Øverst i næringskjeden sitter kontrolligarkene – nå avsløres de i Brasil

0


Trues kontrolligarkenes posisjon tyr de til begrensning av ytringsfrihet og skjuling av bevis. Vi har sett det under pandemien. Nå spiller det seg ut for åpen scene i Brasil, takket være Musk og X.

Av Susanne Heart

9. april 2024.

I Brasil forsøkes nå folkevalgte representanter og journalister å knebles av myndighetene. I hemmelighet. De store sosiale medieselskapene er verktøyene som brukes. Og det skal skje uten at noen får vite hvem som står bak. Men hva skjer når en spiller er «ulydig» og heller vil støtte folket?

Det kostet Elon Musk 44 milliarder doller å kjøpe Twitter, noe som fikk kontrolligarkene til å skjelve i buksene. For med de grepene Musk har gjort etter kjøpet, kan det se ut til at det egentlig ikke var Twitter han betalte for, men for menneskehetens ytringsfrihet.

Kontrolligarkene elsker globalisering. Med globalisering kommer sentralisering av makt. Med sentralisering av makt blir det lettere å kontrollere de få på toppene istedenfor de mange på grasrota. Kontroll over store selskaper og myndigheter lar seg lett gjør i et system av sentralisert makt, selv helt uten direkte eierskap eller direkte demokratisk makt.

Det som skjer i Brasil nå er enestående i historien. En enkelt mann har tatt opp ytringsfrihetskampen på vegne av innbyggerne i et annet land enn sitt eget. Og han har så langt vunnet fram selv om han nå blir truet av Brasils myndigheter med både søksmål og nedstengning. Sceneteppet er trukket fra og vi får se hva som foregår bak scenen.

De som har fulgt med på dramatikken som har utspilt seg mellom høyesterettsdommer Alexandre de Moraes i Brasil og Elon Musk på X de siste dagene er vitne til litt av et skue.

Her er noen utdrag fra begivenhetenes gang.


Brasil er på bristepunktet

Av: Michael Shellenberger, journalist, 6. april 2024

Jeg rapporterer til dere fra Brasil, hvor en dramatisk rekke hendelser er i gang. Klokken 17:52 østlig tid, i dag, 6. april 2024, kunngjorde X-selskapet, tidligere kjent som Twitter, at en brasiliansk domstol hadde tvunget det til å «blokkere visse populære kontoer i Brasil.»

Deretter, mindre enn en time senere, kunngjorde eieren av X, Elon Musk at X ville trosse domstolens ordre og oppheve alle restriksjoner.

«Som et resultat,» sa Musk, «vil vi sannsynligvis miste all inntekt i Brasil og måtte stenge kontoret vårt der. Men prinsipper betyr mer enn profitt.»

Når som helst kan Brasils høyesterett stenge all tilgang til X/Twitter for Brasils befolkning.

Det er ikke en overdrivelse å si at Brasil er på randen av diktatur i hendene på en totalitær høyesterettsdommer ved navn Alexandre de Moraes.

President Lula da Silva deltar i retningen mot totalitarisme. Siden han overtok presidentkontoret, har Lula massivt økt statlig finansiering av hovedstrømsmediene, hvorav de fleste oppmuntrer til økt sensur.

Det Lula og de Moraes gjør er en skandaløs krenkelse av Brasils grunnlov og FNs erklæring om menneskerettigheter.

I dette øyeblikket er Brasil ikke ennå et diktatur. Det har fortsatt valg, og det brasilianske folket har andre midler til rådighet for å konfrontere autoritarisme.

Men den føderale høyesteretten og det øverste valgtribunalet griper direkte inn i disse valgene gjennom sensur.

For tre dager siden publiserte jeg Twitter Files for Brasil. De viser at Moraes har brutt den brasilianske grunnloven. Moraes krevde ulovlig at Twitter avslørte privat informasjon om Twitter-brukere som brukte hashtags han anså som upassende. Han krevde tilgang til Twitters interne data, noe som bryter med plattformens politikk. Han sensurerte, på eget initiativ og uten noen respekt for rettsprosessen, innlegg på Twitter av parlamentarikere fra det brasilianske kongressen. Og Moraes forsøkte å gjøre Twitters innholdsmoderingspolitikker til et våpen mot tilhengere av daværende president Jair Bolsonaro.

Jeg sier dette som en uavhengig og ikke-partisk journalist. Jeg er ikke fan av verken Bolsonaro eller Trump. Mine politiske synspunkter er veldig moderate. Men jeg kjenner igjen sensur når jeg ser det.

Twitter Files avslørte også at Google, Facebook, Uber, WhatsApp og Instagram forrådte Brasils befolkning. Dersom bevisene holder vann, oppførte lederne av disse selskapene seg som feiginger: de ga den brasilianske regjeringen personlige registreringsdata og telefonnumre uten en rettsordre og brøt dermed loven.

Da Twitter nektet å gi brasilianske myndigheter privat brukerinformasjon, inkludert direktemeldinger, forsøkte regjeringen å saksøke Twitters øverste brasilianske advokat.

