Torturstaten USA

9

Sikkerhets- og etterretningskomiteen i USAs kongress har publisert sin rapport om CIAs omfattende torturprogram. Bare sammendraget er på 500 sider, og det avslører grusomme detaljer i CIAs og USAs folkerettsstridige bruk av tortur og mishandling av fanger. Det er rimelig å anta at det vi får kjennskap til er toppen av isfjellet, men det er mer enn tilstrekkelig for å se at vi snakker om en stat som har gjort systematisk bruk av tortur. Barack Obama prøver å gi inntrykk av at dette er et avsluttet kapittel. Men står han til troende?

guantanamo

Grusomme detaljer

Rapporten er resultat av fem års undersøkelser. Senatets etterforskere avslører grusomme detaljer i et program for såkalt «forsterket forhør», noe som ikke er annet enn en forskjønnnende omskriving av systematisk tortur. De tilfellene som er avslørt foregikk under George W. Bush’ tid som president – etter 11.9-2001. Programmet omfattet blant annet det å ta terrormistenkte til fange og frakte dem til fengsler utenfor USA hvor de ble utsatt for ulike former for tortur som blant annet waterboarding. (Rapporten kan lastes ned her.)

Allerede her ligger det et viktig punkt som neppe er utforsket i rapporten. For at dette skulle kunne skje er det en rekke andre land som er medskyldige. Hele 54 land skal ha deltatt i denne globale forbrytelsen. Hvor delaktige de var og hvor mye de visste er det fortsatt grunn til å undersøke. Men noen av dem må ha visst mye. Kartet viser hvilke land som var delaktige.

rendition countries

USAs «spesielle allierte» Storbritannia var opplagt en aktiv deltaker. Og The Guardian melder at der er det flere som er nervøse for hva som kommer fram gjennom rapporten.

Rapporten avslører bruk av vanntortur, altså simulert drukning, av nekjøling, til det punktet at en fange frøs i hjel og mange tilfeller av mishandling. Torturistene holdt fanger våkne i ukevis, kledde dem nakne og krenket dem, stappet mat og vann opp i endetarmen deres, og i det hele tatt lærte dem hva vår sivilisasjon og våre verdier handler om.

«Skadebegrensning»?

Undersøkelsen er ledet av Dianne Feinstein (D). Hun er ikke akkurat noen konsekvent kritiker av overgrep mot demokratiet. Blant annet gjorde hun seg bemerket med å forsvare NSA etter de omfattende avsløringene til Edward Snowden. Hun er tilhenger av dødsstraff og stemte for Irak-krigen.

Så det er grunn til å ha mistanker om at enda så avslørende denne rapporten er, så finnes det alvorlige forhold som ikke har kommet opp i dagen. Slik kan den også fungere som skadebegrensning.

Noen sentrale poenger i rapporten er at torturen har vært mye mer omfattende enn CIA tidligere har innrømt og at torturen ikke har bidratt til å forhindre terror.

Barack Obama har tidligere omtalt dette slik: We tortured some folks, en replikk som gjennom denne rapporten stiller fredsprisvinneren i et enda mer absurd lys. Han prøver nå å gi et inntrykk av torturen er fortid.

Rapporten avdekker et urovekkende program som omfatter forsterkede forhørsteknikker mot terrormistenkte i hemmelige anlegg utenfor USA, og den forsterker min langvarige oppfatning om at disse brutale metodene ikke bare var i strid med våre verdier som nasjon, de tjente heller ikke våre bredere anstrengelser mot terror eller våre nasjonale sikkerhetsinteresser. … Derfor vil jeg fortsette å bruke min autoritet som president for å sørge for at vi aldri bruker disse metodene igjen.

Ingen stilles til ansvar?

Hvor troverdig er en slik erklæring når ingen av de ansvarlige for forbytelsene stilles til ansvar? CIA forsvarer sin opptreden, og ledere og ansatte der har utført disse handlingene, uten at det får none konsekvenser for dem. Den øverste ansvarlige for torturen var president George W. Bush, og han vil fortsatt kunne nyte sin luksusalderdom uten å frykte noe fra rettsapparatet. Hvor troverdig er det når Obama ikke en gang har avviklet torturfengslet på Guantanamo-basen?

Samtidig dreper politiet regelmessig svarte unge menn på gata, USA har verdens største fengselsbefolkning i fengsler som ikke akkurat tar på folk med silkehansker. Og ikke minst, USA allierer seg med jihadister i LIbya og Syria og andre land eller med nazister og fascister i Ukraina. De utstyrer dem med «dødelig og ikke-dødelig» utstyr – fullt bevisst om at disse folkene systematisk torturerer og mishandler mennesker. USAs allierte i Libya slaktet Gaddafi som en gris, men ingen er stilt til ansvar. Den regjeringa USA har fått på plass i Ukraina inneholder folk som Oleh Lyashko, som skryter av at han har torturert og drept politiske motstandere.

