– Syriza fortsetter der Samaras slapp. Kommentarer til avtalen mellom Hellas og EU.

3

Internasjonal presse har ikke vært nådig overfor Syriza etter den foreløpige avtalen mellom Hellas og EU:

Financial Times: 

If this was meant to be the challenge to German economic orthodoxy, it failed,… The Germans prevailed on all the substantive issues.

FT råder Syriza til å følge Platons råd fra dialogen Lovene, der han sier at den statsmannen som bare planlegger for fred, vil sannsynligvis feile. Finansavisa mener at Hellas bør ha en Plan B som viser at de er i stand til å overleve også utenfor eurosonen.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

With the new government led by the left-wing Syriza party, Greece is continuing the old bailout program. Funding will only be provided if the country undertakes reforms.

Le Monde:

Athens is promising to finish the work of the previous conservative government of Antonis Samaras, enacting reforms imposed by the troika of creditors (IMF, ECB, EU) that have not yet been implemented.

The Wall Street Journal

Tsipras Can Expect More Humble Pie: … Mr. Tsipras has capitulated on many issues in the past week … But he will have to capitulate on plenty more if he is serious about putting Greece’s place in the euro zone once again beyond doubt.

Paul Mason i Channel 4 skriver i artikkelen Greece: Debt Colony With a Bit of Home Rule:

On Friday night the Greek finance minister, Yanis Varoufakis, averted total surrender to a German led demand for Greece to implement the total austerity programme of its former conservative government. He did so by signing up immediately to a compromise that, in his mind, retained about 20 per cent of the programme Syriza was elected on.
Tsipras’s statement is not even wishful thinking, its a combo of untruths. Schauble in vicious and triumphalist mood, told the Greek delegation that he was wondering how they would explain this capitulation to their people.
Paul Krugman mener derimot at Greece did OK:
Now that the dust has settled a bit, we can look calmly at the deal — if it really is a deal that survives through tomorrow, which some people doubt. And it’s increasingly clear that Greece came out in significantly better shape, at least for now.
Hjemme i Hellas har reaksjonene vært blandet, fra bitende kritikk til avventende positiv.
Det greske kommunistpartiet KKE hører til de bitende:
We still remember the image of monks in the Middle Ages, who said that meat was actually fish in order to overcome the difficulties of the endless fasting. This image perfectly fits the developments that have been unfolding in Greece in recent days under the SYRIZA-ANEL government.
Syrizas mest kjente krigsveteran, Manolis Glezos, som er berømt for å ha revet ned hakekorset fra Akropolis i 1941, tar skarpt avstand fra avtalen og sier i en uttalelse at han «ber det greske folk om unnskylding for å ha bidratt til denne illusjonen.» 
Syriza hadde frist til mandag kveld 23.02.2015 med å levere sin liste på sparetiltak til finansministrene i eurosonen. Når den lista bli kjent vil man vite mer om hvor totalt det greske nederlaget har vært. Noen kommantatorer mener at dette er bare et mellomspill før et endelig sammenbrudd om noen måneder.
KampanjeStøtt oss

3 KOMMENTARER

 1. Det vakte uro hos meg da Kommunistpartiet avsto fra å bli med i folkefronten. De (Kommunistene) vet nok hva som må til om de skulle lykkes. Denne folkefronten var som å sette SV til å få oss ut av NATO. Pål vet også hva som må til:»Det ville betydd å nasjonalisere bankene og finansinstitusjonene og alle de strategisk viktige selskapene. Så måtte de ha forberedt en organisert utgang fra euroen, innført kontroll over kapitalbevegelser, gjeninnført drakhmer og nedskrevet gjelda. Hellas ville da antakelig ha blitt kastet ut av EU, og Tsipras og Varoufakis ville nok snart bli erklært som systemfiender i EU og NATO. Men da ville Hellas ha blitt et lysende eksempel for hele Europa.»
  Hvor mange ganger har vi ikke sett hvordan store ord har blitt til fleskefett. Når man har som formål å bli innenfor et system (EU) som er et markedsliberalistisk system og faktisk også roper det ut for hele verden at her vil vi være! Da ligger det i sakens natur at resultatet må bli slik det ser ut som nå.
  Dette er et tilbakeslag vi egentlig bare måtte vente oss. Men det har også en viktig positiv side. Man kan trekke lærdom av det!
  En dyrekjøpt lærdom, javel. Men en lærdom som vi kan håpe folk i Europa kan ta til seg.
  Ledelsen i Tyskland og EU har vist verden at de gir blanke fanden i hvilken elendighet de kaster folk ut i. Uten å forstå at dette er klassekamp som bare kan vinnes om man har et klart klassestandpunkt, vil det alltid ende opp på denne måten.

  Pål Steigan | februar 21, 2015, kl. 6:56 pm | Merkelapper: EU, euro, Hellas, Krise, syriza, troika | Kategorier: Økonomi, EU, Innlegg | URL: http://wp.me/p4ehhF-2dq
  Kommentere Se alle kommentarer

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.