Burkina Faso tar kontroll over sin egen gullproduksjon

0

I løpet av året vil Sahel-staten Burkina Faso lansere sitt eget gullraffineri.

Burkina Fasos gruvesektor står for 16 % av BNP og 80 % av eksporten, og mye av dette er gull. Men verdiene av alt gullet har ikke kommet folket i det fattige landet til gode. Det ønsker militærregjeringa i Ouagadougou å gjøre noe med.

For å øke sektorens bidrag til økonomien vil de bygge et raffineri for å behandle gull lokalt i stedet for å eksportere malmen til raffinering i utlandet.

Burkina Fasos president, Ibrahim Traoré, la ned grunnsteinen for et nasjonalt gullraffineri 23. november 2023. Med en årlig raffineringskapasitet på 150 tonn vil anlegget begynne å produsere raffinert gull i løpet av året. Prosjektet er utviklet i samarbeid med Marena Gold, et lokalt selskap.

Raffineriet blir det første i landet. Det vil huse en smykkebutikk og det fremtidige hovedkvarteret til Société Nationale des Substances Précieuses, som fører tilsyn med prosjektet på vegne av staten. Anlegget skal skape 100 direkte arbeidsplasser og over 5000 indirekte arbeidsplasser, ifølge myndighetene.

«Vi vil ikke lenger raffinere gullet vårt i utlandet, men få det raffinert. Og vi vil vite hva den virkelige verdien av rågullet som kommer ut av gruvene våre er«, understreket president Traoré.

Lokal foredling blir etter hvert en prioritet for flere afrikanske gruveland, som lenge har eksportert sin råproduksjon. Spesielt i gullsektoren får de fleste av kontinentets produsenter gullet sitt behandlet i raffinerier i Sør-Afrika, Sveits eller Kina. Som Afrikas tredje største gullprodusent innen 2022, kunne Mali følge i fotsporene til naboen Burkina Faso, etter at de undertegnet en avtale med Russland for bygging av et gullraffineri.

Mali og Burkina Faso har også undertegnet en avtale om en plan for å koordinere sin gullproduksjon og -eksport.

Burkina Faso har hatt et problem med at en god del av utvinninga av gull blir drevet av små, private produsenter. De har smuglet gullet ut av landet for å unngå avgifter, noe som har fratatt landet både inntekter og styring.

Militærregjeringa ønsker nå å få en bukt med dette samtidig som de ønsker å få de små produsentene over på sin side, antakelig gjennom å opprette produksjonskooperativer.

Bloomberg gjør et poeng av at Burkina Fasos gulleksport har falt siden militærkuppet, men det kommer jo nettopp av at landet tar kontroll over produksjon og eksport og trenger tid til å reorganisere sektoren. Når det nye systemet er på plass vil svært mye mer av verdiskapinga bli igjen i landet for å bidra til velferd og utvikling i dette rike, men akk så fattige landet.

På toppen av dette kommer at det nylig er gjort nye gullfunn i Burkina Faso.

Les mer på steigan.no om Burkina Faso.

Forrige artikkelUkraina – Frankrike er allerede tapt i Odessa
Neste artikkelMisbruket av Fridtjof Nansen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).