Krigsdagbok del 100 – 1. til 7. januar 2024

0
Bakgrunnsbilde: Shutterstock / n_defender

Dette er 100. del av min ‘krigsdagbok’, som er basert på daglige notater om utviklingen av krigen i Ukraina etter Russlands invasjon 24. februar 2022, samt kommentarer om mediedekningen, tilbakeblikk og lignende.

Av Lars Birkelund.

1. januar

John Pilger er død. Han kan ha vært verdens mest anerkjente journalist gjennom tidene, kanskje aller mest kjent for å ha avslørt Røde Khmers myrderier for en hel verden i 1979. Dokumentaren, med navnet «Year Zero: The Silent Death of Cambodia», har blitt betegnet som en film som forandret historien (men den hindret ikke vestlige ledere i å støtte Røde Khmer i eksil til innpå 1990-tallet).

John Pilger fikk også rett da han 14. mai 2014 skrev «det USA gjør i Ukraina er å dra oss inn i krig mot Russland». https://www.stopwar.org.uk/article/john-pilger-in-ukraine-the-us-is-dragging-us-towards-war-with-russia/

I 2016 lagde han dokumentaren «The Coming War on China»:


Men hva skjer når Pilger dør? Ikke et ord i norske medier, etter hva jeg har registrert. Heller ikke fra Bergens Tidende og Eirin Eikefjord som i desember 2017 kom med en temmelig utilslørt oppfordring til sensur av Pilger OG Julian Assange. Det samme gjorde Inger Merete Hobbelstad for Dagbladet. Begge disse ‘journalistene’ har klatret videre i det norske medie-hierarkiet. Eikefjord innad i BT mens Hobbelstad fikk stillingen som kulturkommentator for NRK. Det å oppfordre til sensur og å bedrive krigspropaganda er nemlig sikre karriereveier for ‘journalister’. Men ikke for journalister.

steigan.no er meg bekjent den eneste dagsavisen i Norge som har publisert Pilger de siste ti åra.

Her er Pilgers biografi:

John Pilger Biography


Hvil i fred, John Pilger. Den som skal fylle dine sko må stå tidlig opp om morran, hver dag i mer enn 50 år.

Seinere samme dag.

Aage Borchgrevink fra Den Norske Helsingforskomite svertet en av tidenes største journalister etter hans død da han repostet dette på X. Han er også styreleder i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Seinere samme dag.

«Hva ønsker vi oss for neste år? Nye naboer for folk i Sør-Varanger»!

Dette har Nettavisens Jørn A. Sund-Henriksen repostet på Twitter med en illustrasjon som viser Finland med de grensene Finland hadde i mellomkrigstiden. De norske områdene som nå grenser til Russland var da del av Finland.

Sund-Henriksen drømmer også om å splitte opp Russland i 41 stater, som jeg har omtalt i tidligere ‘dagbok’. Han var i det minste ærlig nok til å si det. Det finnes sikkert også folk på Stortinget, i regjeringen og i norske medier som ønsker det. Og politikken de fører er i tråd med det ønsket.

Seinere samme dag.

«Israels bombing av Gazastripen overgår selv de alliertes massive bombing av Tyskland under andre verdenskrig, mener eksperter» (Aftenposten).

Norske politikere står igjen i spagaten, ridende på to hester. Denne gangen mer enn noen gang. Og det er helt sjølforskyldt, da de velger å opptre hyklersk, ved å si en ting og gjøre noe annet. For på den ene siden sier de at de vil ha våpenhvile og fred i Midtøsten. På den andre siden leverer de våpen til Israel gjennom Nammo, samt at de deltar i USAs forsøk på å oppheve Yemens blokade av transport til Israel gjennom Rødehavet.

Jonas Gahr Støre, Espen Barth Eide og Stortinget burde snarere ha sluttet seg til Jemens blokade ved å stanse våpenforsyninger og annet til Israel, slik de gjør mot Russland.

Det som gjør spagaten enda verre er at Støre og hans «partners in crime» trapper opp våpenleveranser til Kiev, nå ved å tillate at norske våpenfabrikker selger våpen direkte til Kiev. Og pengene som Kiev bruker til det kommer blant annet fra norske skattebetalere.

2. januar

«Nå settes demokratiene på prøve». Det underliggende budskapet her fra Hedda Langemyr, tidligere leder av Norges såkalte «fredsråd», kan nærmest tolkes som at «demokratier» ikke består prøven hvis de går mot å sende våpen til Ukraina. At Ukraina er autoritært på grensen til å være diktatur, sier hun intet om. https://www.dagsavisen.no/debatt/kommentar/2024/01/01/na-settes-demokratiene-pa-prove/

Posisjonen som leder for Norges Fredsråd viste seg å være et lurt karrieretrekk for Hedda Langemyr. For da propaganderte hun for krig mot Syria samt at hun inviterte representanter for Ukrainas kuppmaker-regime til et arrangement i 2015, der de fikk anledning til å propagandere mot Russland. Slik, ved å tjene Norges destruktive utenrikspolitikk, gjør man seg fortjent til opprykk i Norges «humanitær-industrielle kompleks».

Langemyhr ble seinere utpekt til leder for «Utsyn Forum for utenriks og sikkerhet», som blant annet finansieres av det norske Forsvaret, Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet. I sommer ble hun med på et utvekslingsprogram i regi av U.S. Department of State. Altså regner krigernasjonen over alle, USA, henne som pålitelig.

Se ellers min artikkel: «Trenger vi Norges Fredsråd? Eller: hvem trenger Norges Fredsråd? Kan det tenkes at norske myndigheter trenger rådet mer enn freden trenger rådet»?

Seinere samme dag:

«Vesten trodde Russland skulle gå tom».

