Putin vant presidentvalget i Russland – Vesten misfornøyd

0
Vladimir Putin er gjenvalgt som president i Russland.

President Vladimir Putin vant med et rekordstort valgskred i Russland søndag og befestet sitt allerede faste grep om makta i landet, skriver Reuters.

Putin vant 87,8 % av stemmene, det høyeste resultatet noensinne i Russlands post-sovjetiske historie, ifølge en meningsmåling utført av Public Opinion Foundation (FOM). Det russiske Public Opinion Research Center (VCIOM) hadde Putin på 87%. De første offisielle resultatene indikerte at meningsmålingene var nøyaktige. USA, Tyskland, Storbritannia og andre nasjoner har sagt at avstemningen verken var fri eller rettferdig på grunn av fengsling av politiske motstandere og sensur.

Heller ikke Espen Barth Eide. I en kommentar til valget sier han til NTB:

– Det såkalte valget i Russland var verken fritt eller rettferdig gjennomført. Det har ikke vært et valg slik vi kjenner det fra demokratier.

Nå vet ikke vi hvilke stater Barth Eide har som forbilder når han sier dette. Det kan umulig være USA der valgfusk, manipulasjon og juksing med resultater har vært kjent i et par menneskealdre, og der det har blitt ekstremt ille siden 2016.

Kan det være Tyskland, der myndighetene nå seriøst drøfter om de skal forby landets største opposisjonsparti, AfD, et parti som i en del tyske forbundsstater har over en tredjedel av velgerne bak seg?

Eller kanskje Barth Eide ville ha det som ved valget i Russland den gangen Boris Jeltsin ble valgt i et valg som åpent var rigget av CIA?

Da USA gikk tungt inn for å påvirke valget i Russland

Den pro-vestlige Boris Jeltsin hadde rukket å bli ekstremt upoulær i Russland fordi hans økonomiske politikk hadde vært katastrofal for russisk økonomi og ført til et fall i BNP på 50%.

Det var hyperinflasjon, gallopperende kriminalitet, sammenbrudd i helsevesenet, pensjonssystemet, svikt i matvareleveransene og et dramatisk fall i forventet levealder.

I 1993 vedtok Jeltsin ved presidentdekret å oppløse parlamentet. Som svar på dette okkuperte parlamentarikerne parlamentsbygningen. Jeltsin brukte etteretningsdata fra USA da han satte inn hæren mot de folkevalgte og bombarderte parlamentet og drepte kanskje så mange som 2000 mennesker. Det var denne ”demokratiets mann” USA hjalp med å vinne valget i 1996.

USAs intervensjon i valget var ikke akkurat noen hemmelighet på den tida. Time hadde dette som hovedoppslag 15/7-1996 med forsidetittelen ”Yanks to the rescue”.

Magasinets egen ingress sier at det handler om:

The secret story of how four U.S. advisers used polls, focus groups, negative ads and all the other techniques of American campaigning to help Boris Yeltsin win.

Den tisiders artikkelen forteller i detalj om tre amerikanske agenter som opprettet et hovedkvarter i Russland og jobbet der i fire måneder for å sikre Jeltsin seieren. De tre var Joe Shumate, George Gorton og Richard Dresner.

USA betalte dem 250.000 dollar, samt at de hadde ubegrenset budsjett for utgifter, meningsmålinger, fokusgrupper og andre tiltak. De opptrådte under dekke av å være salgsagenter for flatskjermTV. Russiske politifolk væpnet med maskinpistoler bevoktet huset de bodde i.

Uansett hva Vesten måtte mene om Putin – han har Russlands mandat

Alle meningsmålinger på forhånd sa at Vladimir Putin er massivt populær. Vi har ingen forutsetninger for å vurdere hvordan valget ble gjennomført formelt og teknisk. Men at sluttresultatet er i samsvar med Putins posisjon i folket, er det neppe noen tvil om. Og så kan man gjerne mene at russiske medier favoriserer Putin, og det gjør de sikkert. Det er jo et forhold Vesten ikke er ukjent med. Norske medier favoriserer jo alltid storkoalisjonen mellom Arbeiderpartiet og Høyre, så Barth Eide er jo ikke ukjent med hvordan dette fungerer.

Den tidligere analytikeren for US State Department, Scott Bennett, sa i en kommentar:

«Den rekordhøye valgdeltakelsen til det russiske folket og rekordskredet til Vladimir Putin … indikerer følgende»: sa den tidligere hæroffiseren. «Det ene, at det russiske folk ser [at] president Putin er det beste håpet for å føre folket og kulturen og landet framover på en velstående, sunn, tradisjonell måte. For det andre ser det russiske folket seg forent med én stemme, og sammen motsetter de seg den voldelige økonomiske, diplomatiske og informasjonsmessige krigen som har blitt ført mot dem og president Putin av Vesten de siste 10 årene».

Se analysen fra den russiske kanalen Sputnik Her: Putin Has Won. What to Expect From His Next Six-Year Term?

Som alltid unnlater vi å ta stilling til valgkamper i andre land, og vår oppgave er ikke å støtte noe land eller noen regjering.

Vi konstaterer at Vladimir Putin har fått et solid mandat, og det er dette også Vesten må forholde seg til framover.


NRK 07:14 Kim Jong-un gratulerer Putin Nord-Koreas leder Kim Jong-un har gratulert Russlands president Vladimir Putin med gjenvalget, melder det nordkoreanske statlige nyhetsbyrået KCNA. Gratulasjonen ble sendt i en melding til den russiske presidenten mandag, ifølge KCNA. Det russiske valget pågikk fra fredag til søndag, og foreløpige resultater viser at Putin fikk 88 prosent av stemmene. Putins valgskred er møtt av bred skepsis og fordømmelse internasjonalt. Utenom Kim Jong-un er Venezuelas president Nicholas Maduro en av få statsledere som har gratulert Putin med seieren. (NTB)

Kommentar: Det er neppe en smart strategi å telle antall gratulasjoner på denne måte. Det globale sør har et godt forhold til Russland, og antakelig vil Putin få deres gratulasjoner. Det er Vesten som er så barnslige at de ikke evner å holde seg til vanlig diplomatisk protokoll.

Forrige artikkelVindkraftidiotiet i nord
Neste artikkelHungersnød som våpen