Batteriselskapet nedbemanner igjen, og har «justert strategien» fordi teknologien det har jobbet med per i dag ikke er konkurransedyktig. Men sjefslønna på sju millioner består. – Forkastelig, sier fagforeninga.
Det statsstøttede batteriselskapet Freyr annonserte i slutten av august nok en runde med nedbemanninger, knapt et halvt år etter forrige kuttrunde, skriver iNyheter.
Denne gangen er det pilotfabrikken i Mo i Rana som står i fokus, hvor selskapets satsing på batteriteknologi har møtt tøff konkurranse fra Kina.
– Konkurransen er for hard, og teknologien vi har utviklet på pilotfabrikken er ikke konkurransedyktig per i dag, sa Freyr-sjef Tom Einar Jensen til Dagens Næringsliv i august.
Freyr-gründer soper til seg et tresifret millionbeløp
Tidligere styreleder Torstein Dale Sjøtveit sitter igjen med et tresifret millionbeløp etter å ha solgt seg helt ut av det statsbackede batteriselskapet Freyr.
Dette skriver Finansavisen og fortsetter:
Nå tyder ferske regnskapstall på at han dumpet resten av aksjebeholdningen på tampen av fjoråret kort tid etter. Sjøtveit var en av gründerne bak Freyr og han har vært en av de større aksjonærene. Aksjene har han eid via investeringsselskapet ATS, som er eid 26 prosent av Sjøtveit, mens resten eies av hans kone og tre barn.
Eivind Salen fra Motvind Norge kommenterer på Facebook.
La det være klart: Det er staten med Høyre og Arbeiderpartiet i spissen som har gjort Torstein Dale Sjøtveit til tresifret millionær. Staten har blåst denne «grønne» bløffen opp til himmels. Fire milliarder i statsgaranti, hvem er det som får sånt da? Og det i ei tid da vanlige mennesker sliter hardt for å få endene til å møtes.
I ei tid da 150.000 husstander sier de er «ille ute» økonomisk er det verdt å merke seg at styremedlemmene i Freyr får flere millioner kroner hver i styrehonorarer i år også. Det har generalforsamlingen i selskapet nå vedtatt. Samtidig er det kun kort tid til regjeringen kommer med en ny tiltakspakke for batteriselskapene i Norge, og i den pakka ligger det milliarder.
Svindel fra ende til annen
Marerittet Freyr er en gigantskandale. Selskapet har aldri tjent ei krone. De enorme summene som Torstein Dale Sjøtveit karret til seg og millionlønna til Tom Einar Jensen er skattebetalernes penger velvillig overført fra totalt uansvarlige politikere til disse spekulantene fordi de smykker seg med illusoriske forestillinger om det «grønne skiftet».
Hvorfor skal Norge kaste bort penger når Kina dekker 100% av verdensmarkedet?
Kommunikasjonsdirektør Hilde Rønningsen i Freyr forklarer at justeringene i strategien kommer som følge av overproduksjon av battericeller i Kina og den amerikanske støttepakken IRA (Inflation Reduction Act).
Hva? Leser ikke «kommunikasjonsdirektøren» og Freyr-millionærene aviser. Dette har vært opplagt for enhver som bare følger overflatisk med på markedet.
Vi skrev i 2018:
Leser de ikke steigan.no?
Og nå har vi kunnet oppsummere at Kina har overoppfylt planen. Nå har de tatt hele markedet.
Riksrevisjonen må granske Freyr-skandalen og departementets rolle
Det er åpenbart at vi står overfor en industriskandale av det store slaget. Og det er åpenbart at regjeringa har spilt en aktiv rolle i å øse enorme summer av skattebetalernes penger over i et prosjekt som var dødt ved ankomst.
Denne saka har både statsministerens og næringsministerens fingeravtrykk på seg:
Stor satsing på grønn industri i Nordland
Presseinvitasjon: Næringsministeren lanserer regjeringens batteristrategi
Er det kameraderi? Er det uvitenhet? Eller er det gammeldags norsk uvitenhet av Bør Børson-typen?
Hører du riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen?
Leserne kan sende spørsmål til ham om dette her: postmottak@riksrevisjonen.no
Bør Børson er en fortelling av Johan Falkberget, en grotesk og munter satire over en oppkomlingstype og spekulant fra jobbetiden under første verdenskrig. Fortellingen utkom i bokform i 1920. (Store norske leksikon)