Har Ukraina skapt et monster det ikke kan kontrollere?

0
Azov-brigaden under SS-runen wolfsangel

Amanda Taub skriver i Vox at Ukraina har om lag tretti forskjellige militser som opererer mer eller imndre uavhengig av den ukrainske overkommandoen og den politiske ledelsen i Kiev. Og hun spør: Har Ukraina skapt et monster det ikke kan kontrollere?

There are estimated to be about 30 volunteer, pro-Ukraine militia groups operating in eastern Ukraine. And while they collectively field thousands of fighters, their exact numbers are uncertain. Some, like the right-wing Azov Battalion, grew out of pre-existing groups that militarized when the conflict broke out in eastern Ukraine in 2014. Others, such as the oligarch-funded Dnipro Battalion, were created more recently.

The militias are allies of Ukraine’s central government, and most coordinate with it, but they are not under its full control. The Azov Battalion, for instance, answers to the Ministry of the Interior, and receives considerable government support. By contrast, the unaffiliated Right Sector operates independently, and has refused to even register with the government.

As the conflict has gone on, these groups have proliferated and grown more powerful, making them useful in Ukraine’s war effort, but also more of a long-term threat to the country and its government. Although most of the groups nominally report to either the Ministry of the Interior or the Ministry of Defense, that can break down on the battlefield. Steven Pifer of the Brookings Institution told me he found that military commanders on the front line cannot rely on the militias to follow orders. That is a worrying sign that the government does not have full control over the volunteer militias now, and that they could grow more independent in the future.

Les resten av artikkelen her.

Dette forsterkes av at 17 av militsene nå har skapt sin egen overkommando som ikke tar ordre fre den ukrainske generalstaben, noe som i prinsipet kan være et forvarsel om et kommende forsøk på militærkupp.

Ukrainas ambassadør om nazigruppene

I et tysk TV-intervju 15.02.2015 med Günther Jauch forsvarte Ukrainas ambassadør i Berlin, Andrij Melnyk, at fascistiske og nazistiske grupper kjemper militært for Ukraina. Han sa til og med at «uten disse gruppene hadde vi ikke vært i stand til å kjempe». Han sa også at disse gruppene blir ledet og kontrollert av Kiev. Dette er i seg sjøl en sterk uttalelse; altså at nazigrupper står under ledelse av den ukrainske overkommandoen og kjemper på dens vegne. Men når han fortsetter med å forsikre om at disse gruppene står under hærledelsens kommando og at de derfor ikke kan opptre på egen hånd. De høyreekstreme militsene har jo nettopp erklært at de ikke lystrer generalstaben, men har opprettet sin egen militære ledelse.

I intervjuet påstår Melnyk at det ikke finnes høyreekstreme grupper i parlamentet i Kiev. Dette har jeg drøftet tidligere, og påvist at det både i parlamentet, i Jatsenjuks parti og i regjeringa finnes betydelige innslag av fascister.

Se intervjuet her.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.