Russisk invasjon?

12
Utsnitt av separatistenes kart over kampene i Øst-Ukraina. Klikk for større versjon.

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk og president Petro Porosjenko gikk 28. august 2014 ut med dramatiske erklæringer om at «Russiske styrker har invadert Ukraina». FNs sikkerhetsråd ble innkalt til ekstraordinært møte for å drøfte situasjonen og NATO gikk ut med satellittbilder som i følge organisasjonen skulle dokumentere at «1000 russiske soldater opererer inne i Ukraina». Hva har skjedd?

Utsnitt av separatistenes kart over kampene i Øst-Ukraina. Klikk for større versjon.
Utsnitt av separatistenes kart over kampene i Øst-Ukraina. Klikk for større versjon.

«Et angrep i verdensskala»

Ukrainas ambassadør til USA, Dmytro Kuleba, sa til CNBC at:

Det som skjer er et angrep i verdensskala. Russland prøver å trekke Ukraina og resten av verden inn i en krig, en krig i full skala som vil tillate Russland å dekonstruere den eksisterende orden.

Statsminister Jatsenjuk sendte ut twittermeldinger under hashtaggene #RussiainvadedUkraine og #UkraineUnderAttack. NATOs Ukrainaråd holdt hastemøte på oppfordring fra Ukraina og uttalte at «på tross av Russlands dementier er det nå klart at russiske tropper og utstyr ulovlig har krysset grensen til Ukraina i øst og sørøst. Dette er ingen isolert aksjon, men del av et farlig mønster som har pågått i mange måneder for å destabilisere Ukraina som suveren nasjon.»

Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov avviste det hele med en skuldertrekning. Men lederen for den sjøloppnevnte folkerepublikken Donetsk, Alexander Zakharchenko, sa at russiske frivillige lenge har deltatt på separatistenes side, og at deres innsats er uvurderlig.

Så hva har skjedd?

Allerede ett døgn etter disse dramatiske erklæringene var nyhetsbildet langt mer nedtonet. På hjemmesidene til US State Department og Det hvite hus var ikke Ukraina nevnt med ett ord 29. august. Hovedsaka på State departments nettside var kampen mot ISIL, og det var oppslag om Kerrys planlagte reise til Storbritannia og om Fulbright-studenter som studerer musikk, men ingenting om noen russisk invasjon eller «krig i verdensskala».

Barack Obama tok på nytt avstand fra Russlands politikk overfor Ukraina, men han sa ingenting om noen russisk invasjon:

Volden oppmuntres av Russland. Separatistene blir trent av Russland. De væpnes av Russland. De finansieres av Russland. Russland har med overlegg og gjentatte ganger krenket suvereniteten og den territorielle integriteten til Ukraina og de nye bildene av russiske styrker i Ukraina gjør det helt klart slik at hele verden kan se det.

Obama: – Ingen krig om Ukraina

Men det aller viktigste i Obamas uttalelser er at han sier at det ikke er aktuelt for USA å gå til militær aksjon for å løse problemet med Ukraina.

I det siste har både John McCain og Hillary Clinton kritisert Obama for å være for lite handlekraftig. Obamas uttalelse er derfor også et svar til dem, samtidig som den avdramatiserer situasjonen. Det betyr ikke at tautrekkinga om krigspolitikken er slutt i USA, eller at krigspartiet har gitt seg. Men det betyr i det minste at krigsretorikken er dempet noen hakk.

Kiev-styrkene taper i øst

Da Petro Porosjenko tiltrådte som president i Ukraina erklærte han at at vil skape fred i Ukraina, men han sa også hvordan det skulle gjøres:

Det vil bli en markant økning av effektiviteten i anti-terrorist-operasjonene. De vil ikke vare to eller tre måneder. De vil vare noen timer.

Så satte han inn alt Ukraina hadde av folk og våpen i et desperat forsøk på å knuse enhver motstand i de østlige regionene av landet. Porosjenkos effektiviserte antiterrorkampanje har krevd tusener av menneskeliv, har drevet hundretusener på flukt og har ødelagt infrastruktur for milliarder i et land som var konkurs fra før. Oligarken Porosjenkos fredskampanje har gitt den nazistiske Azov-bataljonen en så framtredende plass at de nylig kunne true med en marsj mot Kiev for å få sin vilje – noe de også fikk. Men alle myrderiene og alle ødeleggelsene til tross, så går Kiev-styrkene nå på forferdelige tap i øst.

