Ukraina har stor risiko for at frontlinjene kollapser

0

Ifølge høytstående ukrainske offiserer er det militære bildet dystert og russiske generaler kan oppnå suksess uansett hvor de bestemmer seg for å fokusere sin kommende offensiv.

Dette skriver nettavisa Politico som står Demokratene nær i USA.

Jamie Dettmer er meningsredaktør i POLITICO Europe og skriver:

Den egensindige gründeren Elon Musks siste uttalelser om krigen i Ukraina satte tingene på spissen da han advarte om at selv om Moskva «ikke har noen sjanse» til å erobre hele Ukraina, «jo lenger krigen varer, jo mer territorium vil Russland få helt til de treffer Dnipro, som er vanskelig å overvinne».

«Men hvis krigen varer lenge nok, vil Odessa også falle», advarte han.

Milliardærentreprenørens prognose er faktisk ikke så forskjellig fra de alvorlige advarslene Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy kom med de siste dagene. Ifølge Zelensky, med mindre den fastlåste pakken på flere milliarder dollar blir godkjent snart, vil styrkene hans måtte «gå tilbake, trekke seg tilbake, steg for steg, i små skritt». Han advarte også om at noen større byer kan stå i fare for å falle.

Åpenbart er Zelenskys advarsler en del av en bred diplomatisk innsats for å frigjøre den militære hjelpen hans styrker så desperat trenger og har manglet i flere måneder – alt fra 155-millimeters artillerigranater til Patriot-luftforsvarssystemer og droner. Men den triste sannheten er at selv om pakken godkjennes av den amerikanske kongressen, er det kanskje ikke nok med et massivt tilskudd til å forhindre en stort tilbakeslag på slagmarka.

Og et slikt tilbakeslag, spesielt midt i valgkampene i Amerika og Europa, kan meget vel gjenopplive vestlig press for forhandlinger som åpenbart vil favorisere Russland, og la Kreml stå fritt til å gjenopplive konflikten på et fremtidig tidspunkt etter eget valg.

I hovedsak avhenger nå alt av hvor Russland vil bestemme seg for å målrette sin styrke i en offensiv som forventes å starte i sommer. I en pre-offensiv bombing – som strekker seg fra Kharkiv og Sumy i nord til Odessa i sør – har Russlands missil- og droneangrep økt kraftig de siste ukene, rettet mot infrastruktur og noe som gjør det vanskelig å gjette hvor det vil ta sitt store fremstøt.

Og ifølge høytstående ukrainske militæroffiserer som tjenestegjorde under general Valery Zaluzhny – øverstkommanderende for Ukrainas væpnede styrker til han ble erstattet i februar – er det militære bildet dystert.

Les også denne kommentaren i The Times:

It’s time we talked about the fall of Kyiv

Artikkelen er sterkt proukrainsk, men den er holdt i samme dystre tonefall som artikkelen i Politiko. Forfatteren ser det som en reell far for at Kiev faller. Han kaller det et «marerittscenario».

Zelensky sjøl er jo heller ikke så oppløftet som vanlig:

Zelensky: ‘We are trying to find some way not to retreat’

Eller The Economist:

Russia is gearing up for a big new push along a long front line

Kort sagt: Alle unntatt norske medier og krigskåte politikere innser nå det som har vært klart lenge: NATO taper denne krigen mot Russland med ukrainerne som slaktoffer. Nå handler det bare om hvor mange titusener eller hundretusener som må dø før NATO blir nødt til å innse det uunngåelige.

Vi har advart mot og vært i mot denne krigen siden 2014, men det har vært umulig å få de store mediene og de toneangivende politiske partiene til å innse at i denne krigen ville ukrainerne bare bli bønder på sjakkbrettet i det store geopolitiske spillet som handler om Vestens fall som hegemonisk kraft i verden.

Forrige artikkelTrailerdemokrati
Neste artikkelReservasjonsretten i EØS kan og må brukes!