Vesten støtter «væpna revolusjon»…

55

…så lenge den gjennomføres av nazister som i Ukraina eller av jihadister som i Syria. EU og USA bærer et betydelig ansvar for å ha utløst noe som mer og mer likner en borgerkrig i Ukraina. Deres åpne og skjulte arbeid for å styrte en folkevalgt regjering ved hjelp av høyreekstremister og regelrette nazister kan ikke oppfattes på noen annen måte. Når nazister setter fyr på regjeringsbygninger og dreper for fote, vender Carl Bildt & co det blinde øyet til og gir regjeringa i Kiev eneansvaret for volden.

«Slår de ned opprøret blir det borgerkrig»

Andrei Tarasenko fra Ukrainas Pravy sektor sa 24.01.2014 at dersom opprørspolitiet slår ned demonstrasjonene på Uavhengighetsplassen, «blir det en massakre, og da vil geriljakrigen begynne». Pravy (høyre) sektor, er Ukrainas ytterste høyre. De synes nazistene i Svoboda er for liberale. Carl Bildt twitret 19.2.2014 at EU er klar for sanksjoner mot dem som står bak volden i Kiev. Det var tydeligvis ikke Tarasenko han hadde i tankene. ukraina væpnet opprør Det er forferdelige scener som utspiller seg i Kiev i disse dager. Folk på begge sider slaktes ned. Men det er svært hyklersk av Carl Bildt og de andre EU-toppene å late som om de ikke har noe ansvar, når de i månedsvis, hvis ikke lenger, har finansiert, trent og oppfordret det ekstreme høyre til å styrte Ukrainas regjering. Det folk som Tarasenko ønsker seg er å skape et Gaddafi-øyeblikk, altså framprovosere så grove voldshandlinger som blir overført på TV at selv snille liberalere vil kreve NATO-intervensjon.

USAs plan for regimeskifte

I sin herostratisk berømte «Fuck the EU!»-telefonsamtale avslørte USAs viseutenriksminister Victoria Nuland USAs konkrete plan for å erstatte Ukrainas valgte regjering med ei regjering bygd på «the big three», de tre store, som Nuland sier. Og hvem er de? Det er leder av Fedrelandsforbundet, Arseniy Yatseniuk, leder av Reformalliansen (UDAR) Vitali Klitschko og Svoboda-leder Oleh Tiahnybok. Nuland sier at USA vil ha Yatseniuk som ny regjeringssjef og de to andre som en del av koalisjonen, men utenfor regjeringa. «Han må snakke med Klitschko og Tianhnybok fire ganger i uka,» sa Nuland for å understreke hvor tett de må samarbeide. Ekstra avslørende var måten hun omtalte Ban Ki-moon på, der han ble tildelt rollen å skulle «lime sammen» den løsninga USA ville ha.

USA har investert 5 milliarder dollar i regimeskifte

Victoria Nuland har også avslørt at USA har gitt 5 milliarder dollar til opposisjonen i Ukraina for å trekke landet over til Vesten. Dette er penger som er gått via USAID, National Endowment for Democracy, the International Republican Institute, the National Democratic Institute for International Affairs og Freedom House, som alle er CIA-organisasjoner. CIA samarbeider med George Soros og hans Open Society Foundation, som i Ukraina kalles The International Renaissance Foundation og har hovedkvarter i Kiev. Det er denne stiftelsen som har finansiert Spilna Sprava og en lang rekke andre såkalte NGOs (non-governmental organisations) i Ukraina.

Klitschko er Tysklands mann

Det er ingen hemmelighet i Tyskland at regjeringa der ser på Vitali Klitschko som Ukrainas neste president. Angela Merkel har hatt en rekke møter med Klitschko. Klitschkos parti UDAR ble nylig tatt opp i den europeiske alliansen av konservative partier EPP (der Merkels CDU og Carl Bildts Moderaterna er med). Kadre fra UDAR blir trent opp av EPPs folk i Brussel og Budapest, og Konrad-Adenauer-Stiftung skal også spille en viktig rolle i følge Der Spiegel, både praktisk og finansielt. Så USA og Tyskland har hver sin kandidat til lederjobben i Ukraina, så der er det litt friksjon, men de er skjønt enige om å styrte den folkevalgte regjeringa og sette inn en marionettregjering.

Godta EUs krav, ellers…

Med 381 mot 2 stemmer (!) vedtok Representantenes hus i USA 10.2.2014 en full tilslutning til utenriksdepartementets regimeendringspolitikk i Ukraina. Huset vedtok at «demonstrantene har konsekvent uttrykt sin støtte til demokrati, menneskerettigheter …og tettere tilknytning til Europa». At nazistene har spilt en ledende rolle og at de til dels har grepet til ekstrem vold blir ikke nevnt. USA forlanger at Ukraina gjør som demonstrantene krever, ellers vil Ukraina bli utsatt for sanksjoner. Man innfører dermed et interessant prinsipp som Occupy Wall Street snarest bør prøve ut.

