Slavoj Žižek: – Paternalistiske venstreliberalere

0

Slavoj Žižek: – Paternalistiske venstreliberalere

Den slovenske marxisten Slavoj Žižek er intervjuet i Klassekampen 19.12.2014. Han er bekymret for verdenssituasjonen og mener kapitalismen driver oss mot en storkrig, slik som i 1914. Han kommenterer også de venstreliberales «politisk korrekte» holdning overfor verdens fattige.

Og er det noe han ikke tåler, er det den delen av venstresida som på vegne av Vesten dyrker skyldfølelsen overfor verdens fattige.

– Det er noe så paternalistisk og falskt i denne venstreliberale følelsen av skyld. Hver gang noe skjer i Afrika, som konflikten mellom hutuer og tutsier i Rwanda, så sier de «sukk, dette er arven etter kolonitida, vi er selv skyldige». Jo da, på et vis er vi skyldige, jeg vet godt hvilken rolle koloniherredømmet i Rwanda spilte. Men like fullt er det noe så utrolig paternalistisk og ydmykende ved denne holdningen. Man tar svarte mennesker for å være barn, så små og uskyldige at de ikke engang klarer å være onde på egen hånd!

Han tar også et oppgjør mot de venstreliberales uvilje mot å ta tak i reelle problemer i dagens samfunn:

– Husker du skandalen i Rotherham i Storbritannia, hvor de oppdaget at pakistanske gjenger systematisk voldtok jenter? Hele den politisk korrekte venstresida var så flau over at innvandrermiljøer kom i et så dårlig lys: «Kanskje det egentlig ikke hadde skjedd? Kanskje var alt overdrevet?», parodierer Žižek med det som tydeligvis er en politisk korrekt brites typiske pipestemme.

Det er nettopp liberalernes manglende evne til å ta slike skrekkelige problemer på alvor som sender velgere i armene på det høyrepopulistiske partiet Ukip, mener han.

Žižek mener at det er tvingende nødvendig å overvinne den venstreliberale forakten for folk flest for å samle flest mulig krefter i kampen mot den truende krigen.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel1000 milliarder i zombie-investeringer i oljebransjen?
Neste artikkelKinas «Marshallhjelp» til Balkan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).