Israel stjeler 16 prosent av Gazas territorium for «buffersone»

0
Gaza før (t.h.) og Gaza nå (t.v.)

Ved å bruke bulldosere og kontrollerte rivinger har Israel ødelagt rundt 1100 bygninger i sonen så langt.

Av nyhetsdesken i The Cradle.

Israelske styrker ødelegger jordbruksland og river hundrevis av hjem så vel som skoler i Gaza for å skape en 800 meter bred buffersone langs grensen til Israel, rapporterte The Wall Street Journal  (WSJ) 16. mars.

Palestinere vil bli utestengt fra sonen, som israelske tjenestemenn hevder er nødvendig for å la israelere vende tilbake til bosetningene rundt Gaza, som ble evakuert etter den Hamas-ledede operasjonen Al-Aqsa-flommen 7. oktober.

Rundt 1200 israelske soldater og sivile ble drept under Hamas-angrepet, inkludert mange drept av israelske styrker selv ved bruk av helikoptre, droner og stridsvogner. Israelske styrker ønsket å hindre Hamas i å ta fanger tilbake til Gaza.

WSJ legger til at planene for å opprette buffersonen begynte i de første dagene av krigen og ville tillate israelske tropper å se og stoppe alle som nærmer seg grensen.

Før 7. oktober hadde israelske styrker allerede opprettholdt en buffersone på 350 meter og åpnet ofte ild mot palestinere som kom inn i den for å nærme seg grensegjerdet. Bare bønder fikk komme inn i sonen.

Under protester i 2018, kjent som «Great Return March», drepte israelske snikskyttere 214 palestinere nær grensegjerdet.

Det israelske militæret nektet å kommentere den utvidede buffersonen.

Shaul Arieli, en tidligere israelsk oberst, sa at opprettelsen av en permanent buffersone inne i Gaza ville være ulovlig under internasjonal lov fordi Israel ville okkupere land utenfor dets anerkjente territorium.  

Hvis buffersonen fullføres, vil Israel effektivt konfiskere 16 prosent av Gazas territorium, ifølge geografiprofessor Adi Ben Nun fra Hebrew University.

Ved å bruke bulldosere og kontrollerte eksplosjoner har Israel ødelagt rundt 1100 bygninger, mer enn 40 prosent av de anslåtte rasert 2800 i den foreslåtte sonen, sier Ben Nun.

Israel lager også en 320 meter bred vei som effektivt vil kutte Gazastripen i to, og dele nord fra sør. Israelske styrker har så langt ødelagt 150 bygninger for å bygge veien, la Ben Nun til.

Israelske tjenestemenn sier at hæren vil bruke veien til å patruljere Gaza inntil israelske militæroperasjoner er fullført, som kan vare i måneder eller år.

Religiøse bosettere i statsminister Benjamin Netanyahus koalisjon har tydeliggjort sitt mål om å erobre Gaza, tvangsutvise dets 2,3 millioner palestinske innbyggere og etablere bosetninger for jødiske israelere for å bo der i deres sted.

Det hvite hus hevder å motsette seg buffersonen og har advart mot ethvert forslag som truer den territorielle integriteten til den 225 kvadratkilometer store enklaven.

President Biden har imidlertid ikke tatt noen grep for å presse Israel til å avslutte politikken de motsetter seg offentlig, for eksempel drap på et stort antall palestinske sivile og blokkering av humanitær hjelp til Gaza, som skaper hungersnød.

Israelske styrker har drept over 30.000 palestinere, de fleste kvinner og barn, i Gaza siden 7. oktober.

Det hvite hus har fortsatt å sende våpen til Israel. til tross for disse drapene. Washington Post  rapporterte  6. mars at USA har godkjent og levert mer enn 100 separate utenlandske militærsendinger til Israel siden krigen startet 7. oktober. Dette inkluderer tusenvis av runder med presisjonsstyrt ammunisjon, bomber med liten diameter, bunkers, håndvåpen og annen dødelig hjelp.

Forrige artikkelUSA-direktorat anerkjenner el-overfølsomhet som «reell» funksjonshemning
Neste artikkelUkraina – Frankrike er allerede tapt i Odessa
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.