USAs mål er å legge Ukraina under seg, skriver Ron Paul Institute, som i en skarpsindig kommentar til USA og EUs maktspill i Ukraina skriver:

Det tilsynelatende målet for USAs politikk i Ukraina er å sette igang igjen den kalde krigen og innsette en regjering skapt av USA i Kiev, og at denne regjeringa underskriver en assosierigsavtale med EU som inkluderer NATO-språket og gjennom det effektivt skyver Berlinmuren fram mot portene til Moskva og Sant Petersburg.

Men hva om Russland ikke blunker denne gangen?

Tyskland vil ha Lebensraum, tilbyr ingenting

Det som utløste opprøret i Kiev var at Ukrainas regjering avviste assosiasjonsavtalen med EU, som landet hadde forhandlet om lenge. Som en del av assosiasjonsavtalen skulle de inngå noe som er kalt EU-Ukraine Deep and Comprehensive Free Trade Area. Denne avtalen gir ikke Ukraina noe som helst. Derimot vil den legge Ukraina fullstendig åpent for å bli konkurrert over ende av tysk industri. Samtidig som Ukrainas ressurser vil legges åpent for grabbing. Ukrainas forbrukere ville umiddelbart merke at EU krever fjerning av energisubsidiene. Tyskland har gjennom hele det tjuende århundre ønsket å legge Ukraina under seg. Hitler ville ha Lebensraum i Ukraina. Han ville ha matjorda, naturressursene og slavearbeidskraft. EUs assosiasjonsavtale er ikke noe annet enn den moderne utgaven av Lebensraum.

EU har ingenting å tilby Ukraina, og gjør det heller ikke.

Landet skal få lov til å underlegge seg IMF, skjære ned på offentlige utgifter og subsidier og overta 350 EU-lover og 200.000 EU-beslutninger som vil omfatte alt fra store strukturomlegginger ned til hva slags skruer som skal brukes på veiskilt.

Nazirepublikk i Vest-Ukraina?

De siste nyhetsmedlingene går ut på at opprørerne har tatt kontrollen over regjeringsbygninger og politistasjoner over hele Vest-Ukraina. Dette er områder der nazipartiet Svoboda er største eller nest største parti. Hvis nyhetsmeldingene er sanne, skal maktfordelinga i Ukraina nå se omtrent slik ut (20.02.2014): ukraina kart_edited-1 Les også: «Ennå er ikke Ukraina dødt!» og

Vesten samarbeider med nazistene i Ukraina

KampanjeStøtt oss

55 KOMMENTARER

 1. Har ingen tro på at Putin vil tillate nazister ved Russlands grenser igjen. Så her kan det ligge an til en farlig situasjon.

 2. Dette er virkelig en konflikt der det er viktig å grave fram det som ligger bak, og ikke se seg blind på overflatiske rapporteringer. Et viktig moment jeg savner her, er Ukrainas rolle som transittland for gass fra Russland til Vest-Europa, se http://www.zerohedge.com/news/2014-02-20/ukraine-situation-explained-one-map .

  Ellers hadde jeg satt pris på norske transkripsjoner i stedet for engelske. Du burde vel være med på den? Detaljene står på http://www.sprakradet.no/upload/9261/kyrillur.pdf , men du kommer langt med å skrive tsj og j der engelsk har ch og y (for j-lyd). Arsenij Jatsenjuk, Vitalij Klytsjko og Oleh Tjahnybok. Fin gjeng.

  • Jeg er enig med deg i at Ukrainas rolle som transittland for gass er svært viktig, og jeg så også det kartet på zerohedge. Jeg følger ham sjøl om vi er dønn uenige ideologisk.
   Naturligvis er jeg enig med deg i det med transkripsjoner, men jeg bruker engelske, amerikanske, franske og tyske kilder, så det kan gå litt i ball. Og av og til endrer språkrådet linje mens jeg holder på.

 3. Jeg tviler ikke på at EU og USA ønsker at president Viktor Janukovytsj sitt styre skal styrtes og at Arseniy Yatseniuk (Fedrelandsforbundet), Vitali Klitschko (UDAR), Oleh Tiahnybo (Svoboda) skal overta. Men det er vel heller ikke utenkelig at de også har et annet delmål: Ukraina deles opp i en vestlig og en østlig del.
  Som kjent er det av historiske årsaker en veldig splittelse mellom de vestlig orienterte delene og de østlige, russiskorienterte delene. Kan det ikke tenkes at den fastlåste konflikten rett og slett ender opp med en deling av landet?

  • De vil gjøre som med Jugoslavia, partere og herske. Det har allerede kommet signaler fra Krim om at dersom det blir en oppdeling av Ukraina, så går Krim ut (og da sannsynligvis tilbake til Russland). For Ukraina vil en sånn oppdeling være en katastrofe, fordi mesteparten av industrien, teknologien og eksporten ligger i øst. Jeg har sett uttalelser fra øst som sier: la dem i vest rope slagord og brenne bildekk i sin egen stat, vi har økonomien. En oppdeling av Ukraina kan bli veldig stygg.

 4. Jag befinner mig i Gomel i sydöstra Belarus (Hviterussland) på inbjudan av universitetet här. Norska
  läsare kanske inte känner till att Sverige och Belarus sedan 2012 saknar diplomatiska förbindelser. Viseringen
  måste skötas genom en ambassad i ett annat land; jag brukar använda den i Helsingfors. Visumet
  registreras sedan noggrant på varje hotell jag bor på.
  Jag har besökt landet många gånger, har många vänner här, och mycket goda kontakter med den högsta vetenskapliga
  nivån i Belarus.