Da jeg bodde i Brasil i 1992, var jeg veldig venstreorientert. På den tiden var Lula og PTs slagord «Uten frykt for å være lykkelig».

I de siste dagene har jeg snakket med dusinvis av brasilianere, inkludert professorer, journalister og respekterte advokater. Alle forteller meg at de er sjokkerte over det som skjer. De fortalte meg at de er redde for å si det de mener, og at Lula-regjeringen er medskyldig i å skape dette klimaet av frykt.

Brasil tilhører brasilianerne. Det er ikke mitt land. Som sådan er det grenser for hva jeg er i stand til å gjøre.

Men jeg kan si ting som mange brasilianere ikke føler seg trygge på å si: Alexandre de Moraes er en tyrann. Og den eneste måten å håndtere tyranner på er å konfrontere dem. Det er opp til Brasils senatorer å konfrontere tyrannen. Og det er opp til Brasils befolkning å kreve at deres senatorer gjør det.


Det kan virkelig se ut til at selskapet X er Brasils befolknings siste halmstrå i denne situasjonen. Hva er det med Elon Musk som gjør han annerledes enn andre topplederne i multinasjonale sosiale media konsern? Jo, han sier nei til presset om å lure og kansellere befolkningen og dermed bryte menneskerettighetene. Dette står det respekt av.

Kilde: https://twitter.com/elonmusk/status/1777383330993914227


Dette fortalte Dr Simon Goddek, som bor i Brasil, med egne ord på X 7. april.

HASTER: Brasil er på vei mot et totalitært diktatur

https://twitter.com/goddeketal/status/177698464176682205

Mitt navn er Simon, og jeg er en europeer som bor i Brasil. Jeg forlot Europa etter å ha møtt politisk forfølgelse for å kritisere Covid-tiltakene. Nå frykter jeg lignende problemer i mitt nye hjem, Brasil.

For øyeblikket utvikler hendelsene seg raskt her, så jeg har oppsummert dem for deg, sammen med noe bakgrunnsinformasjon.

Alexandre de Moraes, en høyesterettsdommer og lederen av det øverste valgtribunalet (TSE) i Brasil, har vært en sentral figur i nylige kontroverser rundt landets demokratiske prosesser og ytringsfrihet. Han anses som den mektigste personen i dette landet.

Før presidentvalget i 2022 mellom Lula og Bolsonaro, ble de Moraes anklaget for å undertrykke opposisjonsstemmer og innføre sensur på sosiale medieplattformer. Det ble rapportert at han presset Twitter og andre Big Tech-selskaper til å sensurere kontoer som støttet Bolsonaro og kritiserte valgprosessen. Dette presset var en del av en bredere innsats for å kontrollere narrativet og begrense kritikk av valgprosessen og Høyesteretts handlinger.

‘Twitter Files Brazil’ avslørte at de Moraes krevde sensur av hashtags og kontoer som var kritiske til valgprosessen og Høyesterett. Denne sensuren ble håndhevet gjennom trusselen om betydelige bøter og suspensjon av teknologiselskaper som ikke etterkom. Disse handlingene var en overtramp av dommermakt og et brudd på ytringsfriheten.

Oppsummert viste Twitter Files hvordan Alexandre de Moraes…

▪️ begynte å kreve økt sensur og
▪️ brukte sensur til å grunnlovsstridig blande seg inn i valgene.

Nesten alle Big Tech-selskaper har bøyd seg for dette kravet. De som ikke gjorde det, som videoplattformen Rumble, er fortsatt blokkert i Brasil.

I tillegg har de Moraes’ handlinger blitt koblet til en nedkjemping av trykte stemmesedler. Han har blitt kritisert for ikke å tillate trykte stemmesedler under valget i 2022, noe som mest sannsynlig har kompromittert integriteten til stemmeprosessen.

I går kveld krevde de Moraes sensur av mange høyprofilerte brasilianske kontoer på X som et resultat av publiseringen av de brasilianske Twitter Files. En time senere uttalte Elon Musk at X ville trosse rettens ordre og oppheve alle restriksjoner.

Gitt at Alexandre de Moraes har verdens største ego, er det en frykt for at han snart vil blokkere og saksøke X i Brasil. Derfor et råd til mine brasilianske følgere: vennligst skaff en VPN, som ProtonVPN, og del dette innlegget. La oss vise hele verden hvilken farlig demagog Alexandre de Moraes er, slik at det internasjonale presset på ham øker før det er for sent.

Hvis vi ikke handler i dag, vil vi våkne opp i et totalitært diktatur i morgen; og denne personen er den siste diktatoren under hvis regime jeg ville ønsket å leve under. #FreeSpeechBrazil


Siste utvikling i saken kan du lese og høre her:

Denne artikkelen ble publisert på bloggen til Susanne Heart.


Signerte leserinnlegg står for forfatterens regning og gjenspeiler ikke nødvendigvis redaksjonens oppfatninger.

Forrige artikkelEU truer Norge med sanksjoner hvis vi ikke godtar kraftpakke
Neste artikkelHva vet politikerne og hva vil de (ikke) vite? Del 1.