Parlamentet i Kenya i flammer – rasende protester mot skattereform

0
Skjermdump fra video på Forbes.

Minst fem mennesker ble drept og deler av Kenyas parlament satt i brann da demonstranter forsøkte å storme bygningen 25. juni 2024.

Dette er det foreløpige kritiske høydepunktet i de landsomfattende protestene mot skattereformen i Kenya. Lovgivere hadde nettopp vedtatt et omstridt lovforslag som vil innføre nye skatter. Politiet åpnet ild mot demonstranter som prøvde å storme Kenyas lovgivende forsamling i Nairobi, og minst fem demonstranter drept, dusinvis såret og deler av parlamentsbygningen satt i brann.

Dette skriver Evening Standard.

I en felles uttalelse tirsdag ettermiddag sa ambassadører i Nairobi: «Vi beklager tap av liv og skader påført, inkludert bruk av skarp ammunisjon». «Vi ber om tilbakeholdenhet fra alle sider og oppfordrer ledere til å finne fredelige løsninger».

Den kenyanske opposisjonslederen Raila Odinga krevde også en umiddelbar slutt på volden mot demonstranter og har bedt om dialog og internasjonal intervensjon, rapporterte KTN News.

I kaotiske scener tirsdag, overveldet demonstranter politiet og jaget dem bort i et forsøk på å storme parlamentskomplekset. Man kunne se flammer komme ut fra innsida av bygningen.

Barack Obamas søster ble tåregasset under et direkteintervju med CNN i Kenya.

«Jeg er her fordi se på hva som skjer. Unge kenyanere demonstrerer for sine rettigheter. De demonstrerer med flagg og bannere», sa Auma Obama.

«Jeg kan ikke engang se lenger, vi blir tåregasset».

Uhuru Kenyatta, som var Kenyas fjerde president, oppfordrer myndighetene om å søke fredelige løsninger og «snakke med folket, ikke om folket». Han er sønn av Jomo Kenyatta, Kenyas første president, som sto i spissen for å forvandle Kenya fra en tidligere britisk koloni til en uavhengig republikk.

Det var president William Ruto som ga ordre til forsvarsministeren om å sette inn væpnede styrker mot demonstrantene. NTB meldte tirsdag at ti demonstranter skal være døde med TV-kanalen KTN News som kilde.

William Ruto har alliert seg tett med USAs president Joe Biden og oppfattes som et redskap både for USA og IMF. IMF og Verdensbanken har gitt store lån til Kenya, men som alltid forlanger de at det innføres en nedskjæringspolitikk.

Protestene i Kenya må derfor også oppfattes som protester mot nyliberalismen og IMF.

Det sier da også Bloomberg i sin artikkel om protestene: Kenya’s Ruto Caught Between Street Protests and the IMF.

Forrige artikkelHvorfor vil ikke USA bidra til å forhandle om en fredelig slutt på krigen i Ukraina?
Neste artikkel«Ekspertene» blir bare villere og villere