Krigsdagbok del 105 – 4. til 9. februar 2024

0
Bakgrunnsbilde: Shutterstock / n_defender

Dette er 105. del av min ‘krigsdagbok’, som er basert på daglige notater om utviklingen av krigen i Ukraina etter Russlands invasjon 24. februar 2022, samt kommentarer om mediedekningen, tilbakeblikk og lignende.

Av Lars Birkelund.

5. februar

Konspirasjonsteorier er som andre teorier – enten er de riktige eller så er de feil.

«Ukraina-krigen er krigen mellom Russland og Ukraina, som begynte i februar 2022 da Russland invaderte Ukraina», heter det i Store norske leksikon.

Men er krigen virkelig bare en krig mellom Russland og Ukraina? Naturligvis ikke. Men vi som har pekt på andre, og vel så viktige sider av krigen, er uønsket som deltakere i den offentlige debatten. Vi blir ikke invitert til TV-debatter. I hvert fall ikke i Norge. Vi blir mistenkeliggjort og stigmatisert på forskjellige måter, blant annet som ‘konspirasjonsteoretikere’.

Debatten må holdes på et overfladisk og fordummende nivå for å kunne opprettholde den farlige politikken som føres. Eller for å si det med Noam Chomsky: «Det å begrense spekteret av akseptable meninger, men tillate veldig livlig debatt innenfor spekteret, er den smarte måten å holde folk passive og underdanige på (….) Det gir folk følelsen av at det er fri tenkning som foregår».

Hvordan lyder ‘konspirasjonsteoriene’ om årsaker/motiver til krigen i Ukraina. Eller krigen om Ukraina, som det lyder i undertittelen til min bok «Krig, som bestilt?».

Jeg vil si at de grovt sett går ut på 1. at det er en krig der Vesten og Russland kjemper om innflytelse over Ukraina. En teori som henger sammen med 2. at vestlige beslutningstagere (hvem de enn er) bruker sin innflytelse på Ukraina til en krig mot Russland, der hensikten enten er å erstatte Putin med en marionett (som i Ukraina) eller/og å splitte opp Russland i mange mindre stater (splitt og hersk, skjer også gjennom å støtte russiske separatister som Alexej Navalnyj). Dette for å kunne få tak i Russlands naturressurser og for lettere å kunne beseire Kina i en kommende krig, fra baser i det som nå utgjør Russland, samt fra alle de andre basene USA har i Asia.

I «Krig, som bestilt?» vier jeg en del plass til dette. Men i dag ga NRK meg hjelp med en artikkel om russiske soldater som kjemper under ukrainsk kommando. «Den eneste måten å få dem (de som styrer Russland) fjernet på, er å ta til våpen». https://www.nrk.no/urix/xl/russere-kriger-under-ukrainsk-kommando-i-den-sibirske-bataljonen-1.16737699

Med andre ord: ukrainere trener soldater som ønsker å fjerne «de som styrer» i Russland, som også er et mål vestlige toppledere har uttrykt. Og norske soldater trener som kjent russiske soldater. Det gjelder også andre NATO-land, samt at vi må gå ut i fra at det finnes mange vestlige soldater (instruktører) i Ukraina.

Ellers burde det være ukontroversielt å si 4. at krigen i tillegg til å være en krig mellom Ukraina og Russland også er en krig om innflytelse over Ukraina (krigen er naturligvis også en borgerkrig, men det har kommet i bakgrunnen etter Russland invasjon for snart to år siden). Dette fordi NATO og EU åpent tar sikte på at Ukraina skal bli medlem. Men i Norge skal man likevel ikke si at det er andre enn Russland som ønsker innflytelse over Ukraina. I hvert fall ikke på TV.

Skjønt i går sa Espen Barth Eide, Norges utenriksminister, det likevel, på Dagsrevyen, ved å si at de som ønsker å svekke Vestens innflytelse i Ukraina utnytter krigen mellom Israel og Palestina til det formålet. Forsnakket han seg? I alle fall var forsnakkelsen sann. https://www.facebook.com/lars.birkelund.7/posts/10159554794210952?ref=embed_post

I den andre enden av konspirasjonsteorier finner vi blant annet påstanden om at Russland i 2022 sprengte sine egne gassrørledninger. Den kan vi trygt gå ut i fra at er usann.

6. februar

Carl Bildt tror at Russland har gitt opp planen om å ta over hele Ukraina. Dette med basis i at Medvedev nylig har sagt at han tror Ukrainas nye hovedstad vil bli Lviv eller Lvov, vest i Ukraina, tidligere en polsk by (se bildet og tråden).

Det morsomme med dette – som viser hvor lite vestlige ledere faktisk vet og forstår, fordi de er så NATO-propagandiserte – er at Russland aldri har ønsket å ta over hele Ukraina. Man bør riktignok ikke være for sikker. Men jeg kan i hvert fall ikke se noe som tyder på at Russland ønsker det. Putin har blant annet sagt om Lviv og omegn: hvorfor skal vi ta over områder der folk hater oss? https://twitter.com/carlbildt/status/1754550330061160934?fbclid=IwAR09WhbuwVThTb7YQz4XGG55O8uXXTijYKR9S5zxW1iX3p6RJr2vzImbe1U 

Seinere samme dag:

«Både Russland og Ukraina har blitt trukket fram som mulige land bak aksjonen». Dette er typisk norske medier, NATO-mediene. Her ved Dagbladet og Matias Grinde. For de nevner ikke hovedmistenkte, nemlig USA.

