Kinas utvikling av avanserte databrikker skyter fart

0

Tidsskriftet The Conversation skriver:

China’s chip industry is gaining momentum – it could alter the global economic and security landscape.

Biden-administrasjonen prøver å lamme eller svekke Kinas økonomi gjennom blokade når det gjelder avansert databrikker. Dette har vært en akilleshæl for Kina og landet har vært avhengig av å importere de avanserte brikkene fra USA. Det blir stoppet av Biden-administrasjonen, et grep som utløser mottiltak fra Kina.

I august 2023 lanserte Huawei sin avanserte Huawei Mate 60-smarttelefon. I følge Center for Strategic and International Studies (en amerikansk tenketank basert i Washington DC), «overrasket lanseringen USA» da brikken som drev den viste at kinesisk selvforsyning med HiSilicons halvlederdesign og SMICs produksjonsevne tok seg opp igjen i et oppsiktsvekkende tempo.

Nyere informasjoner om at Huawei og SMIC planlegger å masseprodusere såkalte 5-nanometer prosessorbrikker i nye produksjonsanlegg i Shanghai, har bare vekket ytterligere frykt for sprang i deres neste generasjons kompetanse. Disse brikkene er fortsatt en generasjon bak de nåværende banebrytende brikkene, men de viser at Kinas grep for å lage mer avanserte brikker er godt i rute, til tross for amerikanske eksportkontroller.

Gjennom storstilt industripolitikk blir milliarder av dollar strømmet inn i amerikanske brikkeproduksjonsanlegg, inkludert en fabrikk for flere milliarder dollar i Arizona.

På en konferanse i Kina i desember 2023 sa Huang Renwei, visedekanus ved Fudan Institute of Belt and Road and Global Governance:

Kina har brutt USAs blokade på visse teknologiske områder, og har oppnådd gjennombrudd.

Huaweis nye smarttelefoner som angivelig har avansert brikkebehandlingsteknologi, noe som var helt uventet av USA, viste at USAs plan om å drive Kina ut av high-end brikketeknologi har mislyktes.

Kina har to store fordeler innen vitenskapelig og teknologisk innovasjon: den første er talent, og den andre er markedet. I fremtiden vil verdens vitenskaps- og teknologisenter skifte (bort fra USA), og Kina er i ferd med å «ta igjen» forspranget.

Kina rangerer nå som nr. 1 i verden i antall vitenskapelige artikler publisert hvert år. Hvis Kina kan omsette alle sine eksisterende vitenskapelige artikler i praksis og til markedet, ligger nøkkelen i finansiell innovasjon, som kan sees gjennom den suksessen USA har hatt innen teknologi, sa Wei.

Innen «computer science» ser det slik ut:

Det Biden-administrasjonen oppnår ved sin blokade av Kina er at landet skjerper sin egen evne til innovasjon og utvikling og blir mer sjølstendig fortere.

Forrige artikkelSverige vil militarisere Gotland
Neste artikkelDet store kraftsviket – rapport fra uke 10, 2024