Toppforsker bekymret for kontroversiell værfiksing: – Det er høyt spill.

0

– Det er en ganske utbredt oppfatning at det er relativt sannsynlig at det vil bli tatt i bruk innenfor de neste tiårene, sier Trude Storelvmo, professor i meteorologi ved Universitetet i Oslo til NRK.

Kanalen skriver:

For jorda blir varmere og varmere. Været blir stadig mer ekstremt. Og menneskeheten viser liten vilje eller evne til å kutte utslippene som forårsaker det.

Så stadig flere mener vi for alvor må vurdere om vi kan ta for oss sola.

I disse dager løftes saken faktisk opp på høyt internasjonalt politisk nivå. Mer om det snart.

Men først: hvorfor har det blitt aktuelt?

Og hva kan gå galt?

«Det er stor grunn til bekymring for ukoordinert storskala bruk av dette som et tiltak mot oppvarming». Dette sier Jan Fuglestvedt som er blant verdens fremste klimaforskere.

Men det er jo allere i gang

De to forskerne har gode argumenter. Men hvorfor snakker de som om dette ikke gjøres i dag?

Vi har i flere artikler vist et «solar geoengineering» ikke bare er farllge planer. Det gjøres allerde i stor stil.

I flere artikler har vi vist at sterke krefter jobber med å «dimme sola» og drive det som kalles «solar geoengineering». Dette er ikke noen «konspirasjonsteori», det er en konkret forretningsstrategi, og det er store kapitalinteresser involvert.

Dette er omtalt i den vitenskapelige artikkelen Whose climate intervention? Solar geoengineering, fractions of capital, and hegemonic strategy.

Forskerne som har publisert rapporten skriver:

Det vil si at solar-geoengineering ikke er et humanitært forsøk, og det er heller ikke et direkte knep fra fossilindustrien. Det blir fremmet – finansiert, forsket på og styrt – av institusjoner og individer som er på linje med eller knyttet til Silicon Valley og Wall Street, såkalte grønne kapitalister innen teknologi- og finansnæringene som opererer under ideologier om filantrokapitalisme (eller effektiv altruisme) og økomodernisme. Solar geoengineering blir fremmet av disse interessene som en måte å «kjøpe tid» for den samme stabile, gradvise, nyliberale klimapolitikken som har feilet i flere tiår: markedsmekanismer, politikkjusteringer og teknologiske innovasjoner. Det ser ut til å være en fraksjon innen klimapolitikken som er villig til å presse på for ekstreme, potensielt farlige, sannsynligvis århundrelange teknologiske inngrep for å endre klimasystemet slik at vi til slutt kan endre … ingenting i det hele tatt. Eller, mer nøyaktig, å aktivt redde kapitalismen fra en klimakrise som den selv har laget.

Nettverket bak solar geoengineering

De samme forskerne har kartlagt nettverket av institusjoner og investorer som står bak disse prosjektene og vi kjenner igjen noen, slik som Bill Gates og Open Society Foundation (Soros), og vi ser hvor tungt Harvard er inne i dette:

Også i Norge: Forbereder verdens største eksperiment

I 2017 skrev NRK:

Helene Muri er skyforsker ved Universitetet i Oslo (Institutt for Geofag, Seksjon for Meteorologi og Oseanografi), og en av stadig flere seriøse forskere som prøver å finne en nødløsning på klimaproblemet.

Sammen forbereder forskerne det som kan bli verdens største eksperiment med hele jordkloden som laboratorium, et eksperiment vi umulig kan vite konsekvensene av – før vi alle står midt oppi det.

Her kan du lese hvordan dette eksperimentet rykker nærmere å bli virkelighet. Med på ferden følger verdens rikeste mann, Bill Gates, – og en uskyldig ballong som skaper globalt rabalder.

Se også: Solar Geoengineering: Why Bill Gates Wants It, But These Experts Want To Stop It.

Researchers look at blocking the sun to control global warming

Vi finner igjen Helene Muri på NTNU. Der er hun intervjuet i dette dokumentet om samme sak. Der innrømmer hun at forskerne ikke aner hva som vil bli konsekvensen av det hvis deres prosjekter settes ut i livet.

