Sosialdemokratiet som kapitalens partier i Europa

0
Theodor Kittelsen, Soria Moria slott, 1900. For sosialdemokratiet går det ikke lenger noen vei til Soria Moria.

Her er fem artikler som på ulike måter belyser sosialdemokratiets rolle i dagens Europa og i Norge.

Soria Moria slott – eller sosialdemokratiet og krisa

Theodor Kittelsen, Soria Moria slott, 1900

Theodor Kittelsen har malt et nydelig bilde med tittelen Soria Moria slott. Det viser fattiggutten Halvor med skreppa si, som ser trollslottet i det fjerne. I dag bruker jeg det som bilde på drømmen om kapitalismens gullalder. Klassekampens gåte På lederplass i Klassekampen skriver Bjørgulv Braanen om den danske sosialdemokratiske regjeringa 13.01.2012: I løpet av…

Kapitalismens krise – og reformismens

(Refusert i Klassekampen) Magnus Marsdal har en svært interessant artikkel om den økonomiske krisa i Klassekampen 20. september 2012 under tittelen «Kampen om kriseforståelsen». Han går til angrep på krisepolitikken i EU-landa der arbeidsfolks lønninger, pensjoner og sosiale ytelser skjæres ned utfra en påstand om at de ansatte har vært for kravstore og at befolkninga…

Illusjonene om Hollande

Det er ingen tvil om at seieren til François Hollande i det franske presidentvalget uttrykker det franske folkets ønske om et brudd med den nyliberale politikken til Nicolas Sarkozy. På lederplass i Klassekampen skriver Bjørgulv Braanen: «En sosialistseier i Frankrike representerer likevel et lite lysglimt av håp, et håp om at sosialdemokratene i Europa en…

Italia og fenomenet Renzi

matteo renzi stil novo

Valgene til EU-parlamentet ble et sviende nederlag for EU-eliten og de EU-vennlige partiene i Europa – spesielt for sosialdemokratene. Et flertall av velgerne i Europa gadd ikke en gang å delta i valget, med Slovakia (13% deltakelse) og Tsjekkia (19,5%) som de mest framstående eksemplene. Sosialdemokratisk katastrofe Både de konservative og de sosialdemokratiske partiene fikk…

Om Arbeiderpartiet som kapitalens parti

terje skog

(Refusert i Klassekampen.) Jonas Bals er fortsatt bekymret (i et innlegg i Klassekampen den 5. nov. 2014) over at det i Debattbok 2013 blir hevdet at AP er et parti for kapitalen. For meg er det mer bekymringsfullt at det åpenbare ikke ses. Dette bekrefter det særegne ved AP, nemlig å framstå for arbeiderklassen som…

Forrige artikkelTjuvholmen
Neste artikkel– Bistandsorganisasjonene hybrid mellom staten og markedet
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).