– Bistandsorganisasjonene hybrid mellom staten og markedet

2

– Bistandsorganisasjonene hybrid mellom staten og markedet

Terje Tvedt, professor i global historie og statsvitenskap ved Universitetet i Oslo har skrevet flere bøker om norsk og internasjonal utviklingspolitikk. Han sier i et intervju med VG og E24 at:

– Vi ser konturene av en helt ny type organisasjon som markedsføres som frivillig, men som i virkeligheten er en ny hybridorganisasjon mellom staten og markedet. … organisasjonene ble mer og mer avhengige av penger fra staten i løpet av 1980- og 1990-tallet.

– De største fikk rundt en milliard i årlig omsetning, og de ansatte gikk i virkeligheten over på statslønn. VG og E24s kartlegging viser at de samme organisasjonene nå har milliarder i kapitalmarkedet, finansfolk og topp-politikere i ledelsen og mer penger i verdipapirer enn de gir til noe enkelt prosjekt.

Tvedt peker her på en svært viktig endring både av norske NGO-er (ikke-regjeringsorganisasjoner) og av det norske samfunnet. De i utgangspunktet frivillige organisasjonene blir både finansielt og ideologisk en fortsettelse av statsapparatet og finanskapitalen.

E24/VG spør:

– Flere organisasjoner har – via aksjefond – investert i selskaper de selv har boikottet og aksjonert mot eller investert i selskaper som anklages for miljø-ødeleggelser og brudd på menneskerettigheter. Hva sier dette om kontrollen organisasjonene har med sine egne investeringer?

– Organisasjonen har i utgangspunktet ingen sterk tradisjon for kontroll og kritisk evaluering av egen innsats. I tillegg har de en historie hvor de hele tiden har satset på nye ting, eller det staten vil gi penger til, som for eksempel bekjempelse av AIDS, kjønnsrettet bistand, miljø og klima. … Når LOs utviklingsorganisasjon spekulerer i hedgefond med Pareto, forandrer de ikke bare seg selv, men hele forestillingen om hva frivillige, ideelle organisasjoner er.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


2 KOMMENTARER

 1. Kan dette oversettes som «Sosialt entreprenørskap» – der offentlige penger blir brukt til betalt frivillig arbeid – som ikke lenger er frivillighet som vi tenker i norsk kulturbakgrunn – men regelrett business med økonomisk vinning i fokus. Og helt riktig – en gråsone der offentlig sektor utvides under et nytt begrep. Og pengene kommer fra????? – så lenge der er olje – så lenge andre betaler – så er det naturressursene som betaler. En ubalanse i verdikjeden.

  • Her ligger ikke bare en forretningstankegang til grunn, men også i høyeste grad sosialt entreprenørskap og også i flere tilfeller regimeendring med undergravende virksomhet. Det siste er f.eks norske såkalte «NGO’er» aktive med i Ungarn og tidligere i Ukraina, i samarbeid med amerikanske «NGO’er» som National Endowment for Democracy, USAID og så videre.
   Det er ikke uten grunn at Russland vedtok lover på området som begrenser adgangen for mange utenlandske «NGO’er».
   Dette framstilles selvfølgelig i Vesten som om sakesløse idealister nektes adgang og at ytringsfriheten søkes begrenset og er nærmest det rene bedrageri.

   I sum mener jeg dette er 1)forbrytersk mot norske skattebetalere som finansierer denne «frivillige» virksomheten, herunder finansspekulasjoner. Det er 2) forbrytersk mot dem som er virkelig frivillige og som følgelig sannsynligvis får mindre gaver og oppmerksomhet etc enn de ville fått uten disse store, «profesjonelle» aktørene. Det er forbrytersk mot den norske nasjon i form av unødvendige «offentlig ansatte» som bare driver utsugeri og ikke bidrar til samfunnet overhodet, slik mange virkelig offentlig ansatte gjør, i form av skole, sjukehus, helse og så videre.
   Det er videre forbrytersk virksomhet rettet mot innbyggere/styresmakter i andre land og derigjennom også i viderføringen en fare for Norge -etter min mening – siden slik virksomhet på et eller annet tidspunkt legger oss åpne for blowback.
   Til sist er hykleriet nærmest fullkomment, investeringene i «uønsket» virksomhet tatt i betraktning.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.