Google skaper prisgalopp i Skien

0

Gigantprosjektet gir landets sterkeste leieprisvekst.

Leietagere over hele landet må grave stadig dypere i lommen for å få tak over hodet, men ett sted er prisveksten mer voldsom enn i resten av landet. Og Google får skylden, skriver E24.

For nå er det Porsgrunn og Skien som ligger helt i tet. Ifølge utleierplattformen Husleie.no har prisene i regionen steget med 14,23 prosent i andre kvartal i år, sammenlignet med samme periode i fjor.

Nå koster det i snitt 11.458 kroner å leie bolig i regionen. Til sammenligning har prisene på landsbasis steget 7,23 prosent.

Google bestemte seg tidligere i år for å bygge et datasenter på Gromstul utenfor Skien. Ifølge daglig leder i Husleie.no er byggeplanene mye av årsaken til den voldsomme veksten.

Jeg ser til og med at en lokal eiendomsmegler i avisen Varden har oppfordret folk til å bruke årets feriepenger på å innrede loft og kjeller med tanke på utleie, sier Kjetil J. Olsen.

Han sier regionen også bosetter en del flyktninger, og at det vil drive opp leieprisene.

En gjøkunge i reiret

Politikerne i Skien har lagt seg flate for teknogiganten Google. Det samme har energiminister Terje Aasland gjort. «Skien har ekstra ansvar for å sikre Google fornybar energi», sa Terje Aasland til NRK 9. februar.

Bård S. Solem fra Motvind Norge kommenterte dette på Facebook.

Han skriver:

Hvis Skien skal løse energibehovet med vindkraft, 7,5 TWh, må de etablere 470 turbiner av de største som er montert i Norge – innenfor kommunegrensene. 470 turbiner, hver av dem på 5,6 MW med en rotordiameter på 162 meter og en totalhøyde på 200 meter. Den typiske støysonen på 45 dB(A)Lden – som gjør det ulovlig med bolig eller fritidsbebyggelse – vil gjøre hele kommunen ubeboelig hvis dette skal gjennomføres. 375 km med anleggsveier, oppstillingsplasser, skjæringer og fyllinger og nedbygging av myr og skog.

Kanskje de heller vil prøve seg med solkraft – det støyer jo ikke – bortsett fra trafoene da… 75 km2 med solceller vil da være nødvendig for å produsere 7,5 TWh årlig. Det er 75 millioner m2 – eller 1 million eneboliger med sørvendte saltak.

Og Solem konkluderer:

Den vonde sannheten er at det er tvert imot. Google får både BILLIGERE, og RENERE kraft, og for de 7,5 TWh de kommer til å bruke, får de papir på er fornybar, grønn og ren. Så de 5 TWh vi gir dem med havvind, eventuelt, det går til dem, og så må resten av Norge ta skitten kraft fra andre steder.

Den gamle industrikommunen Skien med sine stolte klassekamptradisjoner lar seg plyndre på høylys dag av et av verdens største teknoselskaper, og plyndringa vil ikke stanse ved Skiens kommunegrenser. Den vil ramme oss alle. Og så får også vanlige innbyggere i Skien en ekstra økning av boligprisene takket være dette «grønne» prosjektet.

Google eies som kjent av Alphabet. Og hvem eier så dem?

Nei, skulle du ha sett! De tre vanlige mistenkte, som også eier våpenindustrien, bankene, mediene, merkevarene og Big Pharma.

Forrige artikkelDemokratisk motstand mot autoritær politikk stemples som høyreekstrem
Neste artikkelJakta på karbonkreditter setter miljøet i havet i fare