Den viktigste delen av propagandaen er derfor det som ikke sies/sensur. Her fikk vi nok et eksempel på det. Men Store norske leksikon er enda mer ‘bakpå’. For de har ikke kommet lenger i ‘undersøkelsen’ enn at de kaller hendelsen for en lekkasje. Allerede i løpet av det første døgnet ble det kjent at det var mer enn en lekkasje. Dette varslet jeg SNL om for mer enn et år siden. Men intet har skjedd. Jeg nevner dette også i denne artikkelen, der jeg sammenligner SNL med Wikipedia: https://steigan.no/2022/11/store-norske-leksikon-og-wikipedia-noen-erfaringer-og-sammenligninger/

Seinere samme dag:

Flere ledende USA-medier har intervjuet Putin (og Lavrov) tidligere. Så hvorfor kan det være så galt at Tucker Carlson gjør det?

Det er flere måneder siden Carlson sa at han ønsket å intervjue Putin. Nå er han i Moskva, så da må vi gå ut i fra at det blir et intervju. Men hatet strømmer mot ham sjøl om det foreløpig ikke har skjedd og uten at det har blitt bekreftet at det blir noe intervju.

8. februar

Iblant er det bedre å holde kjeft enn å blottstille hvor hyklersk man er. Som norske journalister, redaktører og ‘eksperter’ når de krever at Tucker Carlson skal stille kritiske spørsmål til Putin, mens de sjøl ikke gjør annet enn å smiske med Stoltenberg og Zelensky.

Det skulle ellers ikke forundre meg om Carlsons spørsmål til Putin viser seg å være mer kritiske enn norske mediers spørsmål til Stoltenberg og Zelensky.

9. februar

Jeg sa at det ikke skulle forundre meg om Carlsons spørsmål til Putin skulle vise seg å være mer kritiske enn norske journalisters spørsmål til Stoltenberg og Zelensky. Jeg fikk rett. Men det skal tross alt ikke mye til.

Det å stille opp med ‘ukrainsk’ slips var nok en liten provokasjon fra Carlsson side, muligens for å få Putin ut av balanse (tenk deg en norsk journalist som stiller med russisk slips under intervju med Zelensky). Dessuten holdt Carlson et ganske strengt ansiktet gjennom mesteparten av intervjuet.

De mest kritiske spørsmålene kom i siste halvdel av intervjuet.

Jeg vet at mange gjerne skulle ha sett et langt mer kritisk intervju. Men, som sagt, tross alt mye mer kritisk enn norske journalister når de intervjuer Stoltenberg og Zelensky.

Carlson har bedt om intervju med Zelensky, men ikke fått det.

https://tuckercarlson.com/the-vladimir-putin-interview/

Seinere samme dag:

Norske medier fra NRK til Nyhetsdesken TV 2, Aftenposten, VG-huset og Dagbladet gjør nå alt de kan for 1) at vi IKKE skal gå til kilden, nemlig det to timer lange intervjuet med Putin 2) å indoktrinere oss i hvordan intervjuet ‘egentlig’ skal forstås.

Dessuten bruker de mye tid på det som er totalt irrelevant, nemlig diverse negative karakteristikker av intervjueren. For det eneste som betyr noe i dette tilfellet er spørsmålene og svarene.

Jeg bruker NRK som eksempel, som har FEM ‘journalister’ på saken. Allerede i overskriften advarer de mot å gå til kilden, som karakteriseres som «et gjesp».

«Her får Putin snakke fritt» (NRK).

Ja, slik Stoltenberg, Zelensky og andre politikere får lov til av NRK og de andre NATO-mediene. MenCarlson var mer kritisk enn NRK er overfor disse.

«Det gjøres nok en gang klart at Putin ikke anerkjenner Ukrainas rett til å eksistere som stat».

Her mener jeg NRK har misforstått.

Det er panikk i NATO-mediene nå. For det blir mer og mer åpenbart at NATO taper krigen. Folks tillit til disse mediene, som lenge påsto at Ukraina vinner, faller sjølsagt med det. Dessuten er det nå også mulig at NATO faller fra hverandre.

Her er kilden: https://tuckercarlson.com/the-vladimir-putin-interview/?fbclid=IwAR28HXBcLvMuBu8uZT5K-tsLndUQkJUnKZvVkuJ4cnksHccbrgkaO-8um2s

Her er NRKs kommentar til kilden: https://www.nrk.no/urix/putin-i-intervju-med-tucker-carlson_-_-ukraina-er-en-kunstig-stat-1.16753871


Tidligere utgaver: @Krigsdagbok

Forrige artikkelHvordan Irans «strategiske tålmodighet» gikk over til alvorlig avskrekking
Neste artikkelSkråsikker uvitenhet gir feilaktige katastrofevarsler