Har Ukraina skapt et monster det ikke kan kontrollere?

0
Azov-brigaden under SS-runen wolfsangel

Amanda Taub skriver i Vox at Ukraina har om lag tretti forskjellige militser som opererer mer eller imndre uavhengig av den ukrainske overkommandoen og den politiske ledelsen i Kiev. Og hun spør: Har Ukraina skapt et monster det ikke kan kontrollere?

There are estimated to be about 30 volunteer, pro-Ukraine militia groups operating in eastern Ukraine. And while they collectively field thousands of fighters, their exact numbers are uncertain. Some, like the right-wing Azov Battalion, grew out of pre-existing groups that militarized when the conflict broke out in eastern Ukraine in 2014. Others, such as the oligarch-funded Dnipro Battalion, were created more recently.

The militias are allies of Ukraine’s central government, and most coordinate with it, but they are not under its full control. The Azov Battalion, for instance, answers to the Ministry of the Interior, and receives considerable government support. By contrast, the unaffiliated Right Sector operates independently, and has refused to even register with the government.

As the conflict has gone on, these groups have proliferated and grown more powerful, making them useful in Ukraine’s war effort, but also more of a long-term threat to the country and its government. Although most of the groups nominally report to either the Ministry of the Interior or the Ministry of Defense, that can break down on the battlefield. Steven Pifer of the Brookings Institution told me he found that military commanders on the front line cannot rely on the militias to follow orders. That is a worrying sign that the government does not have full control over the volunteer militias now, and that they could grow more independent in the future.

Les resten av artikkelen her.

Dette forsterkes av at 17 av militsene nå har skapt sin egen overkommando som ikke tar ordre fre den ukrainske generalstaben, noe som i prinsipet kan være et forvarsel om et kommende forsøk på militærkupp.

Ukrainas ambassadør om nazigruppene

I et tysk TV-intervju 15.02.2015 med Günther Jauch forsvarte Ukrainas ambassadør i Berlin, Andrij Melnyk, at fascistiske og nazistiske grupper kjemper militært for Ukraina. Han sa til og med at «uten disse gruppene hadde vi ikke vært i stand til å kjempe». Han sa også at disse gruppene blir ledet og kontrollert av Kiev. Dette er i seg sjøl en sterk uttalelse; altså at nazigrupper står under ledelse av den ukrainske overkommandoen og kjemper på dens vegne. Men når han fortsetter med å forsikre om at disse gruppene står under hærledelsens kommando og at de derfor ikke kan opptre på egen hånd. De høyreekstreme militsene har jo nettopp erklært at de ikke lystrer generalstaben, men har opprettet sin egen militære ledelse.

I intervjuet påstår Melnyk at det ikke finnes høyreekstreme grupper i parlamentet i Kiev. Dette har jeg drøftet tidligere, og påvist at det både i parlamentet, i Jatsenjuks parti og i regjeringa finnes betydelige innslag av fascister.

Se intervjuet her.

Forrige artikkel– Syriza fortsetter der Samaras slapp. Kommentarer til avtalen mellom Hellas og EU.
Neste artikkelUkrainas ambassadør i Berlin forsvarer Ukrainas fascistiske militser
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).