På fransk heter det Nouvelle Calédonie, innbyggerne kaller det Kanaky, «menneskenes land». Det er et øyrike i Stillehavet, øst for Australia, som fortsatt er en koloni under l’hexagon, Frankrike. Ikke ny-koloni, men koloni, styrt diktatorisk fra Paris. Nå hjemsøkes øygruppa av en voldsbølge og Frankrike har erklært unntakstilstand.
Siden 1986 har FNs komité for avkolonisering inkludert Ny-Caledonia på FNs liste over ikke-selvstyrte områder. Ny-Caledonia består av hovedøya Grande-Terre, Loyautéøyene og en rekke mindre øyer. Det har et landområde på til sammen 18.576 km², det vil si litt mindre enn Slovenia. Myntenheten er CFP-franc. Les mer her.
Nå er det voldelige opptøyer på øygruppa og Patrick Decloitre fra asiapacificreport.nz skriver:
Frankrikes president Emmanuel Macron har erklært unntakstilstand i Ny-Caledonia etter flere dager med sivil uro i hovedstaden. Fire personer er døde på grunn av urolighetene og volden i hovedstaden Nouméa.
France TV melder at en 22 år gammel gendarm som var blitt alvorlig såret har blitt det fjerde dødsfallet. De tre andre ble angivelig drept av bander.
Macron la ut på X, tidligere Twitter, en melding som sa at nasjonen tenkte på gendarmens familie.
Hundrevis av andre er blitt skadet med flere tap som forventes ettersom franske sikkerhetsstyrker kjemper for å gjenopprette lov og orden i Nouméa, blant rapporter om sammenstøt mellom opprørere og «milits»-grupper som er dannet av byens innbyggere.
Opptøyene ble utløst av et lovvedtak om at nylig innflyttede utlendinger skal få stemmerett.
France 24 omtaler opptøyene og unntakstilstanden her: Nouvelle-Calédonie : quelles solutions pour sortir l’archipel de la crise?
Hvorfor klamrer Frankrike seg til Kanaky?
Hvorfor kunne ikke Frankrike bare gi slipp på denne resten av kolonitida på den andre sida av kloden?
Reuters har faktisk noen gode svar på det spørsmålet:
Kanaky er verdens tredje største nikkelprodusent. Nikkel er en strategisk råvare som blant annet brukes i stål- og våpenindustrien. Kanaky ligger i det strategiske Stillehavsområdet der Macron ønsker å ekspandere Frankrikes innflytelse som et ledd i konfrontasjonen med Kina. Macron har sagt at han vil «styrke den regelbaserte ordenen» i regionen, og vi vet jo hva det betyr.
Reuters skriver:
En Nouméa-avtale fra 1998 bidro til å avslutte konflikten ved å skissere en vei til gradvis autonomi og begrense stemmegivningen til urbefolkningen Kanak og migranter som bodde i Ny-Caledonia før 1998. Avtalen tillot tre folkeavstemninger for å bestemme landets fremtid. I alle tre ble uavhengighet avvist.
«I kveld er Frankrike vakrere fordi Ny-Caledonia har bestemt seg for å bli en del av oss,» sa Macron etter resultatet av den siste avstemningen i 2021.
Likevel ble avstemningen i 2021 boikottet av partier som støtter uavhengighet på grunn av koronaviruspandemien, og det er fortsatt skepsis til legitimiteten til resultatet.
Hvorfor har det eksplodert nå?
I henhold til Nouméa-avtalen ble stemmegivning i provinsvalg begrenset til personer som hadde bodd i Ny-Caledonia før 1998, og deres barn. Tiltaket var rettet mot å gi større representasjon til kanakene, som har blitt en minoritetsbefolkning.
Paris har sett på ordningen som udemokratisk, og lovgivere godkjente en grunnlovsendring for å åpne opp stemmeretten for å inkludere personer som har bodd i Ny-Caledonia i minst 10 år.