Norge med i nytt ekspedisjonskorps i NATO?

0
Fartøyer i formasjon klare til skyting på bevegelig mål. Foto: Forsvaret

I følge den britiske finansavisa Financial Times planlegger NATO å opprette en ny, mobil styrke på inntil 10.000 soldater. Det er altså tale om en full divisjon, og det vil bli lagt opp til at styrken også kan økes betraktelig. Det som spesielt bør interessere norsk lesere er at planene sier at Norge skal være en del av denne styrken – og i tråd med den versjonen av demokratiet som praktiseres i Norge for tida er dette verken blitt diskutert eller vedtatt i Norge.

Fartøyer i formasjon klare til skyting på bevegelig mål. Foto: Forsvaret
Fartøyer i formasjon klare til skyting på bevegelig mål. Foto: Forsvaret

NATO-toppmøtet

NATO holder sitt toppmøte 4.–5. september 2014. Det er der Jens Stoltenberg skal ta over som generalsekretær etter bløffmakeren Anders Fogh Rasmussen. Og Norges tidligere statsminister kommer inn i en periode der NATO legger opp en langt mer offensiv krigspolitikk. Fronten mot Russland hardner og som et ledd i dette er det at alliansen skal bygge opp en ny internasjonal divisjon.

I følge Financial Times skal divisjonen ha kontingenter fra Storbritannia, Estland, Latvia, Litauen, Danmark, Norge og Nederland. Canada har også signalisert at landet ønsker å være med. Styrken vil bestå av marineenheter, luftvåpen og bakkestyrker, og den vil bli stilt under ledelse av britiske offiserer.

Financial Times er ikke noen utpreget tabloid avis, og den pleier å være nokså stø på kildene sine. Kort sagt – det er grunn til å tro at dette er sant.

Brodd mot Russland

En internasjonal divisjon med 10.000 soldater er en svært stor enhet. Til sammenlikning har den norske hæren per i dag 4.300 fast ansatte og 4.500 vernepliktige. Samt et driftsbudsjett på 5 milliarder kroner. En styrke fra 7–8 land som skal inneholde alle typer enheter vil bli dyr, og den vil kreve et stort øvelses- og utstyrsprogram. De tre baltiske landa er på konkursens rand, så det er vel tenkt at det skal gå en del norske oljemilliarder inn i dette prosjektet – i året. I følge forsavarsminister Søreide vil Norges kjøp av skandaleflyet Joint Strike Fighterforplikte oss til å gå i spissen for nye bombekampanjer i utlandet, så her er det vel en forbindelse.

Det er ikke rakettvitenskap å slå fast at denne styrken har brodd mot Russland.

Forsvarsminister Søreide: Flyene forplikter

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide holdt foredrag på Luftmaktseminaret 6. februar 2014 under tittelen «Norsk luftmakt som en relevant og effektiv bidragsyter til Nato».

I foredraget erklærte Eriksen Søreide at hun er stolt over Norges bombekrig i Libya:

Operasjonen i Libya var på mange måter svært godt gjennomført. I Norge er vi med god grunn stolte av vår innsats. Luftforsvaret demonstrerte høy grad av profesjonalitet og reaksjonsevne. Men vi gjorde oss også erfaringer som synliggjør Natos utfordringer.

Siden krigen førte til at Libya ble rasert, landet er i oppløsning og Al-Qaida nå har makta i deler av landet, så er Høyres suksesskriterier på det rene.

Hun sa også:

Med anskaffelsen av F-35 kommer nemlig også en forpliktelse. Vi kommer til å ha det mest moderne flyet i alliansen og kan derfor få et ekstra påtrykk fra allierte både når det gjelder deltakelse i fredstidsoperasjoner og krisehåndtering.

Ikke bare er flyene uegnet til å forsvare Norge og koster en formue, de forplikter oss også til flere Libya-kriger. Eller altså til aggresjon mot Russland.

En ny militarisme – uten demokratisk forankring

Dagbladet meldte 29.08.2014 at 200 mann fra Telemarkkompanieter sendt til Latvia for å øve. Dette hører med i det samme bildet.

Er det denne slags militarisme Arbeiderpartiets tidligere leder skal inn og administrere? Har Stortinget i det hele tatt hørt om dette, eller skal Solberg og Søreide forplikte Norge til nye krigseventyr uten noen demokratisk prosess i Norge, slik Stoltenberg og de rødgrønne kuppet oss inn i den folkerettsstridige krigen i Libya?

Har ikke Arbeiderpartiet i noen tiår satset på «dialog med Russland og tillitsskapende arbeid i nord»? Har vi ikke hørt et utall taler om «fredsstormakten Norge»? Og så skal Norge bære ved og vann for britisk-amerikansk militarisme rettet mot Russland. Hva sier grunnplanet i Arbeiderpartiet til det? Og hva sier SV, det tidligere fredspartiet?

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelEtt år siden «Bomb Syria»-kampanjen
Neste artikkelRussisk invasjon?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).