IS-kalifatet i Libya: «Vi er sør for Roma …»

0
Den islamske staten har halshogd 21 koptiske gisler i Libya

De siste bildene av angivelige henrettelser i regi av den islamske staten kom med et truende budskap til Italia: «Vi befinner oss sør for Roma …» IS er nå i ferd med å konsolidere «Kalifatet Tripoli» i Libya. Dette er blitt mulig fordi blant annet Norge, anført av den rødgrønne regjeringa, i 2011 ødela den libyske staten og bante vei for jihadistene.

Den islamske staten har halshogd 21 koptiske gisler i Libya
Den islamske staten har halshogd 21 koptiske gisler i Libya

Appellen fra «Libyas regjering»

Abdullah al Thani, som er statsminister i det som kaller seg Libyas regjering, men som knapt har kontroll over noe særlig mer enn den østlige havnebyen Tobruk, kom med en desperat appell til Vesten om å aksjonere mot jihadistene som kontrollerer hovedstaden Tripoli, «ellers vil europeiske land, og spesielt Italia, stå overfor en alvorlig trussel».

Den franske presidenten François Hollande, og den egyptiske presidenten Abdel Fattah al Sisi, er blitt enige om å ta saka opp på et møte i FNs sikkerhetsråd straks. Italias statsminister Matteo Renzi sier derimot at man «ikke må bli hysterisk, men avvente hva FN gjør».

Trusselen fra Kalifatet

Alle de store avisene i Italia har hatt trusselen fra Det islamske kalifatet på forsidene: «Siamo al sud di Roma …» – «Vi befinner oss sør for Roma», underforstått: Vi kan angripe dere når vi vil! Og italienske myndigheter skjønner at dette ikke er en tom trussel.

Amerikanske eksperter sier at Den islamske staten nå har konsolidert seg i Libya og opprettet det de kaller Kalifatet Tripoli. En talsmann sier til ABC News at «De (IS) eier nå mer eller mindre Libya.» En annen sier: «Vi har ingen kontroll der og ingen autoritet der.»

Den libyske ambassadøren til De forente arabiske emiratene sier i et intervju:

På grunn av sine ressurser er Libya blitt en minibank, en bensinstasjon og en flyplass for IS. Det er en ulykksalig tilstand av fornektelse av dette, og det er ekstremt farlig.

IS har vist en forbløffende evne til å etablere seg og sikre seg kontroll over nye områder. Da jihadistene i Banghazi fikk hjelp av NATO til å styrte Gaddafis regime, ble de den viktigste rekrutteringskilden til det som skulle bli IS i Syria og Irak. Nå som de er konsolidert der, kommer mange av jihadistene tilbake til Libya der de har fordrevet regjeringa og parlamentet fra hovedstaden.

Den islamske staten har for noen måneder tilbake erklært at den annekterer territorium i Algerie, Libya, Sinai, Saudi Arabia og Jemen. Og det er sannsynlig at de vil bruke samme modell i Afghanistan og Pakistan.

Det er ikke usannsynlig at de vil få tilslutning fra jihadistene i Boko Haram i Nigeria, som høsten 2014 erklærte at de hadde etablert et «kalifat» i den nordøstlige delen av landet, et område på størrelse med Belgia. I 2015 har de ekspandert inn i Tsjad, Niger og Kamerun og erklært kalifatet i grenseområdene der også.

I august 2014 roste Boko Harams «kalif», Abubakar Shekau, lederen for IS, deres «kalif», Abu Bakr al-Baghdadi, og erklærte at hans eget kalifat ikke lenger ville ha noe med Nigeria å gjøre.

Ut fra CV-en til Den islamske staten må man si at deres trussel mot Europa, og spesielt Italia, er høyst reell.

Hvem står bak?

Jeg har tidligere pekt på at mange spor fører bakover fra IS til Saudi Arabia, Qatar og USA. Israel har også spilt en rolle som en støttespiller for IS. Det er også helt opplagt at Boko Haram har støtte utenfra. Men det betyr ikke at disse kreftene har full kontroll over IS. De spiller på lag, slik vi ser i Syria, og slik vi så i Libya. Men det kan være at USA enda en gang har opptrådtt som «trollmannens læregutt» og skapt et monster som så går sine egne veier. Dette er ikke så overraskende. USA opptrer i dag som et Kaosimperium, som mer og mer skaper kaos og «failed states».

Krigen mot Gaddafi en forbrytelse og et strategisk feilgrep

Det var et enstemmig norsk Storting som etterpågodkjente Jens Stoltenbergs krigserklæring mot Libya, og Norge gikk i første rekke i den folkerettsstridige krigen som ødela Libya. De som fungerte som NATOs infanteri i den krigen var ingen andre enn de jihadistiske kreftene som nå utgjør Kalifatet Tripoli. Så om ikke en eneste av de politikerne som var medskyldige i denne forbrytelsen skjønner det eller angrer noen ting, så har de aktivt medvirket til å skape den situasjonen vi nå opplever.

(Les Libyakrigen tre år – skal dere feire?)

Frankrike vil ha en ny krig for å «løse problemet», Italia nøler. I 2011 opptrådte Kina og Russland uansvarlig ved å unnlate å nedlegge veto mot krigen. Med krigen i Ukraina og sammenbruddet i tilliten mellom Russland og USA er det ikke noen grunn til å vente at Russland vil vi USA indirekte hjelp denne gangen.

 

Forrige artikkelUkraina: Monsantos krig (ny utgave)
Neste artikkelUSA sender fallskjermjegere til Ukraina
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).