Rekordmye drivhusgasser i atmosfæren og i havet

0

Rekordmye drivhusgasser i atmosfæren og i havet

Mengden drivhusgasser i atmosfæren nådde et nytt rekordnivå i 2013 med en særlig stor økning av karbondioksid, melder Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) i sin årlige Greenhous Gas Bulletin. Rapporten viser at det er enda større grunn til å få til internasjonal reduksjon av utslippene av drivhusgasser for å unngå alvorlige klimaforandringer.

Rapporten viser nivået på drivhusgassene i atmosfæren økte med 34% mellom 1990 og 2013. I 2013 var CO2-nivået i atmosfæren 142% over førindustrielt nivå (1750) og for metan og nitrogenoksid var det henholdsvis 253% og 121%.

Nettverket Global Atmosphere Watch (GAW) viser at CO2-nivået økte mer mellom 2012 og 2013 enn noe annet år siden 1984. Generalsekretær Michel Jarraud sier:

Vi vet uten tvil at klimaet forandrer seg og at været blir mer ekstremt på grunn av menneskelig aktivitet, slik som å forbrenne fossilt drivstoff. Rapporten viser at CO2-nivået slett ikke faller, men sist år økte mer enn noen gang på tretti år. Vi må bryte denne trenden gjennom å få til betydelige utslipp raskt. Vi har svært lite tid på oss.

 

Forrige artikkel”EU köper olja av Islamiska staten”
Neste artikkelNATO ruster opp Kiev til ny krig i øst
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).