Russland og Kina legger strategien framover – Putin besøker Beijing

0
Foto: Sputnik

Russlands president Vladimir Putin har startet sitt første statsbesøk i Kina siden han ble innsatt som president. Den russiske lederen ble invitert av sin kinesiske kollega Xi Jinping under Putins forrige besøk i Beijing i oktober 2023.

Under samtalene ved ankomsten påpekte Putin at handelen mellom Kina og Russland hadde økt med nesten 25% og at den nå har en verdi som tilsvarer 227 milliarder amerikanske dollar. Det vil si, den foregår nå for det meste i rubler og yuan renminbi.

Putins møter med sin kinesiske kollega Xi Jinping og statsminister Li Qiang vil de sammen bestemme «retningene for videre utvikling av samarbeidet og diskutere de mest presserende spørsmålene», sa Kremls pressetjeneste i en uttalelse.

I et skriftlig intervju med Xinhua News Agency ved innledninga av besøket presiserte Putin at det var det «enestående nivået av strategisk partnerskap» mellom Russland og Kina som bestemte målet for hans første utenlandsreise etter tiltredelsen.

Den nyutnevnte forsvarsministeren Andrei Belousov og den foregående forsvarsministeren og nyutnevnte sekretæren for Det nasjonale sikkerhetsrådet Sergej Sjoigu skal også delta i møtene. Dette understreker at militære spørsmål i høyeste grad er på tapetet.

Når de to topplederne møtes er det klart at det vil dreie seg om USAs og NATOs stedfortrederkrig mot Russland i Ukraina, USAs trusler mot både Russland og Kina, situasjonen i Midtøsten, strategien for BRICS-10, og det kommende nye økonomiske systemet som vil bli drøftet på organisasjonens møte i oktober der det er forventet mange strategisk viktige vedtak.

I sin velkomsttale sa president Xi at de to hadde møttes over 40 ganger og at de stadig står i kontakt med hverandre. Putin på sin side sa at «Kina forstår svært godt røttene til krisa i Ukraina».

Zhang Hanhui, kinesisk ambassadør i Russland, sa til Global Times i et eksklusivt intervju nylig at «Dessverre er det fortsatt ingen tegn til våpenhvile i den nåværende Ukraina-krisen, og konflikten eskalerer og utvider seg fortsatt. De involverte partene er ikke villige til å rokke ved sine posisjoner, med betydelige forskjeller i forståelse av den. Noen ytre krefter kaster fortsatt bensin på bålet og blåser opp flammene».

Vi kommer tilbake med en vurderinga av resultatet av møtene når det foreligger stoff derfra.

Forrige artikkel«Kontroll av narrativet» – EUs angrep på ytringsfriheten
Neste artikkelOpprør mot Frankrike i Kanaky