  Gomel ligger bara 40 km från gränsen till Ukraina (som är en riktig gräns, med passkontroll på
  båda sidor) och ungefär lika långt till ryska gränsen (som är som Sverige/Norge).
  Jag bor alltid på samma hotell, det största i Gomel, mest därför att det ligger inom bekvämt
  gångavstånd till universitetet. 2011 var ett dåligt år för den vitryska rubeln, och när jag bodde
  här i november 2011 var det en massiv polisnärvaro på hotellet. Nu har jag knappt sett en polis.

  Många Gomelbor kommer varje dag till hotellet för att växla pengar i hotellets bank. I lobbyn
  finns en stor TV som lockar åskådare. Det är den ryskspråkiga versionen av «Euronews»,
  en slags EU-kanal, som sänder mycket från Kiev (man använder den ukrainska stavningen
  av Kiev, inte den ryska). Det är också uppenbart att rapporteringen i Euronews är mycket
  sympatiskt inställd till demonstranterna, de intervjuas, kallas aktivister, inte fascister, etc.
  Ingenting brukar hända av en slump i Belarus, och att Euronews matas ut från en
  TV som endast hotellet styr över är alltså ingen slump (i baren visas OS från vitrysk kanal).
  På hotellrummet kan jag inte hitta Euronews.
  Så frågan är varför man vill förmedla EU-sidans version av vad som händer i Kiev genom att
  använda en TV-kanal som antagligen inte finns i så många vitryska hem..
  Viktor Janukovytch inledde sin presidentkarriär med att förolämpa presidenten i Belarus, och det har man inte glömt här.
  «Man ska inte göra affärer med sina barn», säger president Aleksandr Grigorjevitsj vidare, och syftar
  på Janukovytch stenrike son (tandläkaren). Man hittar inte så lätt foton med de två presidenterna tillsammans.
  Tragiken i Ukraina bidrar till att Aleksandr Grigorjevitsj sitter säker.

 5. Mitt besøk i Kiev ga meg et mer nyansert bilde enn det du framstiller. På nasjonaldagen 9. mai var det en stolthet og felleskapsfølelse som vi antageligvis må tilbake til frigjøringa i ’45 for å finne maken til i Norge. Små barn ga blomster til gamle krigsveteraner, det oppsto spontane sangkor på gater og plasser, det var sang, dans og folkedrakter. Dette er et folk som elsker sitt land. Det som imidlertid var mest iøynefallende for meg var den politiske elitens fravær. Når jeg spurte hvorfor ikke Janukovich deltok fikk jeg til svar at det våget han ikke. Han er redd sitt eget folk, han har fått bygget en overbygd gangbro fra helikopterlandingsplassen til presidentpalasset. Dette er et regime som er uten legitimitet i folket, de ukrainerne jeg traff var unisone i sin fordømmelse; Janukovich og hans oligarker har ranet landet. Dette er tross alt bakteppet for de som foregår nå. Som revolusjonær vet du at når det skjer en revolusjon, så svinger ikke pendelen fra en ytterlighet til en stabil, nøytral posisjon, den svinger mot motsatt ytterlighet. Isteden for å lete etter mulige konspirasjoner, bør vi støtte alle gode krefter i Ukraina. Verden er en annen idag; med alle nye kommunikasjonsmidler har det blitt mye vanskeligere å være despot og tyrann. Å bruke Hitler’s ønske om «Lebensraum» for å forklare Angela Merkel’s holdninger blir vel dermed en anelse søkt ( selv om jeg også elsker spissformuleringer). Som gammel «raddis» deler jeg selvfølgelig ditt ønske om en dag å kunne si: «Hva var det jeg sa?» -men jeg tror ikke opprøret i Ukraina er egnet til det.

  • 9. mai i 2013 er noe ganske annet enn 21. februar 2014. I alle de fargerevolusjonene som CIA etc har vært engasjert i har det vært et sterkt folkelig element. CIA og Soros er eksperter på å utnytte folkelige bevegelser, og jeg har dokumentert at de har finansiert og lært opp store deler av opposisjonen i Ukraina.

   Deres modus operandi er nå blitt så velkjent og er gjentatt så mange ganger at det er nesten lattervekkende når de gjentar det, og hver gang med en reell massebevegelse som front. En bevegelse som hver gang blir manipulert og forrådt. Og da sitter latteren likevel fast i halsen.
   I artikkelen «Ennå er ikke Ukraina dødt!» viser jeg at oligarkene har tatt alt. De femti rikeste i Ukraina har nesten femti prosent av all formue. Janukovich representerer ikke folket, men et segment av oligarkiet.
   Så langt er vi helt enige.
   Det er ikke Hitlers ønske om Lebensraum som er argumentet mitt, det er Tysklands behov for Lebensraum. Tysk industri trenger markeder og råvarer. Tyskland har gjort de perifere EU-landa til sine slaver. Nå trenger de flere slaver. Og min dokumentasjon for at USA og Tyskland står bak høyrekreftene i Ukraina behøver man ikke være konspirasjonsteoretiker for å godta. Dette er velkjente fakta, som CIA og Bundessicherheitsdienst knapt gidder å skjule.

