Ukraina – Frankrike er allerede tapt i Odessa

0
Episode from Napoleon's Retreat from Russia, by Johannes Hari, c. 1812-20, Dutch oil painting. Bivouac at Molodetschno during the Night of the 3rd to 4th of December 1812,

Av Moon of Alabama.

Den franske presidenten Emmanuel Micron har blitt litt gal:

Europas troverdighet vil bli ødelagt hvis Russland får lov til å vinne i Ukraina, har Emmanuel Macron advart, da han forsvarte at han nektet å utelukke å sende tropper til landet …

Krigen i Ukraina er «eksistensiell for vårt Europa og for Frankrike», sa Macron i intervjuet på France 2 og TF1.

«Tror du at polakkene, litauerne, esterne, rumenerne og bulgarerne kan forbli i fred et sekund [i tilfelle en russisk seier i Ukraina]»? spurte han. «Hvis Russland vinner denne krigen, vil Europas troverdighet bli redusert til null».

Micron klarer ikke å erkjenne at Europa ikke har noen troverdighet det kan miste. Bare spør de ~150 landene som ikke har sanksjonert Russland. De vet godt at USA/EU-kuppet i Kiev i 2014 startet rotet og at unnlatelsen, spesielt fra Frankrike og Tyskland, med å tvinge Kiev til å implementere Minsk-avtalene som førte til eskaleringen.

Å svikte som garantist for avtaler uten noen forsøk på å håndheve dem, opphever ens troverdighet.

Å prøve å gjenvinne land for Ukraina som det hadde mistet for et tiår siden er lignende tull:

«Vi gjør alt vi kan for å hjelpe Ukraina med å beseire Russland, fordi jeg vil si det veldig enkelt: Det kan ikke bli noen varig fred hvis det ikke er suverenitet, hvis det ikke er tilbake til Ukrainas internasjonalt anerkjente grenser, inkludert Krim,» sa Macron. under TV-intervjuet.

Interessant nok sier ikke Micron hvordan han vil forsøke å oppnå det. Fronten sprekker overalt og Ukraina går tom for menn som er kampdyktige og villige.

Frankrike kan sannsynligvis sende 30 000 soldater til Ukraina, men hva godt kan de gjøre? De har ikke troppene og utstyret for en skikkelig kamp med Russland. Logistikken alene, sårbar for russiske angrep, ville vært et mareritt.

Frankrikes drøm om å regjere Odessa døde allerede under kaoset ved slutten av første verdenskrig for 105 år siden.

Emmanuel Macrons uttalelse om muligheten for å sende franske tropper til Ukraina og spesielt til Odessa falt nesten på en rund dato: for nøyaktig 105 år siden var den franske hæren allerede på ukrainsk territorium. Men veldig kort. Men franskmennene hadde en betydelig innflytelse på hendelsesforløpet. Selv om de ikke i det hele tatt var til fordel for Ukraina: de tillot ikke inntakelsen av Odessa av troppene til den ukrainske folkerepublikken, overførte formell makt over byen til de russiske hvitegardene, kranglet faktisk med det lokale styret til Hetman Grigoriev, som gikk over til bolsjevikenes side, som spilte en enorm rolle i den påfølgende militære kollapsen av den den ukrainske folkerepublikken.

Til slutt, etter flere måneders opphold i Sør-Palmyra, ble de franske troppene grundig satt ut av bolsjevikisk agitasjon, sang «Internationalen» på puber, og som et resultat bestemte den franske kommandoen seg for å forlate Odessa tidlig i april 1919, og kalte det » lossing» av byen for å redusere matmangelen.

Det var på den tiden franske, polske, serbiske, greske, tyske, britiske og andre tropper involvert. Russerne hadde delt seg i røde og hvite og flere nasjonalistiske ukrainske grupperinger prøvde og klarte ikke å vinne en krig mot alle andre. Kosaken Hetman Grigoriev var sannsynligvis den mest interessante karakteren av alle. Som det er historisk typisk for hans slag, kjempet han og troppene hans for praktisk talt alle parter i krigen og endret allianser på et innfall når det passet.

Hvis Frankrike igjen skulle dra til Odessa, hvem kunne det egentlig stole på i en kamp? De nazistiske grupperingene? Regjeringen i Kiev som de stort sett er imot? Russland-partisanene som øker sine aktiviteter i Ukraina dag for dag?

Hvordan ville Frankrike reagere dersom et slikt missilangrep, selv ved en tilfeldighet, ville treffe troppeleiren?

Hvordan ville de reagere dersom et slikt missilangrep, selv ved en tilfeldighet, ville treffe troppeleiren?

Russians With Attitude @RWApodcast – 13:46 UTC · 15. mars 2024

Fra det vi har sett fra ukrainske medier så langt, drepte dagens russiske missilangrep mot en AFU midlertidig base i Odessa: – Alexander Gostishev, tidligere sjef for det nasjonale politiet i Odessa, sjef for «Tsunami» «Assault Regiment» (dannet av politimenn, kjempet i Bakhmut, en del av «Liut» Brigade, et pågående prosjekt for å militarisere og mobilisere ukrainsk politipersonell til frontlinjen) – Sergey Tetyukhin, tidligere varaordfører i Odessa, som meldte seg frivillig til AFU i fjor – Dmitry Abramenko, nestleder for det nasjonale politiet i Odessa.

Etter hvert som dagen går, kan det dukke opp flere navn.

Franskmennene ser ikke ut til å være interessert i å bli med i rotet: I en meningsmåling fra Odoxa sa 68 prosent av de franske respondentene at Macrons kommentarer om vestlige tropper i Ukraina var «feil». Macrons parti vil trolig tape i det kommende valget til EU-parlamentet. La oss håpe at andre ledere ikke faller for valgkampstuntet han gir med så useriøs prat.

Forrige artikkelIsrael stjeler 16 prosent av Gazas territorium for «buffersone»
Neste artikkelBurkina Faso tar kontroll over sin egen gullproduksjon
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).