Nordsjøen: Vindmøller dobbelt så høye som Oslo Plaza

0
Bakgrunnsbilde fra Parkwind

Tenk deg 90 bygg som alle er over dobbelt så høye som Oslo Plaza – plassert ut over et område like stort som Oslo kommune. Omtrent slik vil havvindparken Sørlige Nordsjø II se ut.

Dette skriver E24.

Hver vindmølle på SN II blir rundt 250 meter i diameter. De vil strekke seg over 275 meter fra havnivå og opp til toppen av øverste vingespenn. Hver av de totalt 90 planlagte vindmøllene blir dermed mer enn dobbelt så høye som Oslo Plaza.

Så store vindmøller har ingen klart å lage ennå. Men sjefene i Parkwind og i Ikeas morselskap er sikre på at møllene vil være klare til installering i 2028 og 2029.

Ikeas morselskap Ingka og det belgiske datterselskapet Parkwind til Japans største kraftselskap Jera vant den intense auksjonen denne uken om å få bygge ut havvind i Nordsjøen.

Sørlige Nordsjø II: – Presser teknologiske grenser

– Kompleks havbunn ved Sørlige Nordsjø II gjør det vanskeligere med bunnfast havvind enn i resten av Europa, skrev Hannah Elizabeth Petrie, Ph.d.-kandidat ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen, tidligere petroleumsgeolog i Equinor, i DN 18. mai i fjor.

– Sørlige Nordsjø II vil derfor presse grensene for teknologi for bunnfast havvind. Dette betyr at området sannsynligvis vil kreve robuste fundamenter i stedet for rimeligere fundamenter som brukes i grunnere vann i dag, ifølge Petrie.

Jan Herdal tilføyer:

I tillegg til større dybde viser seismiske data at bunnforholdene ved Sørlige Nordsjø II er svært varierende. Geologisk historie gjør at bunnforholdene varierer svært mye både nedover i løsmassene og mellom ulike deler av området.

Saltforekomster og forkastninger kan lede naturgass kilometervis under bakken.

Les også: For Norge kan bunnfast havvind være mer utfordrende enn flytende

Dette vanvittige hasardspillet vil bli delfinansiert av norske strømkunder og skattebetalere.

Kjell Werner, kommentator i Dagsavisen, skriver:

Regjeringens plan for vindmøller på Sørlige Nordsjø II ligger an til å bli et gigantisk subsidiesluk.

Ingen selskaper tjener på havvind. Det de tjener på er offentlige subsidier, kort sagt ran på høylys dag.

Havvindutbygging krever subsidier i milliardklassen og vil  gå på bekostning av offentlige oppgaver som bygging og drift av sykehus og veier, advarer Bjarne Jensen i Motvind Norge.

Det er dokumentert er at havvindfeltet Hywind Tampen kostet norske skattebetalere nesten åtte milliarder kroner. Sørlige Nordsjø 2 vil krever ca 30 milliarder (23 + inflasjonsjustering) i offentlige subsidier/skattekroner fra ca år 2030 til 2045. Kostnadene for det planlagte flytende havområdet på Utsira Nord er det ingen som vet, men det er anslag for at det er behov for cirka 80 milliarder med subsidier. Det vil lett bli tilsvarende kostnader for andre utbygginger av flytende havvind. Slike subsidier vil måtte bevilges over statsbudsjettet og da gå på bekostning av andre offentlige oppgaver som bygging og drift av sykehus og veier.

Forrige artikkelUSA har godkjent våpen verdt 2,5 milliarder dollar til Israel
Neste artikkelFiskere i Jemen samles mot utenlandsk aggresjon