Gulfstatene nekter USA å bruke sine baser der til angrep på Iran

0
USA-baser i Midtøsten. Kilde: US Army.

Gulf-monarkiene stiller spørsmål ved USAs baseavtaler mens de forbereder seg på iransk gjengjeldelse mot Israel.

En artikkel i Middle East Eye (MEE) kan stå som eksempel på hvor mye USA allerede har tapt på sin støtte til Israels folkemord i Gaza. Gulf-staten har vært lojale og solide støttespillere for USA og de har gjennomgående vært i konflikt med Iran.

Etter Israels angrep på Irans konsulat i Damaskus er det klart at det går mot et iransk straffeangrep på Israel. Og Gulfstatene nekter å bli brukt av USA mot Iran. De kostbare militærbasene med alt sitt avanserte utstyr blir dermed verdiløse for hegemonen.

Sean Mathews i MEE skriver:

Gulf-monarkiene oppfordrer USA til ikke å bruke amerikanske militærbaser på deres territorier for å angripe som svar på et potensielt iransk angrep på Israel, sa kilder til Middle East Eye.

USAs Gulf-allierte jobber overtid for å stenge muligheter som kan knytte dem til amerikanske represalier mot Teheran eller dets fullmektiger fra baser i deres kongedømmer, ifølge en høytstående amerikansk tjenestemann som snakket med MEE på betingelse av anonymitet. 

Mens spenningen blusser opp, har Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Oman og Kuwait reist spørsmål om de intrikate detaljene i å basere avtaler som tillater titusenvis av amerikanske tropper å være stasjonert over den oljerike halvøya.

De tar også tiltak for å forhindre amerikanske krigsfly i å fly over luftrommet deres i tilfelle USA gjennomfører et gjengjeldelsesangrep på Iran.

USA har brukt flere tiår på å investere i militærbaser i Gulfen. Gitt deres nærhet til Iran, vil disse flybasene være de mest praktiske utskytningsrampene for USA mot den islamske republikken, sier nåværende og tidligere amerikanske tjenestemenn til MEE. 

Gulf-monarkienes motvilje kompliserer Biden-administrasjonens forberedelser på hvordan de skal svare på et potensielt iransk angrep på Israel. Nåværende og tidligere amerikanske tjenestemenn fortalte MEE at de tror et angrep er nært forestående, som tidligere har blitt rapportert andre steder.

«Det er et kaos,» sa en høytstående amerikansk tjenestemann til MEE.

Et vingeklipt USA

Med en motvilje som nærmer seg forbud mot å bruke basene til angrep på Iran er USA katastrofalt svekket i Midtøsten. Hele USAs makt i regionen er basert på den militære tilstedeværelsen i alle monarkiene. Uten basene blir USA svært svekket.

De kan sende hangarskipsgrupper, men Ansarullah-bevegelsen i Jemen har vist at de med litt flaks kan senke et hangarskip, eller i det minste påføre det store skader. Det ville vært utålelig nederlag for USA.

Forrige artikkelRegjeringas planer er dårlig nytt for bøndene
Neste artikkelAp ønsker å bøye seg for EUs energikrav
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).