WTO: «Tøffe tider i globalt handelssamarbeid»

0
Fra ministerkonferansen i WTO.

WTO, Verdens handelsorganisasjon, er i krise. Regjeringa skriver på sine nettsider: «Årets ministerkonferanse i Verdens handelsorganisasjon (WTO) ble en realitetsorientering. Det globale samarbeidet knaker i sammenføyningene».

– Årets konferanse endte dessverre ikke så godt. Det er dårlig nytt for en verden der det multilaterale samarbeidet allerede er under press. Landet som tidligere var selve «systembæreren», USA, prioriterer ikke behovet for å sikre en internasjonal handelspolitisk rettsorden like høyt som før. Andre store land, som India, har klare ambisjoner om å sette agendaen og nøler ikke med å stille ultimatum, sier utenriksminister Espen Barth Eide, som deltok på ministerkonferansen.

En del av det USA-styrte Bretton Woods-systemet

Verdens handelsorganisasjon (WTO) ble opprettet i 1995 og erstattet General Agreement on Tariffs and Trade (GATT), som ble etablert i 1948. Den var en del av Bretton Woods institutions kjent som World Bank (Verdensbanken) og International Monetary Fund (Det internasjonale pengefondet).

Kommentator i ABC Nyheter, Thomas Vermes, skriver om krisa i WTO:

Det du ikke hører fra Abu Dhabi, er tegn på ny verdensorden

En av verdens viktigste regel-settere, WTO, avholdt denne uka sitt 13. ministermøte siden etableringen i 1995. Det skjedde i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater.

Men det har du neppe hørt om. For futten har gått ut av denne globale giganten, ser det ut til. År etter år med mislykkede forsøk på å utvide og skjerpe regelverket, har svekket interessen.

Det er påfallende. For WTO regulerer likevel, ifølge seg selv, 98 prosent av all handel i verden – og setter med andre ord betingelsene for arbeidsplassene i industri, landbruk, fiskeri og tjenester verden over.

Frustrasjon i World Economic Forum

WEF har oppsummert det de kaller «lærdommene fra WTOs møte i Abu Dhabi», og artikkelen er så innholdsløs at frustrasjonen lyser lang vei.

Det globale handelssystemet er i full omforming. Det USA-dominerte systemet bryter sammen. Et nytt multipolært system er i ferd med å oppstå gjennom BRICS-10 og de institusjonene de utvikler. Og her: BRICS Chamber of Commerce and Industry opens UAE base. Men dette systemet har ennå ikke satt seg og vi kan vente oss mye kaos før tåka letter.

Forrige artikkelFlertall for et svært dårlig pensjonsforlik
Neste artikkelJemen krever tillatelse for skip som passerer Rødehavet