Privatisering – lissepasning fra Ap til Høyre

0

Privatisering – lissepasning fra Ap til Høyre

Mange har reagert på at regjeringa Solberg vil selge ned statens andel i selskaper som Telenor og Kongsberg Gruppen. H/Frp-regjeringen er ikke opptatt av nasjonal kontroll, men vil i stedet overlate mest mulig til private eiere, sier forbundssekretær Henning Solhaug i EL&IT-forbundet. På lederplass i Klassekampen skriver redaktør Bjørgulv Braanen:

Å selge seg ned i Telenor, Kongsberg og Flytoget er også finansielt tåpelig.

Det er sant og riktig. Tåpelig er ordet, men det er viktig å ikke glemme hvem som startet tåpelighetene. Det startet med Gro Harlem Brundtland og fikk virkelig fart under Jens Stoltenberg. Stoltenberg er uten sammenlikning den som har privatisert mest i norsk historie. I 2009 sa tidligere industriminister Finn Lied (Ap) til Klassekampen:

– Jens Stoltenberg er en markedsentusiast. Det er trist å se at Arbeiderpartiet ødelegger offentlig sektor med sin fascinasjon for primitiv markedsøkonomi.

For når Høyre nå vil selge ned statens poster i Telenor, Kongsberg, Mesta, Entra, Flytoget, Hydro med flere, så er det Arbeiderpartiet som har gjort dem klare for salg. Selv der det fortsatt er 100% statlig eierskap, slik som i Statkraft og Posten er selskapene omdannet slik at de er til forveksling lik multinasjonale private selskaper. Eller som Linn Herning i Manifest skrev i kronikken Fra etat til konsern i Klassekampen i 2010:

…formen på eierskapet endret i den grad at eierskapet før og nå vanskelig kan sammenliknes.

Når Stoltenberg har gitt Høyre en sånn lissepasning, er det egentlig bare for Solberg å trille ballen videre i mål.

Forrige artikkelKommer snart til ei gate nær deg: Panservognpolitiet
Neste artikkelISIL-jihadistene og sponsorene deres
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).