Obamas problemer

0

President Obama lansert 8. september 2011 en lov som er kalt American Jobs Act. Hensikten er, i følge Obama, å få flere folk tilbake i arbeid og mer penger i lommen på folk som er i arbeid. Problemet er at politikken hans ikke virker. De rike blir rikere og stadig flere blir fattige. Og folk blir sintere.

Reell arbeidsløshet over 20%?

Sjøl de offisielle arbeidsløshetstallene er dyster lesning. Men alle som følger litt med vet at de er fikset, fordi folk som har gitt opp å finne jobb ikke er med i statistikken. Heller ikke de som tvinges til å jobbe deltid enda de ønsker å jobbe heltid er med i statistikken. Shadowstats har beregnet hvordan tallene ser ut når også disse gruppene er med.

Reell arbeidsløshet i USA ligger nå godt over 20%

Negativ vekst?

Jeg har allerede vist at USA ikke har klart å få til noen reell vekst etter finanskrisa til tross for over enorme overføringer til næringslivet (les Wall Street). Shadowstats mener å kunne påvise at tallene bak den offisielle statistikken viser negativ vekst.

Stagnasjon eller negativ vekst i USA

Forbruket stagnerer

Amerikansk økonomi har i generasjoner vært forbruksdrevet. Hele 70% av økonomien er forbruk. Når forbruket svikter er altså økonomien ille ut. Og det skjer nå. Arbeiderklassen mister jobber og får dårligere lønn, middelklassen mister hus, jobber og tro på framtida. HSBC Bank, som jeg siterte i forrige blogg har tall som viser full stagnasjon i forbruket:

Forbrukerne mister troen på framtida og har lite penger å bruke

Opprør mot Wall Street

Opprøret på Tahrir-plassen i Egypt har gjort sterkt inntrykk på grasrota i USA. Ønsket om å gjøre noe liknende i USA som i Kairo har lenge vært der. I september gikk demonstranter til aksjon for å gjennomføre en langvarig protestaksjon på Wall Street, midt i finanssenteret. Aksjonen kaller seg Occupy Wall Street. De uttrykker noe av det raseriet som bygger seg opp i USA nå.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=mTl5v8OK7Ro&feature=player_embedded#!]

Les Sammenbruddet

I boka har jeg gjennomgått årsakene til denne krisa og vist hvorfor den vil fortsette å bli verre, ikke minst på grunn av at den økonomiske og de økologiske krisene forsterker hverandre. Norske medier later til å ikke ha oppdaget at kapitalismen er inne i sin verste krise noensinne, men folk på gata bør begynne å se hva som skjer i den virkelige verden.

Foreløpig tror både journalister og folk flest at Norge vil holde seg utenfor krisa. Men Norge har en åpen økonomi og er svært avhengig av eksport. Dersom våre viktigste markeder stagnerer og skjærer ned, må det slå inn i norsk økonomi. NRK Telemark meldte 20.09.2011 at fylket hadde hatt en 10% økning i arbeidsløsheten siste år, og da først og fremst i industrien.

Plan for bloggen

Fra 17. september har jeg publisert nesten hver dag. Fra nå av tar jeg sikte på å skrive en blogg i uka, hvis ikke noe helt spesielt skulle skje. Skriv gjerne spørsmål eller innlegg på bloggen.

google-site-verification: googlefe78b2597ebd11fd.html

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelØkonomisk permafrost
Neste artikkelSammenbrudd – allerede?
Pål Steigan
Jeg er Pål Steigan, sjefredaktør for steigan.no.