Ikke unikt for Norge – «Statsråd-Mastergrad-Metoden» også i bruk i Polen

0
Illustrasjon: Terje Sørensen

Polsk politisk elite rammet av falsk vitnemålskandale.

Et privat universitet er under etterforskning for mistenkt organisert kriminell aktivitet.

Av Terje Sørensen, pensjonert advokat.

Et privat universitet i Polen og en rekke av dets høyprofilerte kandidater har blitt involvert i en korrupsjonsskandale som involverer bestikkelser og falske mastergrader.

Polens Central Anti-Corruption Bureau (CBA) etterforsker det Warszawa-baserte Collegium Humanum-ledelsesuniversitet for ulovlig handel med MBA-vitnemål (Master of Business Administration). Ifølge lokale medier er flere kjente bydelsråd og byordførere blant de uteksaminerte fra etablissementet.

Den franske avisen Le Monde har beskrevet skandalen som en forlegenhet for hele den polske politiske eliten og et symbol på nepotisme i landet.

En Pologne, un scandale de faux diplômes éclabousse la classe politique

Å ha en MBA er en forutsetning for å få tilgang til godt betalte stillinger i styrene i polske offentlige selskaper og i lokale myndigheter. Collegium Humanum tilbyr studier innen blant annet ledelse, økonomi, regnskap og juss. Ifølge Le Monde ga universitetet vitnemålene etter mindre enn et semester.

Ordføreren i Wroclaw, Jacek Sutryk, er blant Collegium Humanum-alumniene. Han sitter også i tilsynsstyret for to kommunale selskaper og tjener omtrent 8000 dollar i måneden, ifølge den lokale publikasjonen tuwroclaw.com.

Ordningen ble avdekket de siste to årene av medieundersøkelser og ble tatt opp av myndighetene i februar. Ifølge CBA utstedte en mistenkt organisert kriminell gruppe innen universitetet eksamensdokumenter for bestikkelser på 112 000 dollar. Sju personer ble arrestert av CBA de siste to månedene i forbindelse med saken, inkludert universitetets grunnlegger og rektor. Ifølge Le Monde er rundt 30 personer knyttet til etablissementet tiltalt.

Ordningen ble muliggjort i 2017, da det daværende regjeringspartiet Lov og rettferdighet innførte en bestemmelse som senket kravene til stillinger i offentlige virksomheter. Tidligere var enten en doktorgrad i økonomi eller jus, eller en statlig eksamen nødvendig, selv om endringene åpnet for stillingene for kandidater med en MBA.

Ordføreren i Warszawa sa i forrige uke at rådhuset gjennomførte en revisjon av enkeltpersoner i tilsynsorganer og de styrende organene i kommunale selskaper. Rafal Trzaskowski advarte om at de som har grader fra det kontroversielle universitetet, må avlegge en statlig eksamen for å beholde stillingene sine, rapporterte lokale medier.

Collegium Humanum har utstedt en uttalelse som sier at virksomheten «på ingen måte er truet» av utviklingen, og at institusjonen «fortsetter sitt utdanningsoppdrag, og beskytter sikkerheten til studenter og ansatte».

Terje Sørensen

Pensjonert advokat

Forrige artikkelIsrael bombet utenlandske hjelpearbeidere tre ganger, til de alle ble drept
Neste artikkelStreikene fortsetter i Finland