– Syriza fortsetter der Samaras slapp. Kommentarer til avtalen mellom Hellas og EU.

0

Internasjonal presse har ikke vært nådig overfor Syriza etter den foreløpige avtalen mellom Hellas og EU:

Financial Times: 

If this was meant to be the challenge to German economic orthodoxy, it failed,… The Germans prevailed on all the substantive issues.

FT råder Syriza til å følge Platons råd fra dialogen Lovene, der han sier at den statsmannen som bare planlegger for fred, vil sannsynligvis feile. Finansavisa mener at Hellas bør ha en Plan B som viser at de er i stand til å overleve også utenfor eurosonen.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

With the new government led by the left-wing Syriza party, Greece is continuing the old bailout program. Funding will only be provided if the country undertakes reforms.

Le Monde:

Athens is promising to finish the work of the previous conservative government of Antonis Samaras, enacting reforms imposed by the troika of creditors (IMF, ECB, EU) that have not yet been implemented.

The Wall Street Journal

Tsipras Can Expect More Humble Pie: … Mr. Tsipras has capitulated on many issues in the past week … But he will have to capitulate on plenty more if he is serious about putting Greece’s place in the euro zone once again beyond doubt.

Paul Mason i Channel 4 skriver i artikkelen Greece: Debt Colony With a Bit of Home Rule:

On Friday night the Greek finance minister, Yanis Varoufakis, averted total surrender to a German led demand for Greece to implement the total austerity programme of its former conservative government. He did so by signing up immediately to a compromise that, in his mind, retained about 20 per cent of the programme Syriza was elected on.
Tsipras’s statement is not even wishful thinking, its a combo of untruths. Schauble in vicious and triumphalist mood, told the Greek delegation that he was wondering how they would explain this capitulation to their people.
Paul Krugman mener derimot at Greece did OK:
Now that the dust has settled a bit, we can look calmly at the deal — if it really is a deal that survives through tomorrow, which some people doubt. And it’s increasingly clear that Greece came out in significantly better shape, at least for now.
Hjemme i Hellas har reaksjonene vært blandet, fra bitende kritikk til avventende positiv.
Det greske kommunistpartiet KKE hører til de bitende:
We still remember the image of monks in the Middle Ages, who said that meat was actually fish in order to overcome the difficulties of the endless fasting. This image perfectly fits the developments that have been unfolding in Greece in recent days under the SYRIZA-ANEL government.
Syrizas mest kjente krigsveteran, Manolis Glezos, som er berømt for å ha revet ned hakekorset fra Akropolis i 1941, tar skarpt avstand fra avtalen og sier i en uttalelse at han «ber det greske folk om unnskylding for å ha bidratt til denne illusjonen.» 
Syriza hadde frist til mandag kveld 23.02.2015 med å levere sin liste på sparetiltak til finansministrene i eurosonen. Når den lista bli kjent vil man vite mer om hvor totalt det greske nederlaget har vært. Noen kommantatorer mener at dette er bare et mellomspill før et endelig sammenbrudd om noen måneder.
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkel– Klimafornekter fikk betalt for å skrive falske rapporter
Neste artikkelHar Ukraina skapt et monster det ikke kan kontrollere?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).