«Vesten diskuterer deling av Ukraina»

0
I 2019 fikk Ukraina forestillinger om at veien inn i NATO var klar. Det målet later til å være lenger unna enn noen gang.

Flere vestlige hovedstrømsmedier, som blant annet Bild i Tyskland og La Repubblica i Italia har publisert artikler basert på en lekkasje som angivelig stammer fra kilder i NATO. Det skal versere en plan om en framtidig deling av Ukraina etter krigen.

MSN har et sammendrag av det sentrale i disse artiklene:

Krigen i Ukraina har pågått i mer enn to år – men freden virker fortsatt langt unna. Selv om det foreløpig ikke er noen offisielle forhandlinger for å få slutt på kampene, blir posisjoner definert bak kulissene. NATO skal nå ha presentert en eksplosiv fredsplan.

MSN tidligere The Microsoft Network, i dag er Microsoft News en samling av Internett-tjenester fra Microsoft. MSN ble lansert 24. august 1995 samtidig med Windows 95. I 2006 ble mange av MSN-produktene relansert under navnet Windows Live. Siden da har omfanget av tjenester blitt utvidet. Wikipedia Eier: Microsoft

Vil Ukraina bli delt?

Som den italienske avisa La Repubblica melder, er Vesten tilsynelatende klare til å gi fra seg territoriene okkupert av Russland. Til gjengjeld bør det gjenværende «Vest-Ukraina» umiddelbart slutte seg til NATO og dermed falle under forsvarsalliansens beskyttelse. For å gjøre dette måtte Kiev ikke bare gi fra seg områdene i øst og sør som har gått tapt siden 2022, men også Krim, som ble annektert av Moskva i 2014.

Dette forslaget sies ikke bare å ha blitt diskutert på det siste NATO-toppmøtet, men også allerede blitt tilbudt Putin gjennom uformelle kanaler. Selv om dette ikke er en offisiell holdning fra Vesten, bør ikke scenarioet være urealistisk, spesielt med tanke på det amerikanske valget i november.

Historisk sett minner fredsplanen om delingen av Tyskland etter andre verdenskrig eller Korea i 1953. Det er helt uklart om Kiev vil gå med på en slik plan. Så langt har president Zelensky alltid understreket at han ønsker å ta tilbake alle okkuperte områder.

Washington Post: With no way out of a worsening war, Zelensky’s options look bad or worse

Om planen ikke er offisiell, så er det helt klart at tunge hovedstrømsmedier varmer opp publikum for et slikt utfall. Washington Post, som svært ofte har vært et talerør for CIA, skriver:

Zelensky har sagt at Ukraina vil akseptere intet mindre enn tilbakelevering av hele territoriet, inkludert land som Russland har kontrollert siden 2014. Men med kamplinjene som har endret seg lite det siste året, og militært gjenerobre områdene i Øst- og Sør-Ukraina som Russland nå okkuperer – rundt 20 prosent av landet – fremstår stadig mer usannsynlig.

Som vi meldte i går sier også vestlige medier at Ukrainas østfront er på nippet til å bryte sammen.

Den beryktede 153 Mekaniserte brigaden er ikke lenger mekanisert, men er redusert til infanteri.

Ukraina er et delt land

Lenge før denne krigen nådde det nivået den har nå var det åpenbart at Ukraina er et delt land. I 2014 stilte Gallup et spørmål om ukrainernes holdning til tilslutning til NATO, og det var bare i Vest-Ukraina, i de tidligere polske områdene, at det var et flertall for dette med 53,2%. Meningene fordelte seg slik geografisk:

Det er rimelig å anta at ryktene om en vestlig delingsplan finnes, men i vest er det en illusjon om at Russland vil kunne komme til å godta et Vest-Ukraina integrert i NATO. Vår antakelse er at det er å gjøre regningen opp uten vert. Russland har ikke ført denne blodige og kostbare krigen for å få NATO-baser i Vest-Ukraina.

Se også denne kommentaren av Alexander Mercouris:

Forrige artikkelNorge våkner. Ble vi lurt?
Neste artikkelChris Hedges: Beretningen om et varslet folkemord