Splittelse i EU om sanksjonspolitikken

0

Splittelse i EU om sanksjonspolitikken

Det er ingen entusiasme for sanksjonspolitikken mot Russland. Slovakias statsminister Robert Fico kaller denne politikken «meningsløs og kontraproduktiv» og har truet med at landet hans vil legge ned veto mot den foreslåtte neste runden med sanksjoner.

I Ungarn sier statsminister Victor Orban at sanksjonene er som å «skyte seg sjøl i foten».Russland er Ungarns viktigste handelspartner utenfor EU og både Slovakia og Ungarn er avhengige av russisk gass.

Finland advarer mot nye sanksjoner og sier at landet kan ende i en økonomisk katastrofe hvis sanksjonene utvides. Russland er Finlands tredje største eksportmarked.

Bare 10% av innbyggerne i Bulgaria støtter utvidelse av sanksjonene mot Russland.

Kypros, som er svært avhengig av russiske investeringer og handel, er også skarpt mot flere sanksjoner.

Hellas, som rammes hardt av virkningene av sanksjonene, er også sterkt i mot at sanksjonene utvides. Også den tsjekkiske finansministereren mener at sanksjonene er meningsløse. Det har lenge vært kjent at tyske industriledere er sterke motstandere av sanksjonpolitikken.

Italia fikk valgt sin Federica Mogherini som nye utenrikssjef i EU, men landet er kjent for å være motstander av sanksjonspolitikken. Sanksjonene blir uoffisielt kalt et nådestøt mot italiensk økonomi.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelStrategisk energiavtale mellom Kina og Saudi Arabia
Neste artikkelDet går mot en knallhard vinter i Ukraina
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).