Feil, snakk for dere sjøl, Aftenposten. Det var NATO-medier som Aftenposten og deres ‘eksperter’ som trodde det, eller prøvde å få oss til å tro at Russland var i ferd med å gå tom for ammunisjon, venner og soldater.

«Sanksjonene har foreløpig ikke bitt på den russiske økonomien», sa Aftenposten videre. Jeg sa det allerede i 2014.

3. januar

Som jeg har sagt vil flere og flere ukrainere etter hvert skjønne at de har blitt lurt både av sine egne ledere og av USA/NATO/EU, som siden 2014 har brukt korrupte ukrainere og intetanende ukrainske soldater til krig mot Russland. Det synes derfor å være et ulmende opprør mot Zelensky i Ukraina, blant annet fra hans tidligere rådgiver, Arestovich.

Her forteller The libertarian institute om det samme: «De fleste i Ukraina ønsker en våpenhvile, men er ‘redde for å innrømme det for seg selv’, sa Mykhailo Chaplyha, politisk kommentator og tidligere viseombudsmann i Ukraina. Det er en atmosfære av ‘total mistillit og frykt’ i Ukraina. https://libertarianinstitute.org/news/ukrainians-turn-on-war-but-are-afraid-to-speak-out/

6. januar

«– Det er virkelig et helvete på jord, sier utenriksministeren til VG.

– Gjennom hele FN-systemet sier de nå at det ikke finnes noe verre sted på jordkloden, noen verre humanitær krise enn den på Gaza, legger han til.

– Og krisen er villet?

– Ja, ikke sant. Det er en pågående ødeleggelse. Rammes man av et jordskjelv eller en tsunami så kommer det folk til og hjelper, graver folk ut. I Gaza derimot bare fortsetter og fortsetter ødeleggelsene, måned etter måned».
https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/mQJKl1/utenriksminister-espen-barth-eide-om-gaza-et-helvete-paa-jord

Espen Barth Eide er fortvilet, med god grunn, over Israels terror og faren for at krigen sprer seg. Men sanksjoner mot Israel er ikke på hans agenda. Sanksjoner er forbeholdt land som Russland, Syria og Nord-Korea. De to siste gjør ikke annet enn å forsvare seg mot vestlig krigføring gjennom mange år.

Langt mindre er det på hans agenda å peke på årsaken til at Israel kan fortsette med djevelskapen og slik øker faren for at krigen sprer seg, nemlig USAs stadige våpenleveranser til Israel.

«Ingenting tyder på at det er stemning i land vi samarbeider med, om økonomiske sanksjoner», sier Barth Eide. Men hva med å samarbeide med land som vil innføre sanksjoner og som allerede har gjort det? Det er sannsynligvis flertallet av verdens land.

«– En varig løsning forutsetter at det finnes en palestinsk partner som ikke er Hamas, selvfølgelig». Norge kan ikke bestemme hvem som skal styre i andre land, Barth Eide.

«en del av utfordringen nå er å bidra til palestinsk samling». Det er det siste Israel (og USA) vil ha.

Seinere samme dag:

«Skulle endre krigen – nå er nesten alle Leopardene sendt til Ukraina ubrukelige» – iNyheter. https://inyheter.no/05/01/2024/skulle-endre-krigen-na-er-nesten-alle-leopardene-sendt-til-ukraina-ubrukelige/

Sånn tror jeg det kommer til å gå med F-16 også. Jeg minnes ellers at det tok nesten ti år fra USA innså at de ikke kunne vinne Vietnam-krigen til de avslutta den. Enda lenger med Afghanistan.

Vestlige statsledere skjønner nok at de også taper krigen mot Russland (med Ukraina som slaktoffer), med mindre de er så dumme at de erklærer krig mot Russland og sender egne soldater (som de hadde i Vietnam og Afghanistan). Problemet er dog at det ikke er statslederne som bestemmer i Vesten, det er våpenindustrien, eller USAs militær-industrielle kompleks, som koser seg nå som det er krig flere steder.

Seinere samme dag:

Ukrainerne er lei av den statlige propagandaen (som ligner mye på den norske), da de ser at den stemmer så dårlig med det som faktisk og virkelig skjer. Google oversettelse:

«Telemarathons publikum krympet fra 40 % av Ukrainas totale seertall i mars 2022 til bare 10 % for øyeblikket, ifølge Svetlana Ostapa, visesjefredaktør i Detector Media, en ukrainsk medievakthund.

«Alle er lei av dette bildet som sier ‘Vi vinner, alle liker oss og gir oss penger’, sa lederen for det Kiev-baserte instituttet for masseinformasjon til NYT (New York Times). «Det er statspropaganda.»

Detector Medias ekspert Igor Kulias sa at Telemarathon gjennom hele 2023 hadde lagt vekt på «effektiviteten og dyktigheten til de ukrainske styrkene», mens russiske tropper ble fremstilt «som å være i en tilstand av panikk, oppleve betydelige tap og overgi seg i massevis». Imidlertid var det «en helt annen virkelighet» enn det som faktisk skjedde på bakken, påpekte han.

Telemarathon United News ble opprettet på ordre fra den ukrainske presidenten Vladimir Zelensky og får 40 % av finansieringen fra regjeringen. I mellomtiden har tre opposisjonskanaler blitt nektet å delta i prosjektet, heter det i rapporten.

Ifølge Kulias’ data var mer enn 68 % av de politiske gjestene til programmet i fjor fra Zelenskys Servant of the People-partiet».
 https://www.nytimes.com/2024/01/03/world/europe/ukraine-war-tv-news-telemarathon.html


Tidligere utgaver: @Krigsdagbok

Forrige artikkelDen militære situasjonen i Ukraina (2)
Neste artikkelMedisin og juss på avveie