   • Mitt poeng er at jeg etterlyser et alternativ til det som foregår – før Janukovich er borte er det ingen hensikt i å diskutere en framtid. Enhver revolusjon spiser sine barn, så vil også denne. Utviklingen av demokratiet og friheten i Ukraina er ikke fullført med regjeringens fall, men den går over i en ny fase. Mitt håp (og jeg tror mange ukraineres håp) er at åpenhet og gjennomsiktighet vil preg utviklingen videre. Det vil selvfølgelig ikke være hverken billig eller enkelt men det er mulig. Debatt og kommunikasjon er svaret på det meste og i det lyset setter jeg pris på din artikkel.
    (Forøvrig mener jeg at det er en skam at Teisen Skole ble nedlagt!)

    • Demonstrantenes opprinnelige krav er at Ukraina undertegner assosiasjonsavtalen med EU. Jeg har lagt den ut i artikkelen, og som du vil se, betyr den en full underleggelse under EU/Tyskland. Det betyr aksept av IMFs krav om å fjerne subsidier og andre konkurransehindringer. Avtalen vil gjøre Ukraina til et lydrike under EU/Tyskland.
     Dette er den demokratiske opposisjonens krav fordi den i likhet med det som skjedde i Jugoslavia innbiller seg at EU står klar med velstand og lykke. Man kan jo gå til Bosnia av i dag for å se hvor reelt dette er. https://steigan.no/2014/02/10/balkan-en-bombe-med-kort-lunte/
     Nazistene har andre mål. Pravy sektor vil ha blodbad, borgerkrig og en anti-semittisk, sjåvinistisk nazirepublikk. Svoboda vil ha det samme, men så vidt jeg skjønner først og fremst i Vest-Ukraina. Disse kreftene er langt sterkere enn de demokratiske kreftene. I tillegg kommer tyskeren (dobbelt statsborgerskap) Klitsjko, som vil gjøre det CDU vil at han skal gjøre.
     Og ellers er jeg enig med deg i at det var en skam at Teisen skole ble nedlagt. Fin skole.

     • Men i Bosnia, som i Ukraina, er det vanskelig å se alternativer. De fleste bosniere jeg har truffet er glade for at NATO bombet Beograd – bare synd at det skjedde så sent?

     • Krigene for å partere Jugoslavia kostet ufattelig mange menneskeliv og Vesten har et betydelig ansvar for at det gikk slik. Folk som er glade for bombinga av Beograd bør kanskje tenke en gang til hva de har oppnådd. Nå er de fattige, arbeidsløse, uten framtidsutsikter og har et EU-vennlig oligarki som har stjålet alt.
      Alternativet i Jugoslavia hadde vært å ikke godkjenne noen utbryterstater før det hadde vært gjennomført en internasjonal voldgift som kunne løse tvistespørsmåla. Men Tyskland var så kåt på å komme tilbake på banen i Kroatia at de røsjet gjennom en anerkjennelse. Og da var helvetet løst. Kosovo ble behandlet like katastrofalt.

      I 1999 skrev jeg artikkelen Krig i vår tid om dette. Jeg mener den står seg godt fortsatt.

     • På hvilken måte kan du hevde at Ukraina blir et «lydrike» under EU/Tyskland? Vil det si at du mener at alle EU-land er lydriker under Tyskland? Er det derfor du konsekvent (iallfall i dette innlegget) bruker formuleringen EU/Tyskland?

     • Det har vist seg at land som ikke har en sterk nok økonomi blir overkjørt av EUs sterkeste industrimakt og verdens nest sterkeste handelsmakt, Tyskland. Hellas, Spania og Portugal er noen eksempler på land som har blitt konkurrert ut av Tyskland og som nå knapt kan stå på beina. Hellas er jo verre stilt enn en koloni i så måte. Når til og med tysk landbruk utkonkurrerer gresk landbruk i Hellas, da ser man hvor ulikeverdig denne kampen er. Ukraina vil økonomisk sett bli valset over av tysk eksport.

      Nå er utkastet til assosiasjonsavtalen mellom EU og Ukraina på 1500 sider, så den har jeg ikke lest. Men jeg har lest den korte versjonen jeg har lenket til, og slik jeg ser det vil den være en katastrofe for ukrainsk hjemmemarkedsproduksjon. Og landet må underkaste seg IMFs tvangstrøye.

      Da Berlinmuren falt deltok jeg i en liten TV-debatt i Budapest. Der var det mange den gangen som trodde at EU-medlemskap ville være veien til lykken for Ungarn. Da spurte jeg dem: Hvis den franske presidenten får valget mellom å ruinere franske eller ungarske bønder, hva tror dere han velger? Dessverre viste det seg at jeg hadde rett.

  • At Pål Steigan ikke legger merke til at detaljene på geværet ikke stemmer med Reuters’ identifikasjon for nå så være. At ikke Reuters vet forskjell på ei rifle og et luftgevær er langt mer problematisk!

   • Jeg har ikke noe peiling på våpen. Og uansett beviser ikke et sånt bilde noe som helst. Jeg har ikke lagt det fram som et bevis, men mer som en illustrasjon.

