Økonomisk permafrost

0

Den økonomiske krisa i Vesten er større og alvorligere enn de fleste har trodd. Etter finanskrisa i 2008, skulle økonomien nå vært på vei oppover. I alle kriser etter annen verdenskrig har oppgangen kommet langt tidligere. Og nå er det ikke en gang noen oppgang. Etter gigantiske innsprøyting av (lånte) offentlige midler, er amerikansk og europeisk økonomi heller på vei nedover igjen enn på vei inn i en oppgang. Står vi overfor en økonomisk permafrost?

Det er HSBC Bank som bruker begrepet økonomisk permafrost i en ny rapport.

Slik ser USAs økonomiske utvikling ut i følge HSBC:

HSBCs indeks for økonomisk aktivitet i USA

Det denne indeksen viser er om økonomien overrasker positivt eller negativt.

For Storbritannia er ikke bildet noe bedre:

HSBCs indeks for økonomisk aktivitet i Storbritannia

Dette er utviklinga i forhold til forventningene, og som vi ser går det svært dårlig. Hvis vi går over til å se på faktisk utvikling av BNP i Vesten og Japan ser vi hvorfor:

Med unntak av Canada har alle disse landa lavere BNP enn i 2008, og alle gjør det dårligere enn forventet.

HSBC skriver sjøl om dette:

Back in 2008, the consensus forecast among independent economists was that the US economy would now be nearly 8% larger.  In the case of the UK, they were expecting cumulative growth of more than 6%. By historical standards, those were pretty downbeat forecasts.  Now they look positively utopian. National income is now lower than it was in 2008 in every single one of the countries listed – and much, much lower than expected.  Among the largest advanced economies, only Japan’s recovery has been more disappointing than Britain’s.  The UK economy is now 10% smaller than it was expected to be at this stage in the recovery – and the forecasts for 2011 and 2012 are now busily being downgraded.”

Michael Roberts har kommentert dette i sin lesverdige blogg.

I Sammenbruddet skriver jeg en del om hvorfor dette tiåret antakelig kommer til å virke som en sammenhengende lavkonjunktur.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelSmarte løsninger
Neste artikkelObamas problemer
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).