Putins tale i Sochi

7

Putins tale i Sochi

Siden vestlige medier demoniserer Vladimir Putin, har de fleste gitt blaffen i å formidle hans tale i Sochi 24. oktober 2014, med et hederlig unntak av Financial Times, som skjønner at det var en svært viktig tale. Her er hovedpunktene:

 1. Russland vil ikke lenger spille det spillet Vesten legger opp til. Men Russland vil ha seriøse diskusjoner og avtaler, hvis de er oppriktige og tar hensyn til alle parter.
 2. Alle globale kollektive sikkerhetsavtaler ligger nå i ruiner, og dette er et resultat av USAs handlinger.
 3. De som vil bygge en Ny verdensorden har spilt fallitt. Om det skal bli noen Ny verdensorden vil ikke bli avgjort av Russland, men det kan heller ikke bli noe av uten Russland.
 4. Russland foretrekker en konservativ tilnærming til utviklinga av samfunnet, men vil ikke avvise innovasjon hvis den er rettmessig.
 5. Russland har ingen interesse av å fiske i det grumsete vannet som USAs kaosimperium har skapt, og vi er heller ikke interessert i å skape vårt eget imperium. Russlands utfordring er å utvikle vårt eget enorme territorium.
 6. Russland er ikke interessert i å omskape verden i sitt bilde, men vil heller ikke godta at noen andre skaper verden i sitt bilde.
 7. Russland ønsker ikke krig og har ingen ønsker om å starte noen krig. Men nå som det ser ut til at krigen er nesten uunngåelig, vil vi forberede oss på den. Vi ønsker ikke krigen, men vi frykter den ikke.
 8. Russland ønsker ikke å blande seg inn i det de gjør de som vil skape en Ny verdensorden, med mindre de prøver å krenke Russlands interesser. Da vil de eventuelt lære hva ordet smerte betyr.
 9. I sin innenriks- og utenrikspolitikk vil Russland ikke basere seg på elitenes kjøpslåing på bakrommet, men på folkets vilje.

Uansett hva man måtte mene om Vladimir Putin, er det svært dumt å ikke sette seg inn i hva han faktisk sier og skjønne at Russland ikke kan behandles som pariah i internasjonal politikk.

Les hele talen her.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

 1. Lavrov holdt jo også en viktig og sarkastisk tale i FN som var ikke-stoff lik Putins tale. En sak er at tradisjonell borgerlighet ikke trykker sånt, men det dypt tragiske er at ikke det såkalte «venstresida» heller interesser seg. Nå minner situasjonen mye om Norge 1937-40 hvor bare få personer fikk tilgang til pressen med meldinger om krigsfare og NKP var knapt nok synlig. Jeg har en følelse at vi norskinger befinner oss i en verre situasjon enn dengang. Veldig gledelig at mange leser denne bloggen, men vi er altså ikke på noe vis på høyde med den situasjonen vi står overfor,tvert imot. Det er noe tragisk over dette. Kanskje Steigan-bloggens lesere skulle ta initiativet til en ny blog som oversatte viktige tekster og debatterte. Det er jo ikke noen enmannsjobb og bare en viderefører av arbeid påbegynt av Steigan.

  • Jeg har studert litt hvordan den globaliserinte kapitalistklassen organiserer seg, og jeg må si at jeg er ganske imponert over hvordan de har bygd, nettverk, institusjoner, stiftelser, tenketanker osv. der de både klarer å utvikle makt, legge planer for å omskape hele verden i sitt bilde, legge premisser, skape føringer og utvikle narrativer som så spres nedover og utover i samfunnet.
   Arbeiderklassen og andre undertrykte ligger milevidt unna å matche dette.
   Jeg har en del tanker om hvordan det går an å bygge opp et svar på elitenes makt, men det krever et mmiljø som skjønner hvordan situasjonen er og som innser at dette er nødvendig.
   Jeg hadde opprinnelig tenkt å lage en slags anti-kapitalistisk «Huffington Post», men jeg fikk ingen med meg på prosjektet, så derfor bestemte jeg meg for å skape steigan.no. Jeg er den første til å innse hvor utilstrekkelig dette er. Målt mot motkreftene er det latterlig lite. Men de erfaringene jeg har hatt så langt har vist meg at selv med så små krefter er det mulig å bety en forskjell. Det skapes et hull i den rådende narrativen, og det kan være viktig nok.

   • Organiserer seg,, ja ikke fan kunde jeg tro at det var så helv.. korrupt. Bra at noen prøver at gjøre noe før det nå går som det går… Men om man tenker litt mer business så har jeg stor tro på at man kan skape en bedre media plattformer da for ulike partier spesielt. Bort med gatekeepers! Men bra blogg og respekt for alt arbeid!!*1000

 2. En slik blogg har jeg også tenkt på. Det er jo så mye bra og viktig stoff på forskjellige blogger og nettsted som aldri blir gjengitt i de etablerte mediene, og som folk flest her i Norge dermed ikke får med seg. For mange er det kanskje også vanskelig å lese mye på engelsk. Det er tidkrevende å følge med på mange utenlandske blogger og nettaviser, og alt er ikke like interessant for oss.

  Å skrive artikler sjøl er ikke lett, det er lettere å oversette direkte eller klippe og lime, kanskje avhengig av kopirettigheter. Klipp og lim er vel uansett greit så lenge man oppgir kilde. Et redaksjonskollektiv kunne fordele viktige nettsider mellom seg. Å åpne for debatt ville være viktig av mange grunner. Flere får sjans til å bli bidra aktivt uten at det krever så stor innsats, og ulike synspunkter får bryne seg mot hverandre. Det enkleste ville kanskje være å videreutvikle denne bloggen dersom du Pål synes det kunne være en god idé. Den har jo allerede en stor leserkrets. Selv om det ikke er en enmanssjobb, kan man begynne i det små med noen få folk, og bygge ut etterhvert dersom prosjektet blir vellykka og flere får lyst til å delta.

  • Jeg tenkte meg at det kunne skapes en blog of blogs hvor steigan.no kunne inngå. Men det krever ei redaksjonsgruppe med en klar antiglobalistisk holdning. De forsøkene som er gjort til nå, uansett hvor hederlige de er, så er de ikke skarpe og tydelige nok i de sakene som står på spissen nå.

   • Litt som Resilience? http://www.resilience.org/ Bare enda skarpere og tydeligere i de sakene som står på spissen til ethvert tidspunkt. Med en klar anti-globalistisk agenda. Ville vært flott. Tross alt leser jeg norsk bedre enn engelsk.

    Men jeg håper denne bloggen også kan ta klar avstand fra moderne arkitektur. Her synes jeg ikke Resilience er klare nok, selv om de jevnlig publiserer artikler av Kunstler etc.

    En blogg som støtter opp om moderne arkitektur kommer jeg personlig til å ta avstand fra, samme hvor bra den ellers er.

    «I am convinced that humanity’s salvation lies in the correct application of scientific theory to architecture. Furthermore, I argue that the so-called «theory» used up until now is just cult doctrine and ideology, which is what has destroyed our culture.» – Nikos A. Salingaros

    For å gjenreise en ny anti-globalistisk kultur må vi ta et totalt oppgjør med moderne arkitektur og planleggingsregimer.

    Biofilia er etter mitt syn essensielt for å fylle gapet etter konsumerismen: http://permaculturenews.org/2010/10/14/life-and-the-geometry-of-the-environment/

 3. Det er et viktig tale ja eller er det en krigs forklaring mot våre ikke helt rettferdige spill regler kanskje;) Kort versjon om dollar….

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.