Men selv om rapporten om CIAs torturmetoder ikke går til bunns, og selv om de ansvarlige ikke blir stilt til ansvar, så viser den for hele verden hvor hyklersk USA er når landet framstiller seg som demokratiets forsvarer og den hvite ridderen for menneskerettigheter og humanisme. Vi står overfor et land som har råtnet på rot.

 

Oppdatering: Norge bidro også.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

 1. En kommentator på CNN igår menade att utredningen, trots att den är obehaglig, ändå visar att USA är ett överlägset land, eftersom de kan kritisera sig själv på detta sätt. För som han sa: «Det skulle aldrig Putin göra».
  Ständigt denne Putin…

  • Senatets rapport er ubehagelig.Liksom Solsjenitsyns Arkepilago-Gulag var det for mange,også kommunister,men ikke alle av dem,feks jevnfør Jon Michelets utgytelser i KK da,og visepresident i stortinget. Torild Skards boikott ved Solsjenitsyns besøk i Norge 1971.

  • Våre styresmakter mener til enhver tid det Washington ber dem om å mene. Hvis noen f.eks tror Demokrati-Børge skal ta avstand fra USA og dets oppførsel så tror man også at sola står opp i vest!

   • USA/Israel og EU ( og Norge selvfølgelig) kommer med økonomiske sanksjoner ( økonomisk krig) mot Russland fordi Russland oppmasjerer styrker bak egne grensen mot Ukraina , og passer på egne grenser og den russiske befolkningen i øst-Ukraina.

    INGEN sanksjoner overfor USA etter invadering og ødeleggelse av Irak, avlytting av hele verdens digitale kommunikasjon, og nå; tortur i system som burde få noen og enhver til å gråte.

    Russland burde skjelve.
    Det virker som om verdenssamfunnet godtar alt fra USA. Antagelig også et førsteslag med atomvåpen mot Russland.

 2. […] Den rapporten som nylig kom om CIAs omfattende bruk av tortur i de mørke årene som fulgte etter 9/11 medgir at det ikke kom noen form form verdifull etterretning ut av disse grusomme forhørsteknikkene. Men det er verre enn det. Faktisk bidro CIA til å lede USAs regjeringing på avveier i svært viktige sikkerhetsspørsmål når de brukte uriktig informasjon som de hadd fått gjennom forhørene. … Vi vet nå at blant de jihadistene som ble brutalt torturert var Abu Zubaydah, en saudiaraber, som ga falske informasjoner som sannsynligvis bidro til å konstruere myten om Abu Mussad al Zarqawi, leder av al-Qaeda i Irak. […]

 3. I artikkelen Angelus Silesius linker til, skriver Dan Froomkin bl.a. «Torture is not about extracting information, it’s about power, revenge, rage and cruelty. It’s about stripping people of their humanity. Throughout its history, its only reliable byproduct has been false confessions.» CIAs torturprogram var verre enn som så, om vi skal tro Thierry Meyssan, leder for Voltaire Network (se http://www.voltairenet.org/article186204.html).

  Torturprogrammet var utforma av to amerikanske psykologer, James Mitchell and Bruce Jessen, som baserte seg på teorier og resultater fra en tredje amerikansk psykolog, Martin Seligman. Seligman hadde utført brutale eksperimenter på hunder, og vist at de kunne havne i en apatisk, hjelpeløs tilstand ved å utsettes for utforutsigbare og smertefulle elektriske støt de verken kunne kontrollere eller avverge. Denne tilstanden kalles «innlært hjelpeløshet» (learned helplessness).

  Hensikten med torturprogrammet som Jessen og Mitchell utvikla og var med på å gjennomføre, var å gjøre fangene så hjelpeløse (i Seligmans betydning) at de ville tilstå en «sannhet» CIA hadde fabrikert, nemlig at al-Qaeda stod bak angrepet på World Trade Center 11. sept. Det var hva USA trengte for å angripe Afghanistan og jakte på Osama Bin-Laden. Allerede 7. oktober ble angrepet satt i gang. Det må ha blitt forberedt lang tid i forvegen. Alt som trengtes, var et påskudd til å sette i gang krigen og å rettferdiggjøre den.

  Siden CIA ikke har noe bevis for at al-Qaeda var ansvarlig for angrepet 11. september, spør Meyssan avslutningsvis: «Hvorfor begikk CIA slike forbrytelser? Hvorfor fabrikerte de tilståelser som på en falsk måte knytta al-Qaeda til angrepene 11. september? Og derfor, siden al-Qaeda ikke har noe med angrepene 11. september å gjøre, hvem er det CIA prøvde å beskytte?» Hele sannheten om torturprogrammet har nok langt ifra kommet for en dag.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.