Arbeiderpartiet fusjonerer med vindkraftlobbyen

0

Ingvild Kjerkol (Ap) måtte gå av i vanære etter å ha bli tatt i fusk, men det var ikke til hinder for at hun ble ny leder av energikomiteen på Stortinget, kanskje den viktigste komiteen av dem alle.

Nå har hun gått i kompaniskap med vindkraftlobbyen Fornybar Norge for sammen å valse ned all motstand mot bransjens naturvandalisme.

Kjerkol og Åslaug Haga erklærer i Dagbladet at de Vil knuse vindkraft­myter.

Norge trenger mer fornybar kraft – så raskt som mulig. Derfor stiller også Kjerkol sammen med Åslaug Haga, leder av Fornybar Norge.

– Mange tror vindkraft ikke passer inn i det norske kraftsystemet, men det er helt feil! Vindkraft produserer mest på vinteren, som også er da vi har størst behov for strøm, sier Kjerkol, og fortsetter:

– Vi kan ikke sitte stille og se på at kraftgapet øker og at Norge får underskudd på kraft. Da må vi spille på lag med kommunene som nå er sentrale aktører i nasjonal energipolitikk, sier Kjerkol.

Tar selvkritikk

Kjerkol blir fulgt opp av Haga, som møtte Kjerkol på Stortinget torsdag morgen.

– Politikerne opererer i et veldig krevende landskap med populisme, alternative fakta og villendende tidslinjer for hva det er mulig å få til av ny kraft i Norge. Vi må jobbe systematisk for å få fram fakta og knuse myter, sier Haga.

Eivind Salen i Motvind Norge skriver i en kommentar på Facebook:

Jeg skal ikke gå inn i alle mytene Haga og Kjerkol forsøker å plante. Det er et kjent triks. Sleng ut noen påstander, og sats på at man blir stående fast og diskutere disse påstandene. Så lett skal de ikke få initiativet.

Målet til Haga og medlemmene hun representerer er å bygge ut mest mulig vindkraft, og øvrig kraftproduksjon, og tjene mest mulig penger på det. Sånn burde det ikke være, for kraftforsyning er en samfunnstjeneste, og når i all verden ble målet å tjene penger på samfunnstjenester?

Salen har tatt for seg Kjerkols påstand om at Norge ikke har nok kraft og har brukt tall fra SSB fra 1993 til i dag.

Den grønne linja nederst viser hvordan produksjonen forholder seg til behovet: stort sett alltid på riktig side.

Ingvil Kjerkol har fått beskjed om å si at det er bra med vindkraft, for det produserer mer om vinteren, enn om sommeren. Og så sannelig, så ser vi det av søylediagrammet jeg har laget for vindkraftproduksjonen måned for måned, i årsserier fra 2020. Saken er imidlertid at produksjonen er veldig liten. Dette er GWh, så når vi har 1000 GWh har vi 1 TWh, og når vi har 2000 GWh, har vi 2 TWh.

Som dere ser ligger forbruket alltid tosifret i TWh i vintermånedene. Vindkraften er ikke i nærheten av å levere. Det er bare tull. Den enkle måten å skjønne det på, er at behovet er i milliarder KWh, mens vindkraften produserer i millioner KWh. Det er samme forhold som meter og kilometer. Det Kjerkol sier, er at det er mulig å gå flere meter om vinteren enn om sommeren, men det er ikke så relevant, for reisen måles i kilometer.

Fornybar Norge er kraftspekulantenes sugerør i statskassa

Organisasjonen Fornybar Norge inviteres i alle medier for å formidle sitt budskap om at det må bygges MYE mer «fornybar kraft» i Norge. De framstår som om de er seriøst opptatt av innbyggernes framtidige kraftbehov. Men i virkeligheten er de en lobbyorganisasjon som på vegne av sine medlemmer i bransjen jobber for å skaffe dem flest mulig konsesjoner, raskest mulig og med størst mulige subsidier. Bransjens medlemskontingent til Fornybar Norge går med til å sikre fete lønninger til tidligere politikere som Åslaug Haga (tidligere Sp) og Thor Egil Braadland (tidligere SV).

På nettsidene deres kan du lese om deres «opprydding» i angivelige myter og usannheter:

Det finnes mange fortellinger om vindkraft og det norske strømmarkedet som ikke er sanne. Det handler blant annet om Acer, mikroplast, arealer og ustabil kraft.

Forretningsmodellen er flest mulig konsesjoner, raskest mulig og med størst mulige subsidier

Organisasjonen har i april 2024: 434 medlemsbedrifter.

medlemsregisteret er det riktignok oppført 960 treff.

Medlemsbedriftene betaler kontingent i forhold til blant annet antall ansatte og omsetning.

I 2022 hadde organisasjonen 87,7 millioner i omsetning, hvorav det meste var kontingenter. Ifølge Proff.no var lederlønna 2,3 millioner. Det var antakelig Åslaug Hagas forgjenger, men det er ingen grunn til å tro at hun har noe mindre eller at eks-SVeren Braadland, som vi sist registrerte da han gikk aktivt inn for bombing av Libya, er så langt unna dette nivået.

Det er med nadre ord lukrativt å pusje ødeleggelser av norsk natur.

For mange titalls millioner i kontingenter til lobbyistorganisasjonen forventer medlemmene tifold tilbake. Og som vi ser gjør Haga og Braadland sitt ytterste for å innfri spekulantenes våteste drømmer.

Og nå har altså denne lobbyorganisasjonen slått seg sammen med lederen for Stortingets energikomité for å gjennomføre lobbyens mål.

Stort mer korrupt går det vel ikke an å bli.

Forrige artikkelKina med sterk støtte til etablering av et uavhengig Palestina
Neste artikkelSør-Afrika lister seg mot en koalisjonspolitikk