De økonomiske kreftene som er aktivister bak dette er folk som vi fra før av kjenner som mennesker som tror de kan leke Gud, som mener at de (0,00004% av menneskeheten) har et himmelsk mandat til å forme planeten i sitt bilde. De burde antakelig hatt en eller annen form for behandling, men dessverre er de i posisjon til å kunne kjøpe regjeringer og bruke jorda som sin egen lekegrind.

Værmanipulasjon er butikk

Vi har allerede vist at geoengineering langt fra er noen fiks idé fra «skrullete tinnfoliehatter». Klima- og værmanipulasjon foregår allerede i stor stil i minst rundt 60 land i verden (antakelig flere). Det finnes egne programmer for det i EU, FN og Det hvite hus, og en god del firmaer driver allerede med dette som forretningsmodell.

Et av dem er Weather Modification, Inc..

De har informative nettsider der de presenterer sine tjenester og sine prosjekter.

Se for eksempel Aerial Cloud Seeding.

Skysåing fra luften er prosessen med å levere et såmiddel med fly – enten ved skybasen eller skytoppen. Toppsåing gir mulighet for direkte injeksjon av såmiddelet inn i den superkjølte skytoppen. Base seeding er frigjøring av såstoffene i oppoverdraget av en skybase.

Flyene som sprayer skyene

Selskapet har også en stall med spesialfly beregnet på spraying av skyene:

Weather Modification, Inc., har modifisert og driftet fly for skysåing og atmosfæriske forskningsoperasjoner siden 1961. Vi vedlikeholder og opererer en flåte på mer enn 35 tomotorers fly i ulike konfigurasjoner som oppfyller behovene til hver kunde.

Cloud Seeding Technologies

Et annet selskap i samme bransje er Cloud Seeding Technologies.

De presenterer seg med det besnærende oppslaget: How to change the weather.

Og med risiko for å drive tekstreklame kan vi vise til tilbudene deres.

Leserne kan sjøl sjekke det omfattende tilbudet som finnes internasjonalt innen cloud seeding.

I mange år har det vært slik at hvis du hevdet at det ble drevet spraying av skyene gjennom såkalte «chemtrails» så ville du ha sikret deg tittelen som innehaver av «tinnfoliehatten» til odel og eie. Som vi har påvist gjennom flere artikler er ikke dette noen vrangforestilling eller noen «konspirasjonsteori». Tvert om foregår det i stor stil, slik blant annet Financial Times har dokumentert. Les: Klimamanipulasjon er utbredt og risikabelt. Mange instanser driver hardt på for mer værmanipulasjon og mange selskaper tjener allerede penger på dette. Men ingen aner konsekvensene av hva de holder på med og det er ingen offentlig debatt. Vi har sett på det arbeidet som allerede gjøres og vil komme med flere artikler om geoengineering og værmanipulasjon.

På steigan.no har vi i løpet av en rekke artikler dokumentert hinsides enhver tvil at geoengineering og værmanipulasjon ikke bare er en sprø tanke eller ikke-realiserte planer. Det pågår over hele kloden. Det pågår i stor stil. Og det er i ferd med å bli big business.

Og det er ingen offentlig debatt om det, ingen konsekvensutredning. Er det for eksempel en sammenheng mellom værmanipulasjon og de mer eller mindre merkelige værfenomenene man har opplevd i det siste? Vi aner ikke. Spørsmålet er ikke en gang stilt, og langt mindre undersøkt. Mediene skriver knapt nok om geoengineering. Det finnes ingen Norsk Offentlig Utredning fra regjeringa og ingen av Stortingspartiene mener noe som helst om det. Vi vet heller ikke hvem som driver med dette i Norge eller våre nærområder.

16 forskere har tatt initiativ til oppropet Call for an International Non-Use Agreement on Solar Geoengineering som vi publiserer her. (Det spørs om de ikke er vel seint ute, men hensikten er god.)

Opprop: Vi etterlyser en internasjonal ikke-bruksavtale om solar geoengineering

Go ahead and alter the atmosphere, no one’s going to stop you — probably

Solar geoengineering is becoming a respectable idea – The Economist

Forrige artikkelJemen krever tillatelse for skip som passerer Rødehavet
Neste artikkelPolsk politi til voldelige angrep på rasende bønder