Ola Tunander om den totalitære mediemaskinen

0

Medieovervåkerne episode 6:

Av Terje Alnes og Lars Birkelund.

Professor emeritus Ola Tunander er gjest i denne episoden, som handler om medienes dekning av krigen i Ukraina.

Hva som kan sies i norske medier om denne krigen er kraftig begrenset. Vi er vitne til en ensretting, der det bare er plass til en sannhet, en virkelighetsbeskrivelse.

«Mediesystemet har fungert som en totalitær maskin, en sentrifuge, og den som har tatt opp det selvfølgelige har blitt slynget ut i stillheten. Det har bare funnets én oppfatning. Vi må gå tilbake til Pravda under den sovjetiske periode for å finne noe tilsvarende», sier Ola Tunander.

Alle de store norske mediene repeterer ustanselig frasene om et «uprovosert russisk angrep» og om en «fullskala invasjon» i Ukraina, til tross for at denne beskrivelsen ikke har noe med virkeligheten å gjøre. Hvordan er det mulig at hele den norske medieverden gjentar den propagandafortellingen som ble skapt i Washington og London de første timene etter Russlands invasjon 24. februar 2022?

Denne samtalen tar utgangspunkt i et foredrag Tunander holdt på Litteraturhuset i Oslo i februar. Det står på trykk i den ferske utgaven av kommentaravisa Ny Tid, og har vært publisert på Steigan.no. En engelsk oversettelse ligger ute på Ola Tunanders egen Substack-konto.


Dette intervjuet ble først publisert av Spartakus.

Forrige artikkelGruvearbeidere marsjerer 40 år etter storstreiken
Neste artikkelVaksinefakta: Vaksiner fra kreftsvulster og aborterte foster