Porosjenkos kampanje på «noen timer» er blitt til måneder, til en pris ingen ennå har oversikt over. Ukraina har kjørt tre runder med mobilisering, noe som blir stadig mer upopulært, også i vest. Det finnes en rekke eksempler på at kvinner har forsøkt å blokkere mobilisering av ektemenn og sønner. Ukrainske soldater forteller fra fronten at offiserene deres behandler dem som kveg og lar dem dø i håpløse operasjoner. Noen velger fengsel framfor å delta som kanonføde i en broderkrig. Andre desserterer, slik som i Novoazovsk. I Kiev har høyrenasjonalistene begynt å demonstrere mot det de oppfatter som det militære «forræderiet» i øst. Det er kommet krav om at forsvarsministeren må gå av og Julia Timosjenko krever at det innføres full militær unntakstilstand. (Alt dette er omtalt av bloggeren som går under navnet The Saker. Han er ingen nøytral kilde, men han virker velinformert.)

Vladimir Putin kunne innkassere en liten propagandaseier da han appelerte til de pro-russiske separatistene om å åpne en humanitær korridor inn i Russland for å spare livene til ukrainske soldater som var omringet av separatistene.

Da byen Novoazovsk ganske uventet falt til opprørene og la veien til den viktige havnebyen Mariupol åpen, begynte panikken å bre seg i Kiev. Ikke minst dette har forsterket ryktene om at det er regulære russiske styrker som står bak. (The Interpreter, som står CIA og oligarken Mikhail Khodorkovskij nær, skriver mye om dette.)

For første gang har offisielle russiske kilder (RT) offentliggjort at frivillige fra hele Europa deltar på separatistenes side. I samme artikkel gjentar RT uttalelsen fra Alexander Zakharchenko om at inntil 4000 russiske borgere deltar i kampen. Fra før av vet vi at nynazister fra en rekke europeiske land deltar i den fascistiske Azov-bataljonen. 

Flere kilder forteller at polakker, litauere, estlendere og andre også deltar på Kiev-styrkenes side. Så borgerkrigen i Ukraina er i ferd med å bli en europeisk krig med stedfortredere.

Krev umiddelbar våpenhvile og reelle forhandlinger om en fredelig løsning

Som jeg har sagt mange ganger: Jeg tror ikke på de russiske påstandene om at man ikke blander seg inn. Naturligvis bidrar Russland med folk og våpen i Ukraina, slik også Vesten gjør det. Men noen regulær invasjon som det Jatsenjuk snakker om, er det ingen som har sett noe spor av.

For hver dag denne krigen varer tar den enda flere uskyldige menneskers liv og øker faren for at flere land blir offisielt trukket inn i krigen. Hadde det eksistert europeiske politikere som ikke var nikkedukker, så hadde de krevd en umiddelbar våpenhvile og at myndighetene i Kiev aksepterer sine landsmenn i øst som forhandlingspartnere i et arbeid for å skape en fredelig løsning.

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


12 KOMMENTARER

 1. I Ukraina har det, uformelt, blitt foreslått å danne en bataljon av generaler og sende dem til fronten i Novorossia.
  Kunne det være en tanke å sette opp en fremmedlegion av stridslystne politikere her i vest ?
  Den Norske Legion kan kommanderes av Brende og Forsvarsministeren. Øvrige erklærte NATO tilhengere innkalles, utrustes fra militære depot og sendes sporenstreks til Kiev for å inngå i divisjon Europa.
  Møte med kosakker, chetniker og andre kamplystne slavere ville nok dempe krigslysten en smule.
  For nyadelen kan vel ikke forlange mer av andre enn seg selv ? Noblesse oblige !

 2. Meget bra oppsummering av det jeg kan se så langt.

  Et av de store spørsmålene er hvilken oppslutning de russiske supernasjonalistene har, som krever invasjon av hele Ukraina. I den sammenheng er det grunn for å være klar over at Putin faktisk er moderat i dagens situasjon.

 3. Angående invasjon har vel «Yats & co» ropt ulv så mange ganger at det er rart noen reagerer lengre. Tror det vil merkes hvis Putin gjør det han muligens burde ha gjort for lenge siden mht Øst-Ukraina. Forsøket på dialog med vesten faller på steingrunn uansett.

 4. Hvor mange ganger har Russland invadert Ukraina nå? Kiev har jo skreket seg hese om det et femtitalls ganger. Aftenposten, VG og Dagbladet har brakt nyheter om russisk invasjon om lag hver uke siden juli, helt siden de med ett sluttet å skrive noe som helst mer om MH17-katastrofen.
  Idag bringer til og med Aftenposten nyheten om at «Putin fortsetter å benekte at Russland har invadert Ukraina, tross alle bevisene.»
  Hvilke bevis er lagt fram? Kievjuntaens påstander, soldatpatruljen på 10 mann som ble tatt til fange, eller de ekstremt dårlige satelittbildene som kan være hva som helst? Google Earth har bedre bilder.
  Tror de at alle her i landet er dumme?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.