 6. Problemet til Ukrainere flest er vel egetnlig at de har en priviligert politikerklasse som gjør hva som helst for å mele sin egen kake. noen mener det er et urettferdig at Julia Timosjenko befinner seg i fengsel, men det eneste gale er vel at ikke Janukovitsj sitter i cellen ved siden av? Mens noen tyr til korrupsjon og maktmisbruk for å styrke egen makt, så har vi folk som Oleh Tiahnybok som tyr til re-populariseing av nasjonalsosialisme. Det slår jo også an i krisetider – særlig når man i tillegg har etniske spenninger og historisk urettferdighet å spille på.

  Oppi denne smørja finner vi altså Klitsjko, som kanskje fremstår som det beste alternativet. Ikke fordi han har de store politiske løsningene, men fordi han fremstår som langt mindre ekstremistisk enn Svoboda, mindre korrupt enn Fedrelandspartiet og Regionspartiet, og i tillegg later til å ha forstått en del grunnleggnede ting om ikke-vold og institusjonsbygging.

  Tilknytning til EU vil være en effektiv måte å bryte ned de gamle maktstrukturene, og det er flere enn Klitsjko som kan ønske seg det. Akkurat det er er noe den jevne ukrainer ønsker seg. For Ukraine trenger sårt et brudd med gårsdagens politiske strukturer, og landet trenger også et rammeverk som gir forutsetnigner for å bygge nye statsinstitusjoner. EU avtalen til tross: Det er ingen bedre forslag i dagens Ukraina enn de frontet av Klitsjko.

  Så får det heller være at de har benyttet seg av midler og kontakter av tvilsomt opphav. Vegen fremover er uansett ikke enkel, men det er ikke et argument for å la være å ta første steg.

  Forøvrig er jeg helt enig med deg i at vestlig presse og politikere virkelig har forsømt seg når det gjelder deres kommentarer angående rollen til Svoboda og Pravny Sektor. Disse nazistelementene er det også i EUs interesse å slå hardt ned på. En uavhengig – kanskje internasjonal – etterforskningskommisjon burde etterforske all voldsbruk, og servere et strafferettslig ansvar der det hører hjemme: Hos Janukovitsj og Tyahnibok.

  • Når det gjelder Klitsjko: Han er tysker, dvs. han har dobbelt statsborgerskap. Han er agent for CDU og Angela Merkel. Han er finansiert av Tyskland og trent av Tyskland. Og den avtalen han vil ha Ukraina til å undertegne er en koloniavtale under Tyskland.
   Når det gjelder EUs holdning til nazistene, så finnes det mange bevis på at Catherine Ashton og andre topper har opptrådt sammen med og gjort stas på Tyahnibok.

   • JEg vil ikke kalle klitsjko en ‘agent’. Mannen har da helt sikkert både egne ambisjoner og egne meninger. Men det er uansett ikke det utslagsgivende. Jeg skriver følgende:

    //Oppi denne smørja finner vi altså Klitsjko, som kanskje fremstår som det beste alternativet. Ikke fordi han har de store politiske løsningene, men fordi han fremstår som langt mindre ekstremistisk enn Svoboda, mindre korrupt enn Fedrelandspartiet og Regionspartiet, og i tillegg later til å ha forstått en del grunnleggnede ting om ikke-vold og institusjonsbygging.//

    Er noe av dette galt?

    Forøvrig har jeg så langt hatt følelsen av at diverse Tyske interesser har vært vel så interesserte i å satse på Tyahnibok som på klitsjko, men der er ejg ikke 100% oppdatert. Med tanke på hvem de samme interessene støttet under demonteringen av Jugoslavia, vil det heller ikke være veldig overraskende om de foretrekker Tyahnibok fremofr Klitsjko.

    • Nei, Tord, det er ingen faktafeil i det du siterer fra deg sjøl. Jeg er uenig i vurderinga, men det er en annen sak. Jeg kan godt ta feil. Når det gjelder dette med agent. I Norge er det forbudt for et parti etter straffelovens paragraf 97A å motta støtte fra en fremmed stat. AKP ble overvåket i 20 år utfra en falsk påstand om at vi mottok slik støtte. Hvis Ukraina hadde hatt en tilsvarende paragraf, hadde Klitsjko vært definert som agent.

 7. Det er klart at det fins en demokratisk og folkelig massebevegelse eller opposisjon i Ukraina. Mange der har sikkert blåøyde og urealistiske forestillinger om Vesten og EU og skjønner ikke at de vil dele skjebne med Hellas om Ukraina blir medlem. Etter å ha levd i Sovjetunionen i årtier, der alle fikk høre om hvor fælt det var i det kapitalistiske vesten og alle visste at det myndighetene sa, bare var jug, er det ikke så rart at folk drømmer seg vestover. Det er jo også mye fattigdom i Ukraina.

