Hvem er Bassirou Diomaye Faye, Senegals nye president?

0
Bassirou Diomaye Faye avlegger eden som president.

44 år gamle Faye vant valget 24. mars med 54,2% av stemmene, ifølge de offisielle foreløpige resultatene fra National Voting Census Commission. Han har lovet å gjenopprette republikkens institusjoner, reforhandle gruve- og energikontrakter og arbeide mot monetær reform, inkludert potensielt en ny valuta.

Av Tanupriya Singh, Peoples dispatch. Artikkelen er forkortet.

Opposisjonsleder Bassirou Diomaye Faye skal overta presidentskapet i Senegal etter det historiske valget 24. mars.

Den 27. mars kunngjorde lagmannsretten i Dakar de offisielle foreløpige resultatene basert på data fra alle valglokaler, med 44 år gamle Faye som sikret seg 54,28% av stemmene. På andreplass er tidligere statsminister Amadou Ba, fra avtroppende president Macky Salls regjerende Alliance for the Republic (BBY) koalisjon, med 35,79%.

Det konstitusjonelle rådet vil nå undersøke eventuelle anker i forkant av validering og offisiell erklæring om de endelige resultatene. 7,3 millioner mennesker var registrert for å stemme i valget, som fikk en valgdeltakelse på 61,3%.

Fayes seier var så godt som bekreftet på mandag, da de første resultatene viste ham med 53,7% stemmer med data fra 90% av valglokalene. Senere samme dag innrømmet Ba valget, og både ham og Sall gratulerte Faye med seieren. Faye overtar presidentskapet etter at Salls periode går ut 2. april.

Feiringen hadde allerede begynt i Senegal da resultatene begynte å trille inn søndag kveld, med folk som gikk ut i gatene for å ønske Fayes forventede seier velkommen.

Søndagens valg fant sted på bakgrunn av en politisk krise i landet som hadde eskalert dramatisk siden 2021, preget av protestaksjoner som ble møtt med alvorlig statlig undertrykkelse og vold. Dette førte til et økende raseri i befolkninga.

Mye av dette sinnet smeltet sammen rundt arrestasjonen av den ledende opposisjonsfiguren, 49 år gamle Ousmane Sonko, i mars 2021. En tidligere skatteinspektør, Sonko grunnla African Patriots of Senegal for Work, Ethics and Fraternity (PASTEF) i 2014, var valgt inn i nasjonalforsamlingen, og fortsatte med å bestride presidentvalget i 2019 – og kom på tredjeplass med 16 % av stemmene.

Ved å posisjonere seg utenfor «systemet», fikk Sonko og PASTEF enorm støtte blant senegalesiske ungdommer, og tok opp langvarige problemer med arbeidsledighet og fattigdom i et land der en økonomisk vekst på 5% ikke har klart å oversette til bedre levekår for befolkningen.

Sonko ble fengslet i slutten av juli, midt i pålegget av en rekke nye anklager, inkludert «oppfordring til et opprør», og PASTEF ble erklært oppløst.

I november kunngjorde PASTEF først at de ville støtte Bassirou Diomaye Faye, partiets generalsekretær, som en kandidat mens de fortsetter å presse på for Sonkos bud i møte med juridiske utfordringer. Selv som skatteinspektør, spilte Faye en sentral rolle i PASTEFs dannelse, og deretter i utformingen av Sonkos presidentprogram for 2019.

I april 2023 ble imidlertid Faye selv satt i varetekt på grunn av et innlegg på sosiale medier som kritiserte saksgangen i en ærekrenkelsessak mot Sonko. Han ble anklaget for å «undergrave statens sikkerhet», og ble stilt overfor anklager inkludert ærekrenkelse, forakt for retten og «handlinger som kan kompromittere den offentlige freden».

Likevel, den 14. mars, ti dager før valget, ble Faye og Sonko endelig løslatt fra Cape Manuel-fengselet, og ble møtt med feiringer i gatene i Dakar.

En sjanse for endring? 

Da han snakket på sin første pressekonferanse etter resultatene på mandag, uttalte Faye at «det senegalesiske folket har valgt et brudd [eller brudd] med fortiden for å gi substans til det enorme håpet vårt sosiale prosjekt har reist».

Faye lovet å «regjere med ydmykhet og åpenhet, å bekjempe korrupsjon på alle nivåer, og å vie meg fullt ut til å gjenoppbygge institusjonene våre og styrke grunnlaget for vår måte å leve sammen på» og sikre «nasjonal forsoning».

Søndagens valg markerte for folk en sjanse for en «radikal endring» og en «sanksjonsstemme» mot det rådende regimet. Forventningene vil være høye til evnen til den innkommende Faye-ledede administrasjonens sosiale og økonomiske agenda til å innfri løftene til landets ungdom.

Faye har lovet «rehabilitering av republikkens institusjoner» og «gjenoppretting av rettsstaten» og å ta opp «hyperpresidentialisme» som har ført til «kvelertak av den utøvende makt over den lovgivende og dømmende makt». For dette formål har kampanjen foreslått politiske reformer for å sette grenser for presidentens makt, inkludert gjennom opprettelsen av en visepresidentstilling.

På den økonomiske fronten har Faye lovet å reforhandle gruve- og energikontrakter signert av den senegalesiske regjeringen, for å maksimere inntektene fra oljeproduksjon og for å «gjøre gruveindustrien til en viktig løftestang for vår sosioøkonomiske utvikling».

Senegal: the priority projects of the next president Bassirou Diomaye Faye

Ibrahim Traoré i Burkina Faso har hilst valget av Bassirou Diomaye Faye velkommen:

Forrige artikkelFornybardirektivet legger opp til massive miljøødeleggelser, industridød og økonomisk krise
Neste artikkel‘Lavender’: KI-maskinen som styrer Israels bombeangrep i Gaza
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.