Fiskere i Jemen samles mot utenlandsk aggresjon

0
Jemenittisk fiskerbåt skutt i brann av USA-alliansen

USAs og Storbritannias krig mot Jemen rammer blant annet jemenittiske fiskere i Rødehavet, skriver MintPress.

Qasim og sju andre fiskere, alle fra Al-Khawkha-distriktet i kystguvernementet Hodeidah, mistet livet til de vestlige styrkene i Rødehavet mens de fisket i Jemens territorialfarvann. 26. januar 2024, en måned etter at de forsvant, ble likene deres funnet på Dhu al-Harab-øyene med utsikt over vannveien i havet. Koalisjonens allierte kontrollerer disse øyene. På det tidspunktet anklaget fiskeridepartementet, med base i Sanaa, amerikanske koalisjonsstyrker for forbrytelsen.

Drapet på de åtte fiskerne: Qasim Hammadi, Ibrahim Mahnish, Zakaria Mansoub, Hamza Abdel Hafeez, Majed Bahidar, Ibrahim Salem, Ahmed Shaif og Anwar Hattab er ikke et isolert tilfelle, men snarere en av dusinvis av hendelser der fiskere enten mistet livet, ble skadet eller arrestert og forsvunnet, noe som tvang andre fiskere til å å sulte i hjemmene sine i stedet for å risikere død eller fengsel.

Fiskeridepartementet i Sanaa, som registrerte dusinvis av krenkelser mot fiskere, inkludert kidnapping og arrestasjoner utført av den amerikanske marinen, sa i en tidligere uttalelse at den amerikanske marinens aktivitet nær den jemenittiske kysten og territorialfarvannet truer jemenittiske fiskere, setter deres liv i fare og får dem til å miste sin eneste inntektskilde.

I likhet med fiskerne lider innbyggerne i Jemen fortsatt av følgene av ti år med Saudi-ledet krig og den USA-støttede blokaden, til tross for den midlertidig opphør av bombing fra 2022 til starten av krigen mot Gaza. Jemen er en av verdens største humanitære kriser, og mer enn 21 millioner jemenitter trenger hjelp og lider av utilstrekkelig mat, helsetjenester og infrastruktur og 6,1 millioner står overfor «nødsituasjoner» i form av matusikkerhet, ifølge en fersk rapport fra Human Rights Watch.

Jemens krig mot Israel, USA og Storbritannia er delvis en solidaritetshandling med palestinerne i Gaza, men samtidig en del av Jemens egen frigjøringskamp mot imperialismen.

Forrige artikkelNordsjøen: Vindmøller dobbelt så høye som Oslo Plaza
Neste artikkelTusenvis av solcellepaneler i Texas ødelagt av haglstorm