Det går mot en knallhard vinter i Ukraina

9

Da Kiev-regjeringa inngikk avtalen med Det internasjonale pengefondet IMF om en lånepakke til landets skrantende økonomi forpliktet den seg til å skjære ned alle offentlige ytelser til pensjoner, lønn og velferd – totalt md 6,75% av BNP – til å privatisere statlige foretak og til å øke energiprisene for forbrukerne med 40%. Vestens utpekte statsminister Jatsenjuk kalte dette en sjølmordspolitikk, og det er vel ingen dårlig betegnelse.

Og ingenting tyder på at Ukraina vil klare å leve opp til IMFs krav. Ikke bare er økonomien i en mye verre tilstand enn den var ved kuppet, men krigen ødelegger også massevis av produksjonsmidler og infrastruktur. De nyeste tallene som foreligger viser at Ukrainas økonomi har krympet 5% hittil i 2014 i forhold til samme tid i 2013, og prognosene sier at den vil krympe med totalt 8%, sjøl om krigen skulle slutte i morgen.

De opprørske provinsene Donetsk og Lugansk sto for 16% av BNP og 25% av Ukrainas eksport.

IMF og andre som låner Ukraina penger, vil ikke få dem tilbake, slik landet drives nå. De rike oligarkene som de facto styrer landet betaler ikke skatt, og det gjøres heller ingenting for at de skal begynne å betale skatt. Derfor vil de offentlige finansene fortsette å bli verre og betalingsevnen ikke-eksisterende.

hryvnia mot dollar_edited-1
Figuren viser hvordan valutaen hryvnia er falt mot dollar siden urolighetene begynte.

IMF sa tidligere i år at dersom valutaen hrynvia faller under 12,5 i forhold til dollar, så vil det kreve en støtte til bankene på inntil 5% av BNP. Kursen var 8,0 da Maidan begynte. Den var 8,9 da kuppet ble gjennomført i februar og 1. september 2014 var kursen 13,6, altså langt svakere enn IMFs kriseterskel. Dette vil også gjøre gjeldsgraden langt verre enn man trodde så seint som i mai. Og for den vanlige lønnsmottaker eller pensjonist i Ukraina er det katastrofalt.

Ukrainske forbrukere var blitt oppmuntret til å ta opp bolig- og forbrukslån i dollar, så ukrainske forbrukere sitter med en gjeld i utenlandsk valuta på 4 milliarder dollar. Siden februar har hryvniaen mistet 40% av sin verdi i forhold til dollar, og avdragene på disse lånene er dermed blitt tilsvarende mye dyrere. Alt dette i følge Business Week, som forteller om tobarnsmoren Svitlana Miryanova som forteller at hennes dollarlån nå tar 70% av lønna mot 45% i februar. Middelklassen drømte om at Maidan ville bringe dem velstand og vekst, det de får er en økonomi i fritt fall og gjeldsslaveri.

bnp fall ukrainaIMF-sjef Christine Lagarde, som sjøl er under etterforskning for korrupsjon, sier at Ukraina vil ha store problemer med å møte sine forplliktelser, sjøl om krigen i øst skulle slutte med det aller første. Det er bortimot sikkert at IMF må øke sin krisepakke fra de opprinnelige 17 milliarder dollar. Og landets regjering fortsetter å ødelegge sine utenlandske markeder i øst og rive landet i filler. Det går mot en hard vinter i Ukraina.

Naturligvis finnes det alternativer til den sjølmordspolitikken Kiev-juntaen fører. Som Michael Roberts skriver:

En sosialistisk regjering kunne ta over eiendommene til oligarkene som har stjålet Ukrainas rikdom. Med disse midlene ville den kunne møte behovene til vanlige folk på oppvarming, utdanning og offentlige tjenester. Det ville oppheve gjelda til russiske og vestlige banker og en slik regjering kunne kreve at IMF avskriver sine lån slik at Ukraina kan starte uten den tunge gjeldsbyrden. Ukraina er fortsatt et viktig landbrukseksportør og produserer billig stål. Hvis de bankene og de store eksportsektorene var i regjeringas hender, og ikke i oligarkenes kunne det etableres en plan som kunne få landet på fote.

