En malmfuru har falt. John Pilger er død

0

Den legendariske John Pilger – journalist, filmskaper og nådeløs kritiker av vestlig utenrikspolitikk – døde lille nyttårsaften. Dette var de siste ordene han skrev for en måned siden:

«Spartacus var den opprørske lederen av Romas slaver i 71-73 f.Kr. Det er et spennende øyeblikk i Kirk Douglas-filmen Spartacus når romerne ber Spartacus sine menn om å identifisere lederen deres og dermed bli benådet. I stedet står hundrevis av kameratene hans og løfter nevene i solidaritet og roper: ‘Jeg er Spartacus!’ Opprøret er i gang. Julian og David er Spartacus. Palestinerne er Spartacus. Folk som fyller gatene med flagg og prinsipper og solidaritet er Spartacus. Vi er alle Spartacus hvis vi vil være det».

Jeg hadde en del kontakt med John. For noen år siden prøvde jeg å få ham til å komme til en konferanse i regi av Mot Dag. Jeg viste til at de jeg jobba med Parkteatret i Oslo hadde vi vist mange av dokumentarfilmene hans og at vi alt hadde publisert flere artikler av ham på steigan.no. Han svarte at han gjerne skulle ha kommet, men at han følte seg for gammel og sliten til å ta reisa. I stedet oppmuntret han oss til å publisere alt vi måtte ønske av ham og fortsette det journalistiske arbeidet vi hadde begynt på.

Det har vi fortsatt med. Det er blitt 31 artikler i alt med John Pilgers signatur hos oss. Og vi prøver alltid å holde oss til Johns strenge journalistiske prinsipper. I den globale journalistiske skogen var John Pilger en ruvende malmfuru. Nå har han falt og vi andre får fortsatte det arbeidet han måtte slippe.

Og om vi ikke kan nå ham til knærne, kan vi likevel gjøre som slaveopprørerne til Spartakus og erklære stolt:

«Jeg er John Pilger!»

Vel vitende om at han ville ha sett på det med stolthet og glede.

Hvil i fred, John. Du vil ikke bli glemt.

John Pilger og Julian Assange

Artikler av John Pilger på steigan.no

John Pilgers filmer kan sees på https://johnpilger.com/videos

Forrige artikkelKrigen mot Gaza: Israel innrømmer at de drepte dusinvis i julemassakre
Neste artikkelIsraels sikkerhetsbyrå ignorerte advarsel fra Gaza-kilde om 7. oktober-angrepet
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).