Sverige vil militarisere Gotland

0
Foto: US Army

Den svenske kanalen SVT skriver:

I en intervju med tidningen Financial Times säger statsminister Ulf Kristersson (M) att förstärkningar av försvaret på Gotland är en av de första frågorna som ska diskuteras med andra Natomedlemmar.

I intervjun säger statsministern att Sveriges militära närvaro på Gotland är liten.

Enligt Peter Mattsson, universitetslektor vid Försvarshögskolan, så är det i sådana fall luftförsvaret som behöver utökas.

– Jag har många gånger sagt att jag tycker att det ska vara flyg stationerat på Gotland. Som till exempel skulle kunna gå upp och bekämpa drönare. Men det är ju inte alla som håller med om det, säger Peter Mattsson, som också efterlyser stationärt luftvärn.

Se sammendrag av intervjuet her: NATO’s newest member says it’s ready to fortify a strategic island in the middle of the Baltic Sea close to Russia.

Avisa Proletären skrev i 2022:

Sveriges fjäskande för USA och medlemskap i Nato handlar inte om att försvara Gotland. Det handlar om stormaktskonflikten mellan USA och Nato på ena sidan, och Ryssland men även Kina på den andra. En konflikt som Sverige nu gör sig till en del av.

Det handlar om att svenska kapitalister vill tjäna pengar på vapen – och stå på rätt sida i ett kommande imperialistiskt omfördelningskrig.

Fra nederlaget ved Poltava til Gotland i Krimkrigen

Svenske militarister har tydeligvis ikke glemt Karl den tolvtes forsmedelige nederlag mot Russland ved Poltava. De ergrer seg vel også over sitt tap av sine gamle baltiske provinser. Men de har kanskje glemt at nettopp Gotland ble trukket inn i Krimkrigen i 1853–56?

Mot Sveriges protester brukte da vestmaktene Fårösund som base mot Russland.

Wikipedia har et interessant avsnitt om Gotland og Krimkrigen:

Oscar I var emellertid en försiktig diplomat, som ställde sina villkor. Han underströk att Sverige endast under vissa förutsättningar skulle kunna överväga att uppge sin neutralitet och samverka med de allierades flottor och trupper. Dessa förutsättningar vore bland annat att de allierade sände ansenliga stridskrafter till Östersjön och gav Sverige tillräckliga subsidier, samt slutligen att Sverige tillförsäkrades att återfå Finland.[12] Napoleon lyckades dock få Oscars I:s kallblodighet att svika honom, och den svenske kungen föll undan för en tillfällig aktivistisk folkopinion som hade en inflytelserik förespråkare i kronprins Karl. Han gick med på novembertraktaten 1855. Sverige-Norge förband sig nu att inte avstå någon del av sitt område till Ryssland och fick till gengäld löfte om de båda västmakternas hjälp att motstå ryska anspråk på svenskt-norskt område. Därmed hade Oscar I till hälften brutit med Ryssland.[13]

Nedbränningen av lagerbyggnader för tjära och fartyg i Uleåborg och Brahestad ledde till internationella protester och i Storbritannien krävde en herr Gibson, i underhuset, att marinministern skulle förklara ett system som utkämpade ett stort krig genom att plundra och förstöra egendom som tillhörde försvarslösa bybor. De allierades flottor lämnade Östersjön när hösten gjorde sitt intåg och de förflyttade sig mot Vita havet där de bombarderade Kola och Solovetskijöarna. Deras försök att storma Archangelsk fick dock avbrytas, liksom belägringen av Petropavlovsk-Kamtjatskij.

År 1855 försökte den allierade baltiska flottan förstöra de tungt försvarade skeppsdockorna vid Sveaborg. Mer än 1 000 allierade kanoner satte sjöfortets styrka på prov under två dagar. Trots beskjutningen försvarade sjömännen på 120-kanonersfartyget Ryssland under ledning av kapten Viktor Poplonskij inloppet till hamnen. De allierade avfyrade över 20 000 skott mot fästningen men kunde inte besegra de ryska batterierna. En massiv flotta om mer än 350 kanonbåtar och mörsarbåtar förbereddes men kriget tog slut innan de kunde sättas in.

En ny krig om Østersjøen vil bli en massivt mye verre affære.

Sverige har frivilligt underkastat sig USA

Dette skriver Jan Guillou i en krass og presis artikkel, og vi siterer:

Denna svenska underkastelse en stormakt är inte helt historisk unik. Men man får gå tillbaka till andra halvan av 1700-talet för att hitta något liknande. Då var det Ryssland som någon tid bestämde över svensk utrikespolitik.

Denna nya underkastelse är dock frivillig och har ingenting med Nato att göra, kontraktet gäller bara mellan USA och Sverige. I höst kan det då visa sig att regeringen Kristersson lagt Sveriges försvarsmakt i händerna på president Donald Trump, även om han drar USA ut ur Nato.

Det här är inte vilken skandal som helst. Det är obegripligt hur detta kunde ske i hemlighet utan minsta diskussion i Utrikesnämnden med den politiska oppositionen. För så måste det ha  gått till. Inte kan väl S, V, MP och C varit överens om det här och dessutom hållit käften? Och hur tänkte regeringen? Är ”nationalisterna” i SD verkligen överens om att sälja ut Sveriges självständighet och håller käften de också? Vem ville egentligen på detta sätt göra Sverige till Rysslands absolut primära mål i Europa i händelse av krig?

Det finns ungefär 126 ytterligare frågor att ställa om denna en av de största politiska skandalerna i min livstid. Det jobbet överlämnar jag generöst till mina yngre journalistkolleger. Buss på!

Les også: Sweden’s veteran peace movement stung by ‘reckless’ entry to Nato

Forrige artikkelUSAs gjeld går rett til himmels – i raskt økende tempo
Neste artikkelKinas utvikling av avanserte databrikker skyter fart