Torturstaten USA

0

Sikkerhets- og etterretningskomiteen i USAs kongress har publisert sin rapport om CIAs omfattende torturprogram. Bare sammendraget er på 500 sider, og det avslører grusomme detaljer i CIAs og USAs folkerettsstridige bruk av tortur og mishandling av fanger. Det er rimelig å anta at det vi får kjennskap til er toppen av isfjellet, men det er mer enn tilstrekkelig for å se at vi snakker om en stat som har gjort systematisk bruk av tortur. Barack Obama prøver å gi inntrykk av at dette er et avsluttet kapittel. Men står han til troende?

guantanamo

Grusomme detaljer

Rapporten er resultat av fem års undersøkelser. Senatets etterforskere avslører grusomme detaljer i et program for såkalt «forsterket forhør», noe som ikke er annet enn en forskjønnnende omskriving av systematisk tortur. De tilfellene som er avslørt foregikk under George W. Bush’ tid som president – etter 11.9-2001. Programmet omfattet blant annet det å ta terrormistenkte til fange og frakte dem til fengsler utenfor USA hvor de ble utsatt for ulike former for tortur som blant annet waterboarding. (Rapporten kan lastes ned her.)

Allerede her ligger det et viktig punkt som neppe er utforsket i rapporten. For at dette skulle kunne skje er det en rekke andre land som er medskyldige. Hele 54 land skal ha deltatt i denne globale forbrytelsen. Hvor delaktige de var og hvor mye de visste er det fortsatt grunn til å undersøke. Men noen av dem må ha visst mye. Kartet viser hvilke land som var delaktige.

rendition countries

USAs «spesielle allierte» Storbritannia var opplagt en aktiv deltaker. Og The Guardian melder at der er det flere som er nervøse for hva som kommer fram gjennom rapporten.

Rapporten avslører bruk av vanntortur, altså simulert drukning, av nekjøling, til det punktet at en fange frøs i hjel og mange tilfeller av mishandling. Torturistene holdt fanger våkne i ukevis, kledde dem nakne og krenket dem, stappet mat og vann opp i endetarmen deres, og i det hele tatt lærte dem hva vår sivilisasjon og våre verdier handler om.

«Skadebegrensning»?

Undersøkelsen er ledet av Dianne Feinstein (D). Hun er ikke akkurat noen konsekvent kritiker av overgrep mot demokratiet. Blant annet gjorde hun seg bemerket med å forsvare NSA etter de omfattende avsløringene til Edward Snowden. Hun er tilhenger av dødsstraff og stemte for Irak-krigen.

Så det er grunn til å ha mistanker om at enda så avslørende denne rapporten er, så finnes det alvorlige forhold som ikke har kommet opp i dagen. Slik kan den også fungere som skadebegrensning.

Noen sentrale poenger i rapporten er at torturen har vært mye mer omfattende enn CIA tidligere har innrømt og at torturen ikke har bidratt til å forhindre terror.

Barack Obama har tidligere omtalt dette slik: We tortured some folks, en replikk som gjennom denne rapporten stiller fredsprisvinneren i et enda mer absurd lys. Han prøver nå å gi et inntrykk av torturen er fortid.

Rapporten avdekker et urovekkende program som omfatter forsterkede forhørsteknikker mot terrormistenkte i hemmelige anlegg utenfor USA, og den forsterker min langvarige oppfatning om at disse brutale metodene ikke bare var i strid med våre verdier som nasjon, de tjente heller ikke våre bredere anstrengelser mot terror eller våre nasjonale sikkerhetsinteresser. … Derfor vil jeg fortsette å bruke min autoritet som president for å sørge for at vi aldri bruker disse metodene igjen.

Ingen stilles til ansvar?

Hvor troverdig er en slik erklæring når ingen av de ansvarlige for forbytelsene stilles til ansvar? CIA forsvarer sin opptreden, og ledere og ansatte der har utført disse handlingene, uten at det får none konsekvenser for dem. Den øverste ansvarlige for torturen var president George W. Bush, og han vil fortsatt kunne nyte sin luksusalderdom uten å frykte noe fra rettsapparatet. Hvor troverdig er det når Obama ikke en gang har avviklet torturfengslet på Guantanamo-basen?

Samtidig dreper politiet regelmessig svarte unge menn på gata, USA har verdens største fengselsbefolkning i fengsler som ikke akkurat tar på folk med silkehansker. Og ikke minst, USA allierer seg med jihadister i LIbya og Syria og andre land eller med nazister og fascister i Ukraina. De utstyrer dem med «dødelig og ikke-dødelig» utstyr – fullt bevisst om at disse folkene systematisk torturerer og mishandler mennesker. USAs allierte i Libya slaktet Gaddafi som en gris, men ingen er stilt til ansvar. Den regjeringa USA har fått på plass i Ukraina inneholder folk som Oleh Lyashko, som skryter av at han har torturert og drept politiske motstandere.

Men selv om rapporten om CIAs torturmetoder ikke går til bunns, og selv om de ansvarlige ikke blir stilt til ansvar, så viser den for hele verden hvor hyklersk USA er når landet framstiller seg som demokratiets forsvarer og den hvite ridderen for menneskerettigheter og humanisme. Vi står overfor et land som har råtnet på rot.

 

Oppdatering: Norge bidro også.

Forrige artikkel– Bistandsorganisasjonene hybrid mellom staten og markedet
Neste artikkelSjokkdoktrinen i Ukraina: Barn, gamle og sjuke skal tas
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).