Milliarder til krig – småpenger til barnefamiliene

0
Shutterstock

– Det er veldig målrettet hjelp for barnefamilier i dyrtiden, sier Bjørnar Skjæran (Ap). Han har akkurat lagt fram endringene i revidert nasjonalbudsjett. Og hvor mye er det snakk om?

256 kroner ekstra i måneden

Det betyr at om du har barnetrygd for et barn over seks år, vil du få 256 kroner mer å rutte med i måneden. Det vil koste 800 millioner kroner allerede i år. «Budsjettet er bra for lommeboka til folk», mener Skjæran.

Antakelig er stortingspolitikerne utstyrt med så hard hud at de ikke skjønner at de føyer skam til skade, eller at de er ufrivillig tragikomiske. Dette mikroskopiske tillegget er allerede spist opp for lengst av høyere rente, galopperende matvarepriser og økte priser på alt folk trenger i dagliglivet.

Og denne hånen mot barnefamiliene kommer samtidig med at de samme menneskene øser ut 35 milliarder til havvindspekulantene som en første gavepakke i serien av gavepakker vi vet vil komme. Sløseri: Stortinget enige om 35 milliarder til havvind.

Det er de samme menneskene som i det samme reviderte nasjonalbudsjettet økte «støtten til Ukraina» med 7 milliarder kroner som kommer på toppen av de 15 milliarder kroner som Norge allerede har gitt, slik at totalen blir 22 milliarder. Seks av de sju milliardene skal gå til «militær støtte», les våpenindustrien. Det betyr igjen i hovedsak amerikansk våpenindustri og deres søkkrike eiere.

Stort bedre kan man ikke illustrere klassekarakteren til regjeringas og Stortingets politikk. Knapper og glansbilder til sliterne, milliardflommer til kraft- og krigskapitalen.

I fjor skrev NRK:

De sosiale ulikhetene i landet øker, og det har de gjort de siste ti årene. De rikeste blir rikere, mens de fattige sliter på svært mange områder.

I et samarbeid har forskere fra Norge og Storbritannia vært med på å utarbeide en ny rapport. Den er bestilt av Helse- og omsorgsdepartementet.

Resultatene viser blant annet at fattige folk i Norge lever langt kortere liv enn andre. Og andelen barn som er fattige, øker en hel del.

Dersom vi sammenligner Norge med andre land, er de sosiale forskjellene i helse og livskvalitet mindre enn mange andre steder. Likevel er forskjellene i Norge overraskende store alt tatt i betraktning, forteller forsker og førsteamanuensis ved NTNU, Dina von Heimburg.

– Forskningen vi har gjennomgått viser at enkelte grupper opplever at de ikke betyr noe eller er verdt noe, og at de ikke opplever å ha mulighet til å leve et verdig liv, sier hun til NRK.

Tallene for i år får vi ikke før i 2025. Men vårt stalltips er: Det er enda verre i år. Men de rike og de ultrarike kan gapskratte hele veien til banken.

Forrige artikkelEU og Kina: Risiko for handelskrig om elbiler
Neste artikkelDen sorte svanen fra Rogaland