Den sorte svanen fra Rogaland

0
A Black Swan swimming in a calm morning sea

Dagens Næringsliv avslører i disse dagene «den største advokatskandalen i norsk historie». Det dreier seg om en tidligere ansatt i advokatfirmaet Bull Årstad i Stavanger som gjennom minst 15 år har svindlet velstående rogalendinger for minst 550 millioner kroner. Det stinker av hele saken.

Av Øyvind Andresen.

Dette er en ponzi-skandale, som Madoff-skandalen i USA. Det betyr at svindleren bygger opp en pyramide der han er avhengig av nye investeringer hele tida. Til slutt stopper investeringene opp, og svindleren kan ikke innfri sine forpliktelser. Pyramiden faller sammen, bløffen blir avslørt og pengene er forduftet. 

Pengene er borte 

Dagens Næringsliv skriver 15/6:

«Juristen og siviløkonomen var kjent som en vellykket forretningsadvokat med stort kontaktnett og prestisjetunge styreverv. Men fra kontoret til advokatfirmaet Bull Årstad drev han en fiktiv lånevirksomhet med hundrevis av millioner kroner.

Gjennom advokaten fikk mange av Sandnes- og Stavanger-regionens velstående næringslivseiere tilbud om å låne ut millioner av kroner til nye prosjekter mot løfte om 10–15 prosent rente. Advokatfirmaet Bull Årstad skulle garantere for at lånene ble tilbakebetalt. Men ingen finner låntagere i andre enden. Garantiene var falske, mener advokatfirmaet. Kreditorer og bostyrer forsøker å finne ut av hvor pengene har tatt veien».

31/12 – 23 sluttet svindleren i Bull Årstad etter 30 års ansettelse.  «Jeg ønsker nå å styre arbeidshverdagen selv i større grad», sa han til Advokatwatch.

I slutten av mai kom så en politianmeldelse fra de tidligere kollegaene på Bull Årstad. Få dager etter skøyt han seg på hytta si i Sirdal.

Han og familien hadde skaffet seg en rekke verdifulle eiendommer som to landsteder i Søgne (blant annet i Ny Hellesund ), ett Arendal og ett på Jæren. Advokaten eide fire dyre biler. I løpet av 2023 ble eiendommene sterkt belånt, noe som tyder på at pyramiden var i ferd med å kollapse.

Det krever godkjennelse av Finanstilsynet for å drive utlånsvirksomhet, noe advokaten ikke hadde. Lånene var garantert av Bull Årstad. Flere av låntakerne forteller til DN at de hadde fått klarsignal fra regnskapsfører og revisor. Pengene ble overført til Bull Årstads klientkonto.

Ifølge Brønnøysundregisteret er alle regnskap godkjent fra 2001 til 2023. De seinere åra har revisjonsselskap RSM NORGE AS vært revisor mens HAVER REGNSKAP AS har ført regnskapet.

Kreditorene har nå via sine advokater oversendt Gjensidige et krav på 550 millioner for sine tapte penger.  Gjensidige er forsikringsselskapet til Bull Årstad.

Den sorte svane

NRK har nettopp lagt ut den danske serien Den sorte svane. Serien viser blant annet hvordan  advokat Nicolai Dyhr fra det velrennomerte danske advokatfirmaet Horten, er innblandet i grove kriminell virksomhet, hvitvasking, skatteunndragelse og kontakt med mafia. Også her ble firmaets klientkonto brukt. Om advokatfirmaer som Bull Årstad og Horten er direkte ansvarlig for kriminell virksomhet, blir nok klargjort etter hvert. Enhver får tenke sitt.


Denne artikkelen ble publisert på bloggen til Øyvind Andresen.

Forrige artikkelMilliarder til krig – småpenger til barnefamiliene
Neste artikkelZelenskijs toppmøte mislyktes
Øyvind Andresen
Øyvind Andresen er pensjonert lektor og fagbokforfatter. Han publiserer Andresens blogg.