Italias Meloni langer ut mot «den byråkratiske og invaderende giganten EU»

0
Giorgia Meloni taler til parlamentet i Roma.

Italias statsminister Giorgia Meloni er rasende på fiksing og triksing på bakrommet i EU som har sørget for at Ursula von der Leyen får fortsette som president for EU-kommisjonen uten at det skjer noen endringer i unionens upopulære politikk. Dette kom fram da hun holdt sin tale til parlamentet i Roma. «De lytter ikke til velgerne», sa Meloni.

«Det er de som hevder at innbyggerne ikke er kloke nok til å ta visse avgjørelser og at oligarki er den eneste akseptable formen for demokrati, men jeg er uenig», sa Meloni da hun talte til det italienske parlamentet onsdag morgen.

Hun talte en dag etter at seks EU-ledere fra sentrumspartier kunngjorde at Tysklands Ursula von der Leyen, Portugals António Costa og Estlands Kaja Kallas skulle få de høyeste stillingene i henholdsvis EU-kommisjonen, Det europeiske råd og utenrikspolitisk ledelse. Kallas er kjent for sine uttalelser om at «definisjonen på en seier for Ukraina er å bryte opp Russland i mange små stater». Det er definitivt ikke noe innbyggerne i EU har stemt over.

Partiene på ytre høyre gjorde det gjennomgående bra i EU-valget og Meloni er sint på at det ikke får noen konsekvenser for EU-kommisjonens sammensetning, som om EU skulle være noen form for demokratisk organisasjon.

Meloni sa at det er «uvirkelig» at EU-byråkratiet ikke «tar signalene fra velgerne».

Såvidt vi kan bedømme har Meloni seg sjøl å takke. Hun lovte sine velgere i Italia å ta et oppgjør med Brussel, men så snart hun var valgt innledet hun en sjarmoffensiv overfor den korrupte, ikkevalgte von der Leyen.

Thomas Fazi kommenterte valget av Meloni slik:

«Giorgia Meloni er tatt i ed som Italias første kvinnelige statsminister. Alle som er engstelige for djuptgripende endringer vil bli beroliget – akkurat som alle som håper på en dristig og spennende ny retning vil bli skuffet. Meloni forstår at det å ha støtte fra det europeiske og amerikanske etablissementet er avgjørende hvis hun ønsker å forbli ved makta.

For et land som er svært gjeldsatt i det som i realiteten er en utenlandsk valuta – euroen – avhenger livet til den fremtidige regjeringa på beslutningene til sentralbanken, ECB. Meloni forstår det veldig godt. Hun har lært leksen fra 2018 Femstjerneres-Lega regjeringa, som ble knust av EU på mindre enn ett år. Hun gambler derfor sin politiske overlevelse på å være mer katolsk enn paven – mer pro-etablissement, pro-europeisk og pro-Nato enn til og med ei gjennomsnittlig sentristisk europeisk regjering. Hvis Meloni er populist, så er dette en merkelig type populisme».

Og som Fazi svært riktig skrev etter EU-valget:

I Italia var det Melonis Fratelli d’Italia som vant valget til EU-parlamentet med 29%. Men det kommer ikke til å ha noen verdens ting å si for innbyggerne i Italia. Melonis raseri på Montecitorio er bare spill for galleriet.


Palazzo Montecitorio (eller Palazzo di Montecitorio) er et palass i Roma som siden 1871 har vært sete for Italias deputertkammer. Palasset var opprinnelig tegnet av Giovanni Lorenzo Bernini for den unge kardinal Ludovico Ludovisi, som var nevø til pave Gregor XV. Med pavens død ble byggingen imidlertid innstilt. Det skulle først bli ferdigstilt under pave Innocens XII i 1694 av Berninis elev Carlo Fontana. I forbindelse med Italia samling i 1861 og Romas status av hovedstad fra 1870 ble det besluttet at palasset skulle være sete for parlamentets annetkammer. Bygningen ble i den forbindelse restaurert og ombygget i jugendstil av Ernesto Basile.

Forrige artikkelStrømstøtten er for raus og bør bort, mener NVE
Neste artikkelStreik i IKT-bransjen