Sveriges mest modne havvindprosjekt stanses på grunn av «ugunstige rammevilkår».
Det svenske selskapet Vattenfall har besluttet å ta en midlertidig pause i utviklinga av havvindprosjektet «Svenska Kriegers Flak», ifølge ei pressemelding fra selskapet.
Dette prosjektet er Sveriges mest modne havvindprosjekt, og vindkraftanlegget er estimert til å kunne produsere 2,7 TWh elektrisitet per år. Vallenfall skriver i pressemeldinga:
För närvarande saknas dock investeringsförutsättningar för Svenska Kriegers Flak. Vattenfall har därför beslutat att pausa den fortsatta utvecklingen av projektet. Vindkraftsparken var planerad att tas i drift under 2028, vilket i och med detta beslut inte längre är möjligt.
Vattenfall har uttalt at en av de viktigste kravene for å investere i prosjektet er at det må være en rimelig og praktisk løsning for å koble havvindanlegget til det nasjonale strømnettet.
På Vattenfalls nettsider beskrives prosjektet slik:
Fakta om Svenska Kriegers Flak:
- Svenska Kriegers Flak ligger ungefär tre mil söder om Trelleborg. Området gränsar till de två redan byggda projekten på danska respektive tyska sidan av grundet Kriegers Flak.
- Vindkraftsparken Svenska Kriegers Flak beräknas producera omkring 2,7 TWh per år, vilket motsvarar behovet av förnybar hushållsel för drygt 500 000 hem eller att ladda cirka 1 miljon elbilar.
- I maj 2022 gav regeringen byggtillstånd för vindkraftsparken, som sammanlagt omfattar 35–50 vindkraftverk.
Kritikk fra opposisjonen
Den svenske avisa Expressen skriver:
Efter beskedet har oppositionspartierna kritiserat regeringen med näringsminister Ebba Busch (KD) i spetsen och anklagar den för att stagnera utbyggnaden av havsbaserad vindkraft.
På en presskonferens på tisdagen svarar Busch på kritiken.
– Vi behöver bli teknikneutrala, så sluta drämma olika kraftslag i huvudet på varandra, säger Busch.
Grønn smell for danske Ørsted – kollaps i havvind
Også den danske energikjempen Ørsted sliter med noen av sine grønne flaggskip.
Dette skriver avisa E24 og fortsetter:
Ifølge en fersk rapport skriver selskapet ned verdier for til sammen 3,9 milliarder danske kroner (6,15 milliarder norske kroner) i andre kvartal.
Dette skyldes blant annet at selskapet dropper et prosjekt for grønt drivstoff, samt forsinkelser ved et havvindprosjekt i USA.
Ørsted-aksjen falt med over syv prosent fra børsåpningen torsdag, men hentet seg etter hvert noe inn igjen.
Motvind for havvind i USA – Ørsted tapte 22 milliarder
Vindgiganten Ørsted har gått på smell etter smell i fjor høst. Da de trakk seg fra partnerskap for å bygge ut havvind i Nordsjøen skrev Finansavisen:
«Ørsted har informert oss om at på grunn av en prioritering av investeringer i porteføljen vil de trekke seg fra å forfølge deltakelse i havvindutvikling i Norge, og dermed deres deltakelse i partnerskapet», skriver Bonheur i meldingen.
Dette kommer etter en rekke med problemer for det danske selskapet. Milliardtap og kjempenedskrivinger har laget hakkemat av Ørsted-aksjen gjennom 2023. Selskapet har falt 50 prosent siden august.
Havvind er verken miljømessig, samfunnsmessig eller bedriftsøkonomisk forsvarlig
Det er for lengst vist at Norge ikke har behov for havvind. Hadde ikke regjeringa gitt bort vannkrafta vår til EU, så hadde vi klart oss fint. Vi kunne ha oppgrader kraftverkene, turbinene og overføringsnettet, så ville vi hatt rikelig med bærekraftig energi til våre behov.
Vindturbinene til havs skader livet i havet, fuglellvet og fiskeriene og de er enormt kostbare, økonomisk og i bruk av ikke-fornybare ressurser. Havvind er bare gunstig for spekulantene og bare dersom de klarer å lurer myndighetene til å subsidiere hele jippoet.
Og når subsidiene uteblir trekker selskapene seg som om noen hadde brent dem med glødelampe: