Rikere enn troll

0

Oxfam ga nylig ut rapporten Even It Up – Time to End Ectreme Inequality. Rapporten viser at de aller rikeste, de 0,00004% av menneskeheten, bare blir rikere og rikere, mens fattigdommen fortsetter å ta liv over store deler av verden – også i rike land. Her er noen fakta fra rapporten:

rik og fattig

  • Sju av ti mennesker i verden bor i land der gapet mellom fattige og rike er større enn det var for 30 år siden. Over hele verden tar det rike mindretallet en stadig økende del av inntektene i landet de bor i. Den individuelle inntekstforskjellen blir stadig mer ekstrem.
  • Ved inngangen til 2014 beregnet Oxfam at de 85 rikeste menneskene i verden eier like mye som den fattigste halvparten av menneskeheten til sammen.
  • Mellom mars 2013 og mars 2014 ble disse 85 menneskene 668 millioner dollar rikere hver eneste dag.
  • Hvis Bill Gates skulle bruke all rikdommen sin ved å bruke en million dollar om dagen, så ville det han 218 år å bruke alt sammen. Men i virkeligheten vil han aldri gå tom for penger, for selv med en lav rente på 2% ville ha tjene 4,2 millioner dollar bare i renter hver eneste dag.
  • Siden finanskrisa har tallet på dollarmilliardærer blitt mer enn fordoblet, og det er nå 1645 av dem.
  • Verdens rikeste mann er nå Mexicos Carlos Slim, som forviste Bill Gates til annenplass. I Afrika sør for Sahara er det 16 dollarmilliardærer side om side med 358 millioner mennesker som lever i ekstrem fattigdom. Absurd rikdom finnes ved siden av den mest desperate fattigdom.
  • Oxfam har regnet ut at med en så liten skatt som 1,5% på milliardærenes rikdom, ville det siden finanskrisa ha vært mulig å spare 23 millioner menneskeliv i de 49 fattigste landa i verden gjennom å sikre dem grunnleggende helsevesen.
  • Tallet på milliardærer og deres rikdom har økt så mye at i 2014 ville en skatt på 1,5% på dem ha skaffet de nødvendige pengene til å sikre skolegang for hvert eneste barn og sikre grunnleggende helsevesen i disse fattige landa.

Hele rapporten kan lastes ned her.

Oxfam går altså ikke lenger enn å foreslå en ørliten skatt på de superrike. Men det grunnleggende spørsmålet er: Hvorfor skal en forsvinnende promille av en promille av menneskeheten kontrollere slike enorme rikdommer, mens hundretalls millioner lever i ekstrem fattigdom. Utviklinga av denne kasten av ultrarike viser bare hvor langt kapitalismen har degenerert.

Forrige artikkelUSA ansatte minst tusen nazister
Neste artikkelPutins tale i Sochi
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).