  USA og EU kunne ha støtta denne opposisjonen og kampen for demokrati og fordømt høyrekreftene. Men det har de ikke gjort. Istedet har de støtta og oppmuntra de voldelige ytre høyre- og nazi-kreftene samtidig som de gjør Janukovich og regjeringa ansvarlig for bråket. Tragisk og skummelt. Les The Shock Doctrine av Naomi Klein (burde være obligatorisk lesning for alle, uansett politisk ståsted) om hvordan denne framgangsmåten har blitt brukt så mange ganger tidligere: Destabilisere og lage politisk uro og krise, og så bruke kaoset til å tvinge igjennom nyliberalistiske økonomiske reformer. Brukt med hell i Chile, Sør-Afrika, Russland, Polen, …

  Tragisk nok ser det ut til at de demokratiske kreftene drukner helt oppi dette, og avisene og NRK gjør ingen ting for å skille snørr og barter.

  Nettsida CounterPunch (http://www.counterpunch.org) har en lang rekke artikler om Ukraina, f.eks. disse:

  http://www.counterpunch.org/2014/01/29/ukraine-and-the-rebirth-of-fascism/
  http://www.counterpunch.org/2014/02/20/masking-tragedy-in-ukraine/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=masking-tragedy-in-ukraine

 8. Det ser ut som om Soros og vennene hans lyktes igjen, men jeg tror ikke livet blir bedre for ukrainerne flere. Landet vil slite økonomisk og EU har lite å gi dem for øyeblikket. Vi har nok ikke sett enden av denne historien.

 9. Sannheten er nok snarere denne, som vil bli behørig omtalt og publisert fra 20 mars d.å. Vest-Ukraina har i overtall flere jeg som AP-velger vil kalle frihetlige sosialdemokrater som «nynazister». Idag, i 2014 er det bare Larouchepac.org .og talspersoner for Putin som vil hevde dette. I valget mellom åpent eller lukket oligarki burde selv PS velge det første, men meg om det. http://www.nybooks.com/articles/archives/2014/mar/20/fascism-russia-and-ukraine/?pagination=false

  • Jeg vet ikke hva slags dokumentasjon du bygger på når du skriver: «Sannheten er nok snarere denne, som vil bli behørig omtalt og publisert fra 20 mars d.å. Vest-Ukraina har i overtall flere jeg som AP-velger vil kalle frihetlige sosialdemokrater som «nynazister».» Du oppgir ingen kilde for dette.

   Partiet Svoboda kaller seg nasjonalsosialistisk, de hedrer Goebbles og Röhm. De angriper det de kaller den russisk-jødiske sammensvergelsen. De hyller vold som politisk virkemiddel, og praktiserer dette også, som vi har sett. Deres sjefsideolog sier at «Holocaust var en lys periode i menneskehetens historie». Og de har 38% av stemmene og makta i Lviv.

   Jeg kaller ikke dette sosialdemokrater. Og sjøl ville de antakelig se på det som en hedersbetegnelse å bli kalt fascister.

 10. Partiet oppnådde i hovedstaden Kiev 17.3% av stemmene. Selvsagt er dette Svoboda urovekkende, men bør nok også ses i sammenheng med det historikeren Timothy Snyder skriver, og som har pågått lengre øst en stund nå; «The strange thing about the claim from Moscow is the political ideology of those who make it. The Eurasian Union is the enemy of the European Union, not just in strategy but in ideology. The European Union is based on a historical lesson: that the wars of the twentieth century were based on false and dangerous ideas, National Socialism and Stalinism, which must be rejected and indeed overcome in a system guaranteeing free markets, free movement of people, and the welfare state. Eurasianism, by contrast, is presented by its advocates as the opposite of liberal democracy.

  The Eurasian ideology draws an entirely different lesson from the twentieth century. Founded around 2001 by the Russian political scientist Aleksandr Dugin, it proposes the realization of National Bolshevism. Rather than rejecting totalitarian ideologies, Eurasianism calls upon politicians of the twenty-first century to draw what is useful from both fascism and Stalinism. Dugin’s major work, The Foundations of Geopolitics, published in 1997, follows closely the ideas of Carl Schmitt, the leading Nazi political theorist. Eurasianism is not only the ideological source of the Eurasian Union, it is also the creed of a number of people in the Putin administration, and the moving force of a rather active far-right Russian youth movement. For years Dugin has openly supported the division and colonization of Ukraine.

  The point man for Eurasian and Ukrainian policy in the Kremlin is Sergei Glazyev, an economist who like Dugin tends to combine radical nationalism with nostalgia for Bolshevism. He was a member of the Communist Party and a Communist deputy in the Russian parliament before cofounding a far-right party called Rodina, or Motherland. In 2005 some of its deputies signed a petition to the Russian prosecutor general asking that all Jewish organizations be banned from Russia.

  Later that year Motherland was banned from taking part in further elections after complaints that its advertisements incited racial hatred. The most notorious showed dark-skinned people eating watermelon and throwing the rinds to the ground, then called for Russians to clean up their cities. Glazyev’s book Genocide: Russia and the New World Order claims that the sinister forces of the “new world order” conspired against Russia in the 1990s to bring about economic policies that amounted to “genocide.” This book was published in English by Lyndon LaRouche’s magazine Executive Intelligence Review with a preface by LaRouche. Today Executive Intelligence Review echoes Kremlin propaganda, spreading the word in English that Ukrainian protesters have carried out a Nazi coup and started a civil war.».