En slik regjering ville også dikutere seriøst med de russisktalende i øst og tilby dem en anstendig føderasjon med regionalt sjølstyre og en garanti for utdanning og språk. Slik kunne de russisktalende i det økonomisk viktige Donbas føle at de også blir tatt hensyn til, i stedet for å bli møtt med krig og ødeleggelse.

Men verken Vesten eller Russland har noe ønske om at det skal skje. 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

 1. Att det går mot en hård vinter i Ukraina är ställt utom tvivel. Men hur hård kan inte vintern bli även för oss, som är med på handelskriget mot Ryssland?

 2. Hørte at minste-pensjonen var satt ned fra 1000 til 500 hryvnja hver mnd. Det er ca.240 norske kroner, kan det være sant?

  • Det var en 10% reduksjon av minstepensjonen i april. Da var den 890 hryvnia eller 409 kr. Jeg har også hørt at det finnes planer om en halvering, men jeg finner ikke dokumentasjonen. 500 hryvnia er i dag 204 kr. Pensjonsalderen skal økes med fem år.

   • 977,47 hryvnia er minstepensjon inkludert siste 3% økning 1 mai for å kompensere for prisøkning. http://www.buhoblik.org.ua/kadry-zarplata/pensii/1181-minimalna-pensya.html

    Pensjonsaderen er nå økt med 5 år til 60. Det finnes overgangsrdninger slik at de som nesten rakk å bli 55 ikke må vente 5 nye år. http://www.kadrovik.ua/content/pensiyniy-vik-dlya-cholovikiv-ta-zhinok

    Minstepensjonen er mindre enn hva man offisielt har regnet ut (finner ikke lenken i farten) at man trenger til livsopphold per måned. Nåværende regjering har en målsetting om å møte det tallet.

    • Takk. Kravet fra IMF var allerede før krigen at pensjonene og de offentlige ytelsene skal reduseres drastisk. Og lånet blir ikke gitt hvis det er krig. Nå har krigen gjort at økonomien er i mye verre tilstand enn før. Lånet fra IMF, hvis det kommer, må dobles. Da er ikke oppretthold av pensjonene en prioritert sak, kan jeg love deg.

     • Hvor finner du dokumentasjonen på hva IMF faktisk krever av ukraina?

      Ellers, som et apropos til pensjoner – DPR myndighet i forgårs fortalte til to tannleger at klinikken deres var folkets eiendom, de ville bli betalt 1.000 UAH månedlig, skutt på stedet om de tok betaling direkte.

     • IMFs krav er en generell nedskjæringspolitikk, reduksjon av offentlige utgifter, subsidier og sosiale programmer som er tilstrekkelig til å betale tilbake den gjelda Ukraina har og vil pådra seg med denne avtalen. De krever også en nærmest total privatisering og liberalisering som legger ukrainske ressurser åpne for grabbing fra utenlandske firmaer. Men IMF pleier ikke å spesifisere nøyaktig hvor mye kuttene skal bli. Det pleier de å overlate til sine lokale klienter. Det kommer ikke til å bli bedre vilkår enn det Hellas fikk, for å si det sånn.
      Her har økonomen Jack Rasmus en analyse av hva han mener IMFs regime i Ukraina vil bety. http://www.counterpunch.org/2014/03/28/ukraines-imf-deal/
      Siden da har vekslekursen for hryvnia blitt mye verre, den økonomiske krisa mye djupere og tapene i forbindelse med krigen langt mer alvorlige. Ukraina kan komme til å trenge langt over det dobbelte av den vedtatte pakka, og enda mer hvis forholdet til Russland ødelegges totalt. Dette skjønner Porosjenko, mens Jatsenjuk ikke vil høre på det, og nazistene forbereder opprør både mot nedskjæringene og mot «forræderiet i øst». Jeg synes synd på folket i Ukraina.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.