Polsk politi til voldelige angrep på rasende bønder

0
Polsk politi angriper protesterende bønder.

Bondeopprøret i Polen tok en ny vending 6. mars 2024 da store politistyrker støtte sammen med protesterende bønder.

Bøndene er sinte på EUs «klimapolitikk» og matimporten fra Ukraina som de sier truer deres levebrød. Slike protester har funnet sted over hele EU de siste ukene, men denne var desidert sintere enn tidligere demonstrasjoner i den sentraleuropeiske nasjonen, skriver AP.

Politiet brukte tåregass og sa at de arresterte over et dusin mennesker og forhindret demonstrantene i å komme seg gjennom til Sejm, det polske parlamentet.

Også i februar var det store bondedemonstrasjoner i Polen uten at det akkurat ble hovedoppslag i NRK. Arrangørene sa at det var opp mot 100.000 som deltok.

Denne gangen gikk det hardere for seg:

Les: Poland sees its most violent protest yet against Ukraine farm imports

Farmers threaten to bring Poland to a halt after police clashes

Tomasz Obszanski, en av bøndenes fagforeningsledere og protestarrangør fortalte Reuters at politiet begynte å blokkere demonstranter fra å forlate området da demonstrasjonen ble avsluttet.

«Alt var fredelig og plutselig kom politiet ut av ingensteds, det var høye smell, politiet begynte å bruke (tåre)gass og rett og slett provoserte folk som forlot protesten», sa Obszanski, leder av NSZZ RI Solidarnosc-forbundet for enkeltbønder.

«Etter det som skjedde i dag, vil det bli en blokade av hele landet. Polen vil gå i stå, fordi polske bønder ikke vil la seg behandle på en slik måte, bli banket opp med køller», sa Obszanski.

Bønder over hele Europa har gått til opprør mot EUs politikk for å ødelegge landbruket i «klimaets» navn. For polske bønder er situasjonen spesielt vanskelig på grunn av den billige matimporten fra Ukraina. Skulle Ukraina bli EU-medlem, ville det få katastrofale virkninger på bøndenes livsvilkår i Polen.

På steigan.no finner du mye stoff om bondeopprøret i Europa.

Forrige artikkelToppforsker bekymret for kontroversiell værfiksing: – Det er høyt spill.
Neste artikkelKroatisk patolog fant 52% økning av kreft hos mRNA-vaksinerte