Sørlige Nordsjø II: – Presser teknologiske grenser

0
Av Jan Herdal.

– Kompleks havbunn ved Sørlige Nordsjø II gjør det vanskeligere med bunnfast havvind enn i resten av Europa, skrev Hannah Elizabeth Petrie, Ph.d.-kandidat ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen, tidligere petroleumsgeolog i Equinor, i DN 18. mai i fjor.

Sørlige Nordsjø II er nå likevel valgt ut. Vinner av auksjonen ble Ventyr, til en statsgarantert pris på 1,15 kroner pr. KWh. Havbunnen ligger opp til 70 meter under havoverflaten, som er dypere enn de danske og britiske bunnfaste havvindparkene i Nordsjøen.

– Sørlige Nordsjø II vil derfor presse grensene for teknologi for bunnfast havvind. Dette betyr at området sannsynligvis vil kreve robuste fundamenter i stedet for rimeligere fundamenter som brukes i grunnere vann i dag, ifølge Petrie.

Les også: For Norge kan bunnfast havvind være mer utfordrende enn flytende

I tillegg til større dybde viser seismiske data at bunnforholdene ved Sørlige Nordsjø II er svært varierende. Geologisk historie gjør at bunnforholdene varierer svært mye både nedover i løsmassene og mellom ulike deler av området.

Saltforekomster og forkastninger kan lede naturgass kilometervis under bakken.

– På grunn av geologisk kompleksitet og stor vanndybde kan det å utvikle bunnfast havvind på Sørlige Nordsjø II vise seg å være mer utfordrende enn flytende havvind på Norges andre havvindområde, Utsira Nord, mener petroleumsgeolog Hannah Elizabeth Petrie.

Følg meg gjerne på X: @JanHerdal

Forrige artikkelIsrael: bevæpning og støtte til fascisme over hele verden siden 1948
Neste artikkelGlenn Diesen: vestlig mediedekning av Russland er utrolig farlig, og det blir verre