  En ting er nå klinkende klart, uansett om man er seg ukrainer eller russer. Det er stort behov for et annet og et mer folkedemokratisk klima, som målbærer essensielle menneskerettigheter, og åpne samfunn, hvor de som finnes og makter å karre seg til formuer, i det minste er åpne om dette. Det eurasianske alternativet er like lang fra dette, og som er mer som forskjellene på hvordan Soros og Putin har skaffet seg sine formuer. Noen vil sikkert kalle begge tjuvradder, men førstnevnte har i det minste vært åpen om dette, lik det man i de fleste kapitalistiske land er nødt til ,med mindre man vil oppnå påtale. Sistnevnte derimot overtok andres formuer gjennom fordekte og lysskye transaksjoner få har innsyn i pr. idag. Ingen blir milliardær ved å gå gradene i KGB/FSB. Det er heller ikke milliardærer som vokter gatene i Kiev. Det er mennesker som er lei av snart 10 år med lokal imperiebygging med Putins velsignelse.På mange områder minner denne konflikten om sosialøkonomiske ideene til Karl Popper kontra dem til Strauss/Voeglin i mellom, Sosialliberalisme vs konservatisme/autoritarisme. Marx er ikke nevnt, og bør ikke nevnes i så måte etter min mening..

  • Ikke noe av det du skriver her dokumenterer det du opprinnelig skrev om at «Vest-Ukraina har i overtall flere jeg som AP-velger vil kalle frihetlige sosialdemokrater som «nynazister».»
   Svoboda fikk 17,3% av stemmene i Kiev, men 38% av stemmene i Lviv, der de altså har makta, i likhet med i naboregionene. Dette er nazister av verste slag, og jeg skjønner ikke hvorfor du som kaller deg sosialdemokrat ser et behov for å tilsløre denne brutale virkeligheten.

 11. Jag har frågat mig flera gånger varför din blogg om Ukraina har lockat fram så många intressanta
  kommentarer och diskussioner, som nästan helt saknas i Sverige. Du ska givetvis ha stor kredit
  för ditt öppningsopus, som det syns mig träffade helt rätt. Vi kan sedan ha olika åsikter i olika delar,
  och det det har många av dina norska vänner haft.
  I Sverige öppnade en kunnig rysslandskännare, Stefan Lindgren, med en mycket bra blogg om
  Ukrainas mycket komplicerade historia 1918-20, men kollapsade sedan nästan omgående till
  ett slags språkrör för den ryska sidan.

  Jag tror att en möjlig orsak till skillnaden mellan de steroetypa kommentarena i svenska bloggar,
  och de långt mycket mer intressanta och nyanserade i denna blogg, kan vara erfanheten som
  Jan Bjerring beskriver i en kommentar från 21 feb. Han var i Kiev på «Den Papedy», segerdagen
  den 9 maj, och upplevde folkfesten och de starka känslor som den dagen framkallar. Ni i Norge
  kan relatera till detta genom era erfarenheter av kriget, det kan inte svenskar. Jag har också upplevt
  9 maj i Kiev tillsmmans med min hustru, född och uppväxt i Kiev, och med en far som var veteran i
  Röda armens andra ukrainska front 1943-45. I Hvidrussland firas 9 maj mer organiserat och den
  sjävklare ledaren i paraden är presidenten.

  Jag satt i december 2013 i Kiev och diskuterade med en gammal vän, men mycket god insyn
  i ukrainsk politik. Hans slutsats var att framtiden var helt oförutsägbar. Vi kan konstatera att
  detta gäller äve idag, antagligen imorgon och tyvärr en lång framöver.

  • Jeg setter veldig stor pris på dine kommentarer. Som jeg har sagt hele tiden: Jeg leser ikke språket, jeg har ikk vært der, men jeg leser sekundære kilder og jeg redegjør for hva jeg finner. Og jeg er sjokkert over det jeg finner.

  • En ting til, Mats: Det med interessante kommentarer. Jeg er enig. Det har kommet flere viktige innspill. Jeg tror det har litt sammenheng med den debattkulturen jeg prøver å dyrke fram på denne bloggen. Jeg sletter troll, men ellers tar jeg imot alle kommentarer og svarer på dem så godt jeg kan. Det gjør at også folk som er kritiske kan være trygge på å bli møtt med saklige argumenter, og dermed blir tonen også bra.

 12. Valgscennario 2012, Ukraina: 58% nasjonal oppslutning, mens 66 % mente valget var fikset, ifølge denne undersøkelsen (fra Wikipedia):

  «Fraud suspicions and accusations

  See also: Corruption in Ukraine#Political corruption

  Candidates and analysts predicted that bribery to secure votes would be rampant.[62][63][64] A March 2012 poll by Research & Branding Group showed that 66% of the respondents believed that the election would not be fair, 18% disagreed with that.Following the elections the parties Fatherland, UDAR and Svoboda filled in an appeal at the Central Election Commission of Ukraine (CVK) with allegations of fraud in 13 simple-majority constituencies.[66] Irregularities in the elections like cases of ballot stuffing, carousel voting, suspiciously high voter turnout (per example 100% in Horlivka; nationwide voter turnout was 57.99%[67]) and bribed voters have been reported. On 30 October 2012 the Committee of Voters of Ukraine stated that the elections saw a record number of cases of bribery of voters. They also insisted the elections had not brought the country closer to democratic standards.[69] And that although there were no grounds to believe that the violations that were reported on polling day could affect the election results, the election results could seriously be affected by violations during the counting of votes.

  According to Opora the most common violations of the electoral law during the election campaign in August were using government resources for partisan purposes and vote buying. According to Opora the Party of Regions committed the most violations of the electoral law.On 28 October 2012 Party of Regions itself claimed to have documented 607 violations of the election legislation by its opponents.In June 2012 the Committee of Voters of Ukraine declared that the use of government resources for partisan ends would not be decisive in the (then upcoming) elections.According to Taras Kuzio Berkut riot police was used in attempts to destroy ballots.

  On 1 November 2012 the Deputy Chairwoman of the Central Election Commission of Ukraine (CVK), Zhanna Usenko-Chorna, stated that the elections are heavily falsified. She indicated that several electoral districts clearly demonstrate a depravity of the single-constituency district elections in Ukraine and that as of 1 November CVK still had not received results from 14 electoral districts. According to her that was the main reason why CVK could not announce the complete results of the elections on the scheduled time, 31 October 2012.[76]
  In mid-February 2012 Bloc Yulia Tymoshenko deputy Roman Zabzalyuk stated that «if the results on Election Day can’t be sufficiently fixed» the Party of Regions had already made plans to bribe deputies to join the Party of Regions after their election into the Parliament; representatives of the Party of Regions denied allegations of bribery or plans to fix the election.».

  «Svoboda» har 15000* medlemmer (*2010).

  Den lave oppslutningen i 2012 valget og valg med lav tillit og oppslutning generelt gir mer enn gjerne drivstoff til høyrepopulistiske partier. Det har vi dessverre sett både i Tsjekkia og ikke minst i Ungarn. Man kan selv tenke seg hvordan et land hvor tredje-største parti UDAR (Klitsjko) boikotter valget, Fedrelandspartiets leder (nest største parti) sitter arrestert, og militia stjeler stemmeurner. Jeg er like bekymret for den nasjonalistiske og høyreekstreme oppblomstringen i Vest-Ukraina, men man bør se dette i lys av deres naboland, og protestbevegelsesfenomentet, ispedd konspirasjonsteorier, lik det Moskva-tro Regionspartiet (Janukovitsj/Azarov).

  Men landets fremtidige utvikling er avhengig av hva ukrainerne velger av retning og hvor de selv bestemmer dette. Ikke EU, USA, og heller ikke Russland. Storpolitikkens fokus trenger å bli folkets fokus gjennom åpne prosesser.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_parliamentary_election,_2012

  • Svært bekymringsfullt nå er at det nå finnes flere erfarne og velorganiserte nazistiske militser som nå opplagt forsyner seg av våpen fra ubevoktede våpenlagre. Og økonomien er jo en katastrofe.

 13. Ønsker personlig å la det som skjer i Ukraina i størst mulig grad forbli blant ukrainerne. Men tror ikke det er særlig sunn strategi å erklære ukrainsk språk å få være det eneste offisielle språket #The Guardian, nå.

 14. Ryskan har enligt lag varit ett «regionalt språk» sedan sommaren 2012!

  Innebörden av lagen har varit att i områden där mer än 10 procent av befolkningen talar ett annat språk än ukrainska ska detta språk bli officiellt, dvs. återfinnas på skyltar och kunna talas i alla samtal och diskussioner med myndigheter. Som jämförelse, med sådana krav på svenskan i Finland, skulle svenskan där närma sig utslagning!

  Lagen har också handlat om polska i trakterna kring Polen, rumänska nära gränsen till Moldavien och tatariska på Krim där krimtatarerna har sitt fäste.

 15. Forbauset over hvor lett Janukovitsj og hans støttespillere ga opp. De kunne jo lett satt inn sterkere midler mot opprørerne. Det er, samme hva man måtte mene om oligarkene til Janukovitsj, et statskupp…

  • Janukovitsj var en ubrukelig og korrupt leder. Han forrådte sitt land ved å tillate de nazistiske gruppene å holde på som de gjorde. Han forhandlet fram en lydrikekontrakt med EU som han så ga opp. Men visst var det et statskupp!

 16. […] Disse NGOene har i oppgave å organisere opposisjonen rundt forskjellige saker, for på et passende tidspunkt å begynne destabilisering. I det siste har destabilisering fulgt regiene fra «fargerevolusjonene», med teltleire på en sentral plass, proff utnyttelse av sosiale nettverk (CIA stiller dataeksperter og utstyr) og fram til provokasjoner og destabilisering. Provokasjonene har til hensikt å utløse voldelige motreaksjoner fra det aktuelle regimet, som tas opp på video og publiseres, og vips, så har man et Hitler-øyeblikk.Det vil si at regjeringssjefen kan utropes til en «ny Hitler», som så kan styrtes gjennom bombing eller statskupp. For å oppnå dette, allierer man seg med faen sjøl. I Syria og Libya betyr det de ekstreme islamistene. I Ukraina betyr det nazistene og fascistene i Svoboda og